GAZİANTEP’TE 12 BİN SURİYELİ SEÇMEN, KADINLAR VE PARTİLER

Türkiye’nin büyük merak, farklı kaygılar ve beklentiler atmosferinde girdiği seçim sürecinde 12 gün sonra sandık halkın önüne iniyor...

GAZİANTEP’TE 12 BİN SURİYELİ SEÇMEN, KADINLAR VE PARTİLER

 

Siyasi partilerin merkezi düzeyde belirlediği söylemlerin, artık yaratıcılıktan uzak bir şehir olduğumuzdan mı bilinmez yerel politikada da aynı şekilde temrin edildiği enteresan bir süreçten geçiyoruz.

Mesela Gaziantep’te 12 bin Suriyeli seçimlerde oy kullanacak. Ne ara buraya kadar gelinde o kısım başlı başına farklı bir yazının konusu olur. Seçmenin yüzde 15’nin sandığa gitmediği, ortalama 20 bin oyun geçersiz sayıldığı bir realitede 12 bin oy gerçekten çok değerli.

Konuya ırkçı bir açıdan bakmadığımı hemen söylemem gerekiyor. Ancak geçtiğimiz genel seçimlerde HDP’nin ikinci sıra adayının 3 bin oy farkla seçilemediğini hatırlarsanız, 12 bin oy çok önemli. Kaldı ki ülkelerindeki iç savaştan kaçmak zorunda kalan bu insanların, bir başka ülkenin geleceğini belirleyecek ülkede oy kullanması ayrı bir tartışma konusu. Üstüne üstlük MHP gibi milliyetçi bir ideoloji ve doktrin partisinin iktidar paydaşı olduğu için bu hususta tek kelime edemiyor olması işte bu seçimi diğerlerinden farklı kılan etkilerden biri. Suriyeli seçmenin yurdunun artık Türkiye olduğu konusunda geniş bir kabul var ise oy kullanmalarını şahsen ben eleştiremem.

CHP ve Zafer Partisi dışında da sesini en yüksek perdeden yükselten başka bir siyasi yapının olmadığı aslında dış politika konusu olan bu durum ve iç siyasetin de açmazlarından biri olarak tartışılmaya devam edecek.

KADIN SEÇMENİ YOK SAYMAK

Siyasi partilerin listelerine koyduğu kadınların oranı ve yer aldığı sıralamaları daha önce ele almıştım. Linkini aşağıya tekrar koyuyorum*

Tüm partilere ve adayların; gezi, ziyaret, toplantılarına bakıyorum, genel olarak çevrelerinde hep erkek seçmen var. Onlara, Gaziantep oy kullanacak 1 milyon 358 bin seçmenin yarısının kadın olduğunu ve varlıkları ile sonuca doğrudan etki ettiklerini bir kez daha hatırlatmak istiyorum

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in bu konuda AKP'ye büyük avantaj sağladığını kestirmeden söylemekte bir sakınca görmüyorum. AKP heyetinin gittiği yerlerde, kadınların hemen etrafını sardığı Fatma Şahin benim tanımlamam ile ‘talep siyasetini” çok iyi yapıyor ve belediyenin de olanakları ile onların ihtiyaçlarını not alarak anında yerine getiriyor.

Seçimin iddialı partisi CHP’de bir avuç emektar kadının cansiperane çalışması olması nerede ise kadın seçmene kimsenin ulaşmadığını söyleyeceğiz. CHP’li aday adaylarının sosyal medyada paylaştığı fotoğraflara veya biz gazetecilere gönderdiği basın bülteni eklerine baktığımızda CHP’nin erkek erkeğe siyaset yaptığını görüyoruz.

MHP’de, Sermet Atay propaganda sürecinin bütün yükünü İl Başkanı Cahit Çıkmaz ile neredeyse tek başına  üstlenmişler görünüyor. Siyasi konjonktür gereği zor bir seçime giriyorlar. Gün 25 saat olsa yetmeyecek. Kendisi, bana 3 milletvekili çıkarabilecek potansiyellerinin olduğu söyledi. Medyayı çok kullanmadan yüz yüze propagandayı tercih etmişler gibi bir görüntü var. MHP açısından sandıktan çıkacak sonucu kendileri kadar ben de çok merak ediyorum.

HDP KADINI POLİTİZE ETTİ

Kadınları yıllar içinde politize eden  ve oyunlarını nasıl kullanacağını bilen bir seçmen haline getiren HDP, bu seçimde yine birinci sıra adayının da kadın olması hesabıyla en fazla oyu kadın seçmenden alacak partilerin başında geliyor.

İYİ Parti için bir değerlendirme yapmak istemiyorum. Daha önce yazmıştım. Mart ayında üye, Nisan ayında 1. sıra adayı olarak herkesi şaşırtan Mustafa Gürban’ın beni temsil edeceğine inanmıyorum. Kendisi ile şu ana kadar şahsen tanışmadım. ‘Önyargımı’ kırabilecek bir söylemini de bilmiyorum. Seçilirse bu kente ne katar o konuda da bir fikrim yok. Parti tabanı liste yol kazasına uğradı diyor ise kulak kabartmak gerek.

Gaziantep’te seçimin sürpriz partilerinden biri Yeniden Refah olabilir. “Ben sola asla oy vermem ama iktidar partisinin gidişatından da mutlu değilim diyen mütedeyyin seçmen bu seçimde Cumhur İttifakı içerisinde yer alması sebebiyle özel olarak Yeniden Refah’a yönelebilir. Sahadan bu yönlü sinyaller alıyorum.

Geçtiğimiz seçimlere göre hep söylüyorum seçmen sayısı 130 bin arttı. Bunun önemli kısmını ilk defa oy kullanacak genç seçmen oluşturuyor. Onların beklentilerine ve açık algılarına hitap eden yerel düzeyde geliştirilmiş bir siyasi söylemi hiçbir partide göremiyorum.

Özetle; yerel dili olmayan, yerel sorunlara dayanmayan, yerel çözüm önerileri ile konuşulmayan, içinde kadınların ve gençlerin olmadığı bir propaganda süreci yaşıyoruz.

Liderler çevresinde dönen, lidere bağımlı siyaset dolayımında bundan başka bir şey olmasını bekleyemezsiniz…

Hep diyorum: Kim kazanırsa kazansın,

KAZANAN TÜRKİYEMİZ OLSUN…

                                                      MURAT GÜREŞ

 

 

*https://www.yurthaberleri.net/haber/kadinlar-yine-biyikli-siyasetin-kenar-susu-oldular--haberi-2859.html

 

2.05.2023 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR