Devlet, Suriyeli hastaların tedavi ücretini ödemeyince özel hastaneler mağdur oldu…
Suriyeli nüfusun en yoğun olarak yaşadığı Gaziantep, Hatay ve Şanlıurfa’daki özel hastaneler Suriyelilere verdikleri hizmetin karşılığını geç almaktan şikayetçi.Özel hastaneler “mahsuplaşma” istiyor...
Devletten paralarını zamanında alamayan özel hastaneler bir ödeme periyodunun belirlenmesini ya da SGK ve vergi borçlarına karşılık mahsuplaşmaya gidilmesini istiyor.
Gaziantep’in nüfusunun yüzde 22.1’i, Hatay’ın nüfusunun yüzde 26,9’u ve Şanlıurfa’nın nüfusunun ise yüzde 20.8’i Suriyeli mültecilerden oluşuyor. Devlet 6 aydır özel hastanelerin Suriyelilere verdiği hizmetin bedelini ödemedi. Bu paraların ne zaman ödeneceğinin de belli olmaması özel hastaneleri sıkıntıya sokuyor.
“BELİRSİZLİĞİN GİDERİLMESİNİ İSTİYORUZ”
Savaş nedeniyle Türkiye tarafından koruma altına alınan Suriyelilere yeni doğanından, yaşlısına kadar en iyi şekilde sağlık hizmeti vermeye devam eden özel hastaneler, uzun süredir devletten alacağını tahsil edemediği için büyük sıkıntı yaşıyor. Suriyelilerin tedavi süreci ile ilgili ödemede belirsizlik olmasından şikayetçi olan özel hastane yetkilileri, “Ödemeler bazen 6 ay sonra bazen bir yıl sonra yapılıyor. Biz alacaklarımızı tahsil edene kadar tedavi için kullandığımız ilaçlara zam geliyor. En azından ödeme için bize belirli bir tarih verilse biz de ona göre hesabımızı yapar, ilaç stokumuzu ayarlarız.” diyor.
SIKINTI BÜYÜK
Verdikleri hizmetin bedelini ne zaman alacaklarını bilmeyen özel hastane yöneticileri, bir ödeme periyodu belirlenerek belirsizliğin giderilmesini, bu da olmazsa SGK ve vergi alacakları ile mahsuplaşmaya giderilmesini istiyor. 6 Aydan bu yana Suriyelilere verdikleri hizmetin ücretini alamadıklarını ifade eden özel hastane yöneticileri hükümete şu çağrıda bulundu:
“Savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin temel, koruyucu, tedavi edici, acil sağlık hizmetlerini özel hastaneler olarak uzun süredir ücretsiz karşılıyoruz. Hatta tedavilerinin ardından mağduriyet yaşamamaları için onları evlerine kadar ulaştırıyoruz. Fakat tedavisini yaptığımız Suriyelilere karşı devletten uzun süre ödeme alamıyoruz. 6 aydır biriken milyonlarca liralık alacağımız yüzünden büyük sıkıntı yaşıyoruz. Zaten özel hastaneler olarak koronavirüs salgını nedeniyle sağlık turizmi durdu. Bırakın yurtdışından hasta gelmesini şehrimizdeki hastalar bile, virüs kapma riskinden dolayı acil durumlar dışında hastanelere başvurmamayı tercih ediyor. Acil vakalar ve kritik sağlık sorunu yaşayanlar dışında hastanelere başvuru yok. Türkiye’de özel, kamu ve üniversite hastanelerinin birçok bölümü, ameliyatların büyük kısmı Covid-19 hastaları için yoğun bakım ünitesine çevrilmiş durumda. Bu gibi durumlarda sağlık hizmetleri veriliyor, ancak acil olmayan ameliyatlar ve tedaviler koronavirüs salgınının sonrasına erteleniyor.
ALACAKLAR MİLYONLARCA LİRAYA ULAŞTI
Salgın nedeniyle yaşadığımız sorunların yanında bir de devlet tarafından ödeme yapılmaması bizi çok mağdur etti. Zaten kamu tarafından özel hastanelere ödenen pay 10 yıldır aynı oranda. Bu büyük sıkıntıyken bir de devletten alacağımızı tahsil edemiyoruz. Ödemeler bazen 6 ay sonra bazen bir yıl sonra yapılıyor. Biz alacaklarımızı tahsil edene kadar tedavi için kullandığımız ilaçlara zam geliyor. Yani ödemeler genel olarak geç yapıldığından bu işten kar etmek yerine ciddi anlamda zarar ediyoruz. En azından ödeme için bize belirli bir tarih verilse hesabımızı yapar, ilaç stokumuzu ona göre ayarlarız. Artan ilaç fiyatları ve maliyetlere rağmen en iyi hizmeti vermek için çabalarken alacaklarımız milyonlarca liraya ulaştı. Bu yüzden personel ve doktor maaşları ile sigorta ve vergi gibi ödemeleri yapmakta da zorlanıyoruz. Biz devlete daha önce de önerdiğimiz gibi sigorta ve vergi borçlarına karşılık mahsuplaşmaya gidilerek bu sorunun bir an önce çözülmesini istiyoruz.”
Geçici barınma merkezlerindeki Suriyelilere 112 acil sağlık hizmetleri, birinci basamak sağlık hizmetleri, nüfusu fazla ve uzak yerlerde de kapasite doğrultusunda ikinci basamak sağlık hizmetleri sunuluyor. Geçici barınma merkezlerinin dışındaki Suriyeliler ise geçici gönüllü sağlık merkezleri, göçmen sağlığı merkezleri, aile sağlığı merkezleri ve Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler ile bu hastanelerin sevk etmesi halinde üniversite ve özel hastanelerde ihtiyaçları olan sağlık hizmetini alıyor.