“Gaziantep’te Antep Fıstığı Hasadı Hızla Devam Ediyor”
Türkiye’nin en önemli tarımsal ihracat ürünlerinden biri olan Antep fıstığı, baklava gibi pek çok ürünün malzemesi olarak kullanılmasının yanı sıra, hasat sürecinin tamamlanmasının ardından fabrikalarda işlenerek satışa arz edilmektedir.
Gaziantep’teki kavlatma tesislerinde, dış kabuğu soyulan Antep fıstıkları güneşte kurutularak çiftçilere teslim edilmektedir. Gaziantep, fıstık üretiminde önemli bir merkez olmasının yanı sıra, yerel mutfakların vazgeçilmez malzemesi olan bu ürünü tarladan tezgâha ulaştırma sürecinde renkli görüntülere sahne olmaktadır. Fıstık, bölge halkı için “yeşil altın” olarak adlandırılan kıymetli bir geçim kaynağıdır ve kabuk soyma işlemi için kavlatma tesislerinde yoğun bir çalışma yürütülmektedir.
Fıstık hasadı, çiftçilerin sabah erken saatlerde tarlalarına gelmesiyle başlamaktadır. Ağaçların altına serilen bezler üzerine salkım salkım toplanan fıstıklar, çuvallara konularak hasat edilmektedir. Temmuz ayında “boz” fıstığın hasadı ile süren bu süreç, eylül başında “kırmızı beng” fıstığı toplayarak devam etmektedir. Çiftçiler, gün boyu tarlada çalışarak topladıkları fıstıkları, kavlatma tesislerine ulaştırmakta ve burada kabuğu soyulmuş fıstıklarını 3 gün içinde teslim almaktadır. Kavlatma tesislerinde, fıstıkların ilk olarak kabukları soyulmakta, sonrasında ise geniş alanlarda kurutulmaktadır.
Fıstığın işlenmesi için tesislerde çalışan işçiler, yüksek sıcaklıklarda yoğun bir tempoyla çalışırken, boz fıstığın hasadının başlamasıyla birlikte kavlatma faaliyetleri de hız kazanmaktadır. Fıstıklar, temizleme, kırma ve kavlama işlemlerinden geçirildikten sonra, tüketime hazır hale getirilmekte ve baklava, çikolata, tatlılar ve atıştırmalıklar için kullanılmaktadır. Antep fıstığı, bölgedeki binlerce kişiye istihdam sunarken, yüksek rekolte çiftçiler için sevinç kaynağı olmaktadır.
Kavlatma tesisi işleten Serkan Söylemez, hasat döneminin başlamasıyla birlikte yoğun bir çalışma içinde olduklarını belirtmiştir. Fıstık hasadının süreçlerini anlatan Söylemez, hasadın yaklaşık 3 ay sürdüğünü ve şu an kırmızı fıstıkların toplandığını ifade etmiştir. Gaziantep’teki birçok tesiste fıstıkların işlendiği ve bu tesislerin, çiftçilerin yükünü azalttığı bilgisi de verilmiştir.
Bu yılki Antep fıstığı rekoltesinin oldukça yüksek olduğunu belirten Söylemez, fıstık ağaçlarının fazla yük altında kalması nedeniyle bazı fıstıkların boş olduğunu dile getirmiştir. Bununla birlikte, yüksek rekolte çiftçileri memnun ederken, bu durumun ekonomik olarak da birçok aileye geçim kaynağı sağladığı bildirilmektedir. Hazırlanan fıstıklar, hem yurt içinde hem de yurt dışındaki pazarlara sunulmaktadır.