DÜZİÇİ EFSANESİ

DÜZİÇİ EFSANESİ

YURTHABERLER- Bir geçmişte söylenen bir  söz var “ orda bir köy var uzakta, gitmesekte gelmesek te o köy bizim köyümüz”  Düziçi Köy Enstitüsü ve İlköğretmen okulu da aynı bu köyü gibi. “ Düziçi’nde bir okul var, gitmesekte gelmesekte o okul bizim okulumuz “

Geleneksel olarak kutlanan Düziçi’nden mezun olanlar 17 Nisan Köy Enstitülerinin kuruluş yıl dönümü olan 21, Nisan’da bir araya gelerek eski günleri yad ettiler.

Düziçi Köy Enstitüsü ve ilköğretmen okulu mezunları her yıl olduğu gibi bir kez daha Pazar günü, sabah 08,30 sularında mezunların ilk toplanma yeri olan Yarbaşı Belediyesi önünde buluştular. Düziçi ve Yarbaşı belediye başkanlarının yoğun ilgisi ile karşılanan mezunlar,sabahın o soğuğunda sıcak karşılamanın verdiği sevinçle eski günlere bir kez daha merhaba dediler.

Davul ve zurna ekiplerinin eşliğinde  halay çekerken, Belediye Başkanlarının da  halaya eşlik etmesi öğretmenleri memnun etti.

Düziçi Belediyesine gidilerek orda topluca fotoğraf çektirildi. Burdaki etkinliğin ardından 2. Bina önündeki Atatürk anıtının önünde, Atatürk ve devrim şehitleri için saygı duruşundan sonra istiklal marşı okundu. Günün önemine ait, Resim öğretmeni Şaban Daşcı bir konuşma yaptı.

Daşcı ¸” Köy enstitüleri bir ekoldür. Buranın hamuru ile yoğrulanlar, ülkenin aydınlığına ışık tutanlardır. Kardeşliktir, dostluktur ,ortak yaşamdır ve sevginin temelidir.”

Sinema ve tiyatro salonunda toplanıldı. Açılış konuşmasını Yenikuşak Köy enstitüleri Derneği Düziçi Şube Başkanı Selahattin Beyaz yaptı.

Beyaz “ Köy Enstitüleri Devrimci bir projedir. Köy Enstitüleri laik, bilimsel ve karma eğitimin temel taşı olmuştur. Köy Enstitüleri demokrasiyi, üretimi merkezine alan toplumsal değişim projesi idi. İmecenin temel taşı idi. Birlik ve beraberliği ve ortak yaşamı beraberinde taşıyan bir sistemdi. Buaraya gelen tüm katılımcıları  sevgi ile kutluyorum. “

DÜZİÇİ BELEDİYE BAŞKANI ALPER ÖNER;

“  Düziçi Köy Enstitüsü ve Öğretmen okulu Türkiye’nin gözbebeği idi. Halende öyle kalacak. Bu sene sizlere fazla imkan tanıyamadığımız için  özür  diliyoruz. Çok kısa bir zamandı. Okulumuzun 1 ve 3 binaları atıl vaziyette. Sizlere söz veriyorum bu binalar orjinali gibi restore edilecektir. Gelecek sene  belediyemizin kaplıca otelini sizlere tahsis edeceğiz. Öğretmenlerimiz 2 gün konaklayacak ve gelecek yılda burda festival havasına büründüreceğiz. Diğer yönetimler gibi değil, sözünü tutan yönetim olacağız. “ dedi.

Toplantı salonun şiirler ve türküler okundu. Eski  müsamere günlerini andılar. Daha sonra Haruniye kalesi ve şelaleyi gezerek günlerini sonlandırdılar.

24.04.2019 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR