HAKAN ÇELEN YAZDI: Dünya Diyabet Günü

İnsülin pompası teknolojilerinin, sürekli glikoz ölçüm sistemlerinin sarf malzemelerinin ve diğerlerinin tüm diyabetliler için SGK tarafından karşılanmalıdır...

HAKAN ÇELEN YAZDI: Dünya Diyabet Günü

Tip 1 diyabet , kronik bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Yükselen kan şekerine karşı insülin üreten beta hücreleri bağışıklık sisteminin sebebi bilinmeyen saldırısından zarar görür. ve yok edilir. Bu yüzden vücutta insülin üretimi olmaz. Bununla birlikte kan şekeri yükselir ve Tip 1 diyabet ortaya çıkar. Günümüze kadar neden olduğu üzerine birçok çalışma gerçekleştirilse de hastalığın sebebi tam olarak bilinmemektedir. 

Asıl konuya gelirsek ;

Bundan yıllar önce kanadalı tıp doktoru Frederick Banting ve diğer 3 arkadaşı gerçekleştirdikleri insülin keşfi ve insülinin izole edilmesi çalışmalarıyla birçok insanı bugün hayata bağlamıştır. İlk köpeklerde keşfedilen insülin daha sonra Leonard Thompson’a uygulandı. Başarısız olan ilk dozdan sonra başarı sağladı. Bu nedenle de banting’in doğduğu tarih olan 14 kasım dünya diyabet günü kabul edilmiştir.

14 Kasım'da gerçekleştirilen Dünya Diyabet Günü her yıl olduğu gibi bu yılda var. En önemlisi birçok insan arasında farkındalığı arttırmak. Diğer bir değişle insanları diyabetin ne olduğu ve nasıl tedavi edildiği hakkında bilinçlendirmek. 

Geçen yıl  Dünya Diyabet Günü  temasın’da belirlenen önemli bir konu ‘’ sağlıklı bir gelecek hepimizin hakkı ‘’ olmuştu. Bu yıl ise ” Diyabet ve Aile ” belirlenmiş.

Diyabet aynı zamanda her aileyi etkilemekte. Bunun farkındalığını yaratmak Uluslararası Diyabet Federasyonunun belirttiği hedefler arasında. Buna ek olarak ailenin diyabet yönetiminde ve diyabet eğitiminde rolünü desteklemek. 

Dünya Diyabet Günü , dünya genelinde çok sayıda etkinliklerle kutlanıyor.

Topluma bilgi sağlayan toplantılar ve dersler,

Yetişkinler ve çocuklar için spor etkinlikleri,

Televizyon ve radyo programları,

Mesaj veren Broşür , Bildiri , Afişler

Sergiler ve Konferanslar,

Ve daha fazlası...

Dünya Diyabet Haftası olduğu için önemli diğer bir konuyu da vurgulamak istiyorum.

Diyabetlilerin hayatlarını komplikasyonsuz , istendik şekilde devam ettirebilmeleri hayatlarını kolaylaştıran bütün bu teknolojilerin maddi açıdan kolayca ulaşılabilir olmasına bağlı. Bu problemler ortadan kaldırıldığı takdirde diyabetlilerin yaşamları daha stabil gidecektir.

Kısaca şunlar ;

İnsülin pompası teknolojilerinin, sürekli glikoz ölçüm sistemlerinin sarf malzemelerinin ve diğerlerinin tüm diyabetliler için SGK tarafından karşılanması...

 

 

 

 

15.11.2018 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR