KRİZ ANI

PANDEMİ KONUSUNDA YÖNETEN FARKLI, SAHADA MÜCADELE EDEN FARKLI KONUŞUYOR

Gaziantep Valisi Davut Gül ile Gaziantep-Kilis Tabip Odası bayram öncesi birer basın toplantısı düzenlediler. Pandemi sürecinde Covid-19 riskini yönetenler ve sahada canla başla mücadele eden sağlık çalışanları konuya farklı açılardan yaklaştılar...

Gaziantep’te yaşayan her insan için potansiyel bulaş tehlikesinin olduğu bu ortamda süreci yönetenler ve sahada mücadele edenlerin basın toplantısına ilgi yok denecek kadar azdı. Bayram öncesi alınan ilanların reklam tahsilatı, toplumun bilgilendirilmesinden yada halk sağlığından anlaşılan daha önemli idi (!)

İki basın toplantısı farklı birer haber olarak vermek yerine “mukayeseli” bir hale dönüştürmeyi, Gaziantep açısından Covid-19 fotoğrafının daha net görülmesin sağlayacağım için açıklamaların yer aldığı metinler üzerinde biraz daha çalışmanın daha faydalı olacağını düşündüm. İşte ortaya çıkan tablo:

Gaziantep Valisi Davut Gül: Her şeyden önce vaka sayısının çok fazla,topyekûn bir seferberlikle herkesin elinden gelenin fazlasını yapması gerekiyor.

Gaziantep Kilis Tabip Odası: Ülkemiz salgına mevcut sağlık sistemi ve yetişmiş insan gücüne göre müdahale etti. Pandeminin başında mevcut olan tedirginlik ve kargaşa Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu algoritmalar ve düzenlemelerle standardize edildi. Ancak süreç işledikçe şeffaf bilgi akışı sağlanamadı. Toplumu bilgilendirmeye çalışan bilim insanları soruşturmalarla karşı karşıya kaldılar.

Gaziantep Valisi Davut Gül: “Vatandaşlarda 15-20 gün sokağa çıkma yasağı olunca hastalığın bir anda sona ereceği ve eski normal yaşamına döneceği gibi bir algı var.  Biz kontrollü sosyal hayatta üzerimize düşeni yapmadığımız, kurallara uymadığımız müddetçe bunun gerçekleşme olanağı yok. Sonuç itibari ile bu hastalık bir kişi ile başladı. Aşısı bulunana kadar risk faktörü var. Risk faktörü olduğu için de kontrollü bir yaşama ihtiyacımız var. Sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına dikkat ederek olabildiğince kalabalık ortamlardan uzak durarak hem kendimizi hem şehrimizi korumuş oluruz”

Gaziantep-Kilis Tabip Odası: Gaziantep’te, Covid-19 hastalarını tanımlamak, izole etmek, test yapmak, temaslıları izlemek ve karantinaya almak sağlık sistemimizde tıkanma noktasına geldi. Buna rağmen Sağlık Bakanlığı ve sağlık müdürlükleri epidemiyolojik verileri açıklamayarak salgın yönetimini bilinmez bir noktaya götürüyor. Bakanlık verilerine göre Haziran ayında Güneydoğu bölgesinde vaka artışı olduğu görülmekle birlikte il, ilçe bazında veriler; yaş, cinsiyet, eşlik eden hastalıklar, risk gurupları konusunda bilgi akışı ne yazık ki mevcut değil.

Gaziantep Valisi Davut Gül:  Her hastanın mutlaka hastanede yatmasının gerekmediğini savunan Vali Gül filyasyon sistemi hakkında da bilgi vererek, pozitif çıkan kişinin temaslıların belirlenerek 14 gün boyunca evinde karantinaya alındığını, imkânı olup ihtiyacı bulunanların bu sürede telefonla sipariş verdiğini, telefonla sipariş verecek durumu olmayanların ise vefa sosyal destek ekibi tarafından alışverişlerinin yapıldığını, ihtiyaç sahipleri için ise talep edilirse hazır yemek verildiği, tercih edilmediği takdirde de gıda yardımı vb. ile destek verildiğini söyledi. Gül, ayrıca karantina altındaki kişilerin ise bizzat aranarak takip edildiğini, karantina koşullarına uyulup uyulmadığı, şüphelinin evde olup olmadığının kontrolünün ise vefa sosyal destek ekipleri tarafında bizzat yerinde görülerek yapıldığını söyledi.  Karantinaya uymayanlara ise önce para cezası verildiği, daha sonrasında ise savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu dile getirdi.

 

Gaziantep Kilis Tabip Odası: Bir kamu hastanesinde sadece 100 sağlık çalışanının efekte olduğunu biliyoruz. Gaziantep’te 550 civarında doktor, hemşire ve sağlık personeli hastalığı kapmış durumda. Gerek tanı, gerek tedavi, gerek izolasyon gerekse filyasyonu gerçekleştirecek personel giderek azalıyor. Bu gidişle sağlık sistemi bayram sonrası çökebilir. Sağlık çalışanları ‘tükenmişlik sendromu yaşıyor. Salgın ile bu şekilde mücadele edilemez. Hekimler hastalarına yatıracak yer bulamıyor. Hastalar yatış için sıra bekliyor. Covid-19 hastaları için ayrılar servis ve yoğun bakımlar acil olarak arttırılmalı, halkın salgın dönemindeki ertelenmiş sağlık ihtiyaçları ve ikinci dalga düşünülerek Sahra Hastanesi bir an önce açılmalıdır.

YAZILAR CEZALARIN ÜÇTE BİRİ GAZİANTEP’TE

Gaziantep Valisi Davut Gül: Okulların açılması ile ilgili gelen bir soru üzerine ise bakanlığın üzerinde çalıştığı sistemin daha çok sınıf mevcutlarının azaltılarak ders saatlerinin ona göre minimize edilmesi amacını taşıdığını belirterek, okulların açılış tarihinden kısa bir süre önce kararın Bilim Kurulu tavsiyesi ile değerlendirilerek Cumhurbaşkanlığı Kabinesi tarafından verileceğini, dolayısı ile de o tarih geldiğindeki mevcut tablonun kararda etkili olacağını söyledi.   Gül, “Bizlerin söylemesi, yazması ile kurallara uyulacaksa, maske takılması, mesafeye dikkat edilmesi gibi alanlarda sürekli uyarılarda bulunuyoruz. Bunlara uyulmadığı zaman da para cezası yazıyoruz.  Ceza yazmama taraftarıyız ama buna rağmen yazdığımız cezalar Türkiye’nin yaklaşık üçte biri” şeklinde konuştu.

TOPLU BULUŞMALARA DİKKAT

Gaziantep Kilis Tabip Odası: Toplu buluşmalar vaka sayımızın daha da artmasına ve sağlık sistemimizin çökmesine neden olacaktır. Toplu bir araya gelme alanlarının pandemiye göre düzenlenmesi, halkımızın maske-mesafe-temizlik kuralına uyması, bayram ziyaretlerinin ertelenmesi gerekmektedir.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu