Gaziantep’in İhracatı: 2024 İçin Artış Bekleniyor!

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) verilerine dayanarak, geçen yıl Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden gerçekleştirilen 11 milyar 706 milyon 259 bin dolarlık ihracatın, 9 milyar 990 milyon 519 bin dolarlık kısmı Gaziantep’ten yapılmıştır. Bu rakam, toplam ihracatın yüzde 85’ine tekabül etmektedir.
Gaziantep’in en yüksek ihracatı 1 milyar 716 milyon 492 bin dolar ile Irak’a gerçekleşirken, ABD 1 milyar 32 milyon 276 bin dolarla ikinci, Suriye ise 481 milyon 262 bin dolarla üçüncü sırada yer almıştır.
– Normalleşme süreciyle ihracatta artış bekleniyor
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli şehri olan Gaziantep, Suriye’ye yapılan 594 milyon 572 bin dolarlık ihracatın yaklaşık yüzde 81’ini gerçekleştirmektedir. Gaziantepli ihracatçılar, 2025 yılı itibarıyla bölge ile ticaret hacmini artırmayı planlamaktadır.
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, Türkiye genelinde en fazla ihracat yapan 6. il konumunda bulunduklarını ve 180’i aşkın ülkeye dış satım yaptıklarını ifade etti. Ayrıca, çeşitli ülkelerden alıcı grupların Gaziantep’e gelmesi için çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.
Ünverdi, Suriye’deki iç savaş dönemlerinde bile bölgeye yönelik ihracatın devam ettiğini vurguladı. Normalleşme süreci ile birlikte, bölgeye yapılacak ihracatı daha üst seviyelere çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Ünverdi, “2024’te Suriye’ye ihracatımızda yüzde 8’lik bir artış öngörülüyor. İki ülke arasındaki işbirliği, yeni dönemde bölgesel ticaretimizi artıracaktır. İzleyeceğimiz stratejik adımlar, yeni ticaret imkanlarını beraberinde getirecek ve bu süreç her iki taraf için ekonomik kazanç sağlayacaktır.” dedi.
– Yüksek gümrük vergisine dikkati çekti
Ünverdi, Suriye’de kurulan geçici hükümetin yüksek gümrük vergilerini artırmasının ihracatı durma noktasına getirebileceğine dikkat çekti. Bu konuda şunları kaydetti:
“İhracatçımızın maliyetleri artarken, o bölgelerdeki insanların da ürüne ulaşmada zorluk yaşayacaklardır. Bu nedenle, yüksek gümrük vergileri ile ikili ticaretin sürdürülebilir olması mümkün değildir. Yaşanan zorlukları yetkili mercilerle paylaşıyoruz. İlgili bakanlıklarımızın konuya ilişkin olarak girişimlerinin olduğunu biliyoruz ve Suriye ile ticaretimizin devamı için bir an önce sonuç alınmasını umut ediyoruz.”