EKONOMİ

Merkez Bankası’ndan kritik faiz indirim kararı!

Merkez Bankası, saat 14:00’te politika faizine ilişkin kararını duyurdu. Piyasaların merakla beklediği bu açıklama, Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrası geldi. TCMB, 2024 yılı Aralık ayından itibaren faiz indirim sürecine başlamış ve 250 baz puanlık bir indirimle politika faizini yüzde 50’den yüzde 47,50’ye düşürmüştü. Ocak ayında da benzer bir adım atarak faizi tekrar 250 baz puan indirerek yüzde 45 seviyesine çekti.

ENFLASYON VERİLERİ ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak ayı enflasyonunu beklentilerin üzerinde, yüzde 5,03 olarak açıklaması sonrasında Merkez Bankası’nın faiz indirim sürecinin devam edip etmeyeceği merak konusuydu. Şubat ayı enflasyonunun ise beklentilerin altında, yüzde 2,27 olarak açıklanmasının yanı sıra yıllık enflasyonun 20 ay sonra ilk kez yüzde 40’ın altına düşerek yüzde 39,05 olması, dikkatleri bugün yapılacak olan politika faizinin açıklanmasına yönlendirmişti.

FAİZ KARARI BEKLENTİLERİ

Aralık ayından itibaren devam eden faiz indirim sürecinin hangi yönde gelişeceği yakından takip edildi. Birçok kuruluş, Merkez Bankası’nın alacağı karara ilişkin öngörülerde bulundu. AA Finans tarafından düzenlenen ankete katılan 20 ekonomist, Merkez Bankası’nın faizi 250 baz puan düşürerek yüzde 42,5 olarak açıklayacağı tahmininde bulundular.

ENFLASYON VE PARA POLİTİKASI ÜZERİNE GÖRÜŞLER

23 Ocak’ta yapılan Para Politikası Kurulu toplantısında, “Enflasyonda kalıcı bir düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası uygulanacaktır. Bu kapsamda, politika faizi belirlenirken enflasyon gerçekleşmeleri, ana eğilimler ve beklentilere göre değerlendirme yapılacaktır” ifadesi kullanılmıştı.

MERKEZ BANKASI’NIN AÇIKLAMALARI

Bugün yapılan PPK toplantısı sonrasında, Merkez Bankası politika faizini 6 Mart 2025 tarihi itibarıyla 250 baz puan indirimle yüzde 42,5 olarak açıklamıştır.

Kurulun karar metninde, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma görülmesi halinde para politikası araçlarının etkili bir şekilde kullanılacağı vurgulandı.

KARAR METNİNDE YER ALAN VURGULAR

Karar metninde, “Enflasyonun ana eğilimi ocak ayındaki artış sonrası şubat ayında gerilemiştir. Bu dönemde temel mal enflasyonu görece düşük seviyelerini korumuş, hizmet enflasyonu ise ocak ayına özgü artışın ardından yavaşlamıştır. Yurt içi talep, dördüncü çeyrekte öngörülenin üzerinde olmasına rağmen enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde seyretmiştir” ifadelerine yer verilmiştir.

Kurul ayrıca, “Para politikasındaki kararlı duruş, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme aracılığıyla dezenflasyon sürecini güçlendirmektedir” açıklamasında bulunmuştur.

MALİYE POLİTİKASI VE SIKILIK

Enflasyonda kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun devam edeceği belirtilmiş ve politika faizinin, enflasyon gerçekleşmeleri göz önünde bulundurularak belirlenmeye devam edeceği vurgulanmıştır. Kurul, bu süreçte atılacak adımları enflasyon görünümü odaklı bir şekilde belirleyeceklerini ifade etmiştir.

KREDİ BÜYÜMESİ VE EK ADIMLAR

Kredi büyümesi göz önünde bulundurularak makro finansal istikrarı korumak amacıyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu