YAŞAM

50 Yıldır Saat Tamiri yapan Usta: Dursun Kınacı

Hayatının yaklaşık 50 yılını saatler arasında geçiren Dursun Kınacı, 15 metrekarelik küçük bir saatçi dükkanında gün boyunca saat tamiri yaparak zanaatını sürdürüyor. 1970’li yıllarda Gaziantep’te tanınan saat ustası İmam Usta’nın yanında çıraklık yapmaya başlayan Kınacı, askere gitmeden önce ustasının yanında kalfa olarak görev aldı. Mesleğin inceliklerini öğrendikten sonra, 1980 yılında kendi iş yerini açarak Şahinbey ilçesindeki tarihi Almacı Pazarı civarındaki dükkanında çalışmaya başladı. Kınacı, akreple yelkovanın sürekli kovalamacasına tanıklık ederken, yıllardır aşkla yaptığı mesleğini yaşatmaya gayret ediyor. “1980 yılında kendi iş yerimi açtım. O tarihten beri çalışıyorum. Mesleği Gaziantep’in meşhur saatçisi kambur İmam Usta’dan öğrendim” şeklinde açıklama yaptı.

“Biz kendi çabamızla mesleği sürdürmeye çalışıyoruz”

1970’li yıllarda saat tamirciliğinin oldukça rağbet gören bir meslek olduğunu ifade eden Kınacı, “O dönemlerde çocuklar tatillerde mesleğe ilgi duyardı ama son zamanlarda ilgi azaldı ve eleman yetiştirilmesi zorlaşmaya başladı. Biz kendi çabamızla mesleği sürdürmeye çalışıyoruz. Yaklaşık 45-50 yıldır bu mesleği icra ediyorum ve hâlâ çalışıyorum. Önceki dönemde saatçilik ve televizyonculuk gibi mesleklere daha fazla ilgi vardı. O zamanlarda bu mesleklere girme imkanı kolay değildi, tanıdık veya becerikli kişiler alınabiliyordu. Şimdi ise mesleklere olan ilgi azaldı. Okulların 12 yıl zorunlu eğitim uygulaması da etkili oldu. Önceden ilkokul ve ortaokuldan ayrılan çocuklar çırak olarak mesleğe adım atabiliyordu, fakat şimdi bu durum liseden sonra mesleği öğrenme fırsatını ortadan kaldırıyor” dedi.

“Cep telefonları saat kullanımını bitirdi”

Geçmişte saat tamircilerinin yoğun çalıştığını dile getiren Kınacı, “Cep telefonları saat kullanımını azalttı. Cep telefonlarının yaygınlaşması mesleği etkiledi ama yeni modellerin ortaya çıkması sayesinde iş alanı genişledi. Artık saatler kombin olarak kullanılmaya başlandı; herkes kıyafetine uygun saatler tercih ediyor. Mesleğimiz bir dönem duraklama sürecine girdi ama şu anda herhangi bir sorun yaşamıyorum” ifadelerini kullandı.

Kınacı, mesleği birçok kişiye öğrettiğini ve her saatin kendine özgü özellikleri bulunduğunu vurgulayarak, eski modellere kıyasla yeni saatlerin tamirinin daha kolay olduğunu da belirtmeyi ihmal etmedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu