Gaziantep’te AK Parti'nin Hüsran Günleri-1

31 Mart 2024 yerel seçimleri, sonuçları itibarı ile Türk siyaset tarihinde üzerinde en çok konuşulacak, tartışılacak, araştırılacak ve yazılacak seçimlerinden biri oldu.

Gaziantep’te AK Parti'nin Hüsran Günleri-1

BAŞLARKEN:

MURAT GÜREŞ-31 Mart 2024 yerel seçimleri, sonuçları itibarı ile Türk siyaset tarihinde üzerinde en çok konuşulacak, tartışılacak, araştırılacak ve yazılacak seçimlerinden biri oldu. Anketleri yerle yeksan ederek,Türkiye’ye yön veren partiler ve siyasi aktörlerin bile öngöremediği sonuçlar, seçmenin; ezilmişliğini, çaresizliğini, geçim sıkıntısını ve ferasetini sandığa çarpması bakımından önemli idi.

Şaşırtıcı sonuçlardan birisi de elbette bölgesinin en güçlü illerinden biri olan  ve Ak Parti'nin sarsılmaz kalesi olarak nitelendirilen Gaziantep'te yaşandı.

Gaziantep'te; Türkiye ortalamasının üzerinde çıkan sandık sonuçları ile seçmen; milletvekillerinin çoğunluğu, belediyeleri ve belediye meclis üyelerinin yüzde 90’ını her seçimde istikrarlı bir şekilde iktidar partisine verdi. Kaldı ki geçtiğimiz yıl mayıs ayında yapılan genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de bu alışkanlığını sürdüren Gaziantep seçmeninin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da övgüsüne mazhar olduğunu hatırlatmama sanırım gerek yoktur.

20 yıl boyunca yerel de ve genelde mutlak hakim olan Ak Parti’nin 2019 yılında yerel yönetimler seçimlerinde sallanan tahtı, 31 Mayıs Mahalli İdareler Seçimlerinde  birçok değişkene ve sebebe bağlı olarak adete deprem etkisi ile sarsıldı!..

Dip dalga ile ortaya çıkan durum  basitçe iki parametre ile açıklanmaya çalışıldı: Seçimleri Ak Parti mi kaybetti yoksa CHP mi kazandı?

Bu bağlamda ele alacağım yazı dizisinde 32 yılı geride bırakmış, birçok siyasi gelişmenin yanığı olmuş, iyi kötü kentin hafızasını ve dengelerini bilen bir gazeteci olarak Türkiye’nin ‘mikro siyasi laboratuvarı olan Gaziantep’ ölçeğinde iktidar partisi olması hesabıyla Ak Parti’yi irdelemeye çalışacağım.

Zaman zaman şaşırtıcı, zaman zaman düşündürücü, zaman zaman parçalar birleşince ne olduğunu anlamanızı sağlayacağımı umduğum değerlendirmede aynı zamanda Gaziantep’in, son 20 yılda tortulaşan, ağırlaşan, klişeleşen, köhneleşen, bayatlayan, kimliklerin ve sermayenin el değiştirmesine neden olan, halksız siyasetin bizi getirdiği boyutu ve tabi kırılmaları da biraz aralamaya çalışacağım…

Yerel seçimler öncesi Ak Parti içinde gerilimin dışa vurulduğu, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in, bir basın toplantısında Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu'nu işaret ettiği, “Kan kusuyoruz kızılcık şerbeti içiyoruz” çıkışı, il başkanlığı ataması, aday belirleme sürecinin sancıları, anket algıları, il başkanının nikahı ve istifa sürecinde yaşananlar, medyanın nerede durduğu-ne yaptığı ve çıkan sonucun  aslında ne anlatmak istediği ile başlayacağız.

Zaman, mekan, olaylar ve insanlar tamamen gerçeklerden oluşacak…

                                                                                                      Devam edecek…










15.05.2024 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR