KÜLTÜR-SANAT

Antep İşi Nakışı UNESCO İçin Adım Adım İlerliyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliği ile “Antep İşi Nakışı”nın UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine dahil edilmesi için düzenlenen toplantıda, yapılan çalışmaların güncel durumu ve gelecekteki yol haritası ele alındı.

Antep İşi Nakışı, Gaziantep’te yapılması gereken özen ve dikkat gerektiren bir zanaat türüdür. Bu geleneğin korunması, yenilikçi dokunuşlarla modern tasarımlarda yer alması ve dünya çapında tanıtılması amacıyla başlatılan çalışmalarda, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından UNESCO’ya sunulan bu değerli mirasın geleceğe aktarılması hedefleniyor.

Toplantı, Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Başkan Fatma Şahin’in açılış konuşmasının ardından, Gaziantep Kent Konseyi üyeleri, üniversite hocaları, GASMEK, STK’lar ve diğer yetkililer, UNESCO süreci, Antep işi geleneği ile ilgili meseleler, üretim süreci, tanıtım ve ekonomik gelişim konularında görüş alışverişinde bulundu. Toplantı sonunda ise çeşitli çalışma komisyonları oluşturuldu.

Geçmişteki kültürel mirasın yaşatılması ile ilgili olarak, bu mirasın özellikleri, hikayesi ve kültürel motiflerin korunması için daha etkin yöntem ve metodolojilerin geliştirilmesi konuları belirlenip tartışıldı.

Bu yıl 20. Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda değerlendirilmek üzere, Antep İşi Nakışı Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından aday gösterildi.

“Elimizdeki emanetleri gelenekten geleceğe, yerelden evrensele dünyaya anlatmamız lazım”

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Meclis Salonu’ndaki toplantıda yaptığı konuşmada, mirasın gelecek nesillere aktarılmasının önemini vurgulayarak, “Bizi biz yapan değerler en önemli şey. Bazen bunlar bir Antep işi olarak karşımıza çıkıyor. 1800’lü yıllardan gelen çok büyük bir emanetimiz var. Eğitim, kültür, sanat ve bilimle yükselen Gaziantep hedefine ulaşmak için bu emanetleri gelenekten geleceğe, yerelden evrensele anlatmamız gerekiyor” dedi.

“Geleceğe de taşıyacağımız değerlerin en güzelinden bir tanesi”

Kutnu kumaşının tarihine ve değerine de değinen Başkan Fatma Şahin, atalarımızdan kalan değerlere sahip çıkma sorumluluğunu üstleneceklerini belirtti. “Bugünün tanıkları olarak, geçmişten gelen büyük bir mirasın sorumluluğu üzerimizde. Geleceğe taşıyacağımız değerlerin en güzelinden bir tanesi. Kültür Bakanlığı ile çok verimli bir diyalog içindeyiz” ifadesinde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu