Baklava Fiyatlarına Zam Yok, Maliyetler Artıyor!

Gaziantep ilinin baklava konusunda önemli bir yere sahip olan İmam Çağdaş Baklava ve Kebap Restoranı’nın sahibi Burhan Çağdaş, Ramazan Bayramı öncesinde dunya.com’dan Güneş Doğdu Soylu’ya özel açıklamalarda bulundu. Restoran, 138 yıllık köklü geçmişiyle dördüncü ve beşinci kuşağın birlikte çalışarak gastronomi alanında bir marka olmayı başarmıştır.
Çağdaş, Türkiye’deki ekonomik gelişmelere bağlı olarak doların artması sonucunda baklavalık boz fıstığın kilosunun geçen hafta 1400-1440 liradan 1500-1575 liralara yükseldiğini belirtti. Ancak, bayramda baklavaya zam yapmayı düşünmediklerini ifade etti.
Baklava sektöründeki hayat pahalılığına dikkat çeken Çağdaş, yarım kilo ve bir kilo baklava alan müşteri sayısının son yıllarda ciddi şekilde azaldığını ve bunun kendilerini mutsuz ettiğini belirtti. Çünkü bu müşteri kitlesinin, şirketlerinin bereketi anlamına geldiğini vurguladı.
Gaziantep’te ve Türkiye genelinde ucuz baklava satan firmaların sayısının arttığını dile getiren Çağdaş, köklü ve kaliteden ödün vermeyen baklavacıların artan maliyetlerden dolayı kapanmaya başladığını kaydetti.
“Son gelişmelerle maliyetlerimiz arttı”
AB’den ilk coğrafi işaret tescilini alan Gaziantep baklavasının kilosunun 1200 liradan başladığını belirten Çağdaş, baklavalık fıstığın kilosunun 1500 lirayı bulduğunu, artan maliyetle bir kilo fıstığının 1575 liraya ulaştığını söyledi. Bayram sonrası bu fiyatların 1600 lirayı geçeceği konuşulmaktadır. İran, Amerika ve Suriye gibi ülkelerde fıstık fiyatlarının Türkiye’den daha düşük olduğunu ifade etti, bunun yanında Türkiye’de baklavacılıkta kullanılan işçilik, yağ ve un fiyatlarının sürekli arttığını vurguladı.
“Gaziantep baklavasının yüzde 80’i yurt dışına gönderiliyor”
Gaziantep’te üretilen baklavanın yüzde 80’inin yurt dışına ihraç edildiğini kaydeden Çağdaş, günlük üretimin talebe bağlı olarak 2 ton ile 5 ton arasında değiştiğini belirtti. Gaziantep’teki baklava sektörünün büyümesinin nedeninin, ulaşım imkânlarındaki iyileşmeler olduğunu ifade etti. 1980’li yıllardan sonra lojistik sektörün gelişmesi ile uluslararası teslimat yapabilme kapasitesinin arttığını vurguladı.
“Gaziantep, turizm gelirlerimizin artmasına katkı sunuyor”
Gaziantep’in gastronomi alanındaki önemini dile getiren Çağdaş, şehrin Türkiye’nin turizm potansiyeline büyük katkı sunduğunu kaydetti. Bunun yanı sıra Gaziantep’in gastronomik zenginliğinin, ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığını, diğer şehirlerin de gastronomi alanındaki hareketliliğinden örnek aldığını belirtti.
Son yıllarda Gaziantep’in yeme içme sektörü fiyat artışlarıyla gündeme geldiğini söyleyen Çağdaş, bu durumun şehrin imajına zarar verdiğini ifade etti. Gaziantep dışında da benzer fiyat artışlarının yaşandığını belirterek, bu durumun serbest piyasa koşulları çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Nusr-Et, İmam Çağdaş’ın baklavalarını dünyaya sunuyor
Burhan Çağdaş, Gaziantep baklavasının önemli bir kısmının Nusr-Et gibi uluslararası restoran zincirlerinde sunulduğunu ifade etti. Nusr-Et’in Miami, Las Vegas ve New York gibi bölgelerde faaliyet gösterdiğini, bu restoranların ürünlerinin buralarda tanıtıldığını belirtti.
“İşini iyi yapmak isteyen baklava sektörünün çınarları batıyor”
Baklavacılık sektöründeki maliyet artışlarından dolayı son 3 yılda yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Çağdaş, birçok eski ve köklü firmanın kapan