Yemek Kartı Kesintisi, Çalışanları Zora Soktu!

Yemek kartları ile ilgili olarak alınan yeni karar gereği, çalışanların maaş dışındaki önemli bir destek kaynağı olan bu kartlardan artık her ay 3.524 TL kesinti yapılacağı duyuruldu.
Yemek Kartlarına Günlük Limit Getirildi
Maliye Bakanlığı, yemek kartları aracılığıyla yapılan market alışverişlerine günlük 158 TL’lik bir üst sınır uygulamaya koydu. Bu düzenleme, 22 iş gününe göre hesaplandığında, aylık 3.476 TL’lik bir üst sınır anlamına geliyor. Çalışanlar, yemek kartlarına yatırılan ortalama 7 bin TL’nin yaklaşık 3.524 TL’lik kısmını artık market alışverişlerinde kullanamayacaklar.
Amacın Vergi Avantajının Kötüye Kullanımını Önlemek Olduğu Belirtildi
Bakanlık, bu yeni uygulamanın gerekçesini vergi avantajlarının yalnızca yemek harcamalarıyla sınırlı tutulması ihtiyacı olarak açıkladı. Bazı işverenlerin yemek kartlarını gıda dışı harcamalar için kullandığını tespit eden bakanlık, bu düzenleme ile yalnızca yemek için harcama yapılmasını sağlamayı hedefliyor. Böylece, yemek kartı uygulamasının asıl amacı olan vergi avantajlarının çalışanların temel yemek ihtiyaçlarına yönlendirilmesi amaçlanıyor.
Çalışanlardan Olumsuz Tepkiler Geldi
Yeni uygulama, Gaziantep’teki çalışanlardan büyük bir tepki topladı. Yüksek enflasyon ve artan gıda fiyatları düşünüldüğünde, yemek kartlarının market harcamalarında da kullanılabilmesi, çalışanlar için önemli bir destek oluyordu. Ancak, bu düzenleme ile bu destek önemli ölçüde kısıtlanmış oldu.
Düzenlemenin Neden Tepki Çektiği Açıklandı
Çalışanlar, bu uygulamanın yüksek yaşam maliyetleri ve enflasyonist ortamda temel ihtiyaçlarını karşılamada büyük bir zorluk yaratacağını ifade ediyor. Yemek kartlarının market alışverişlerinde kullanılabilmesi, birçok çalışan için ekonomik bir rahatlama unsuru teşkil ediyordu. Ancak bu değişiklik, çalışanlar tarafından olumsuz bir şekilde değerlendirilmektedir.
Gaziantep’teki çalışanlar, yemek kartlarındaki bu yeni düzenlemenin gıda harcamaları üzerinde önemli bir yük oluşturacağı ve piyasadaki daralmayla baş etme konusunda zorluk yaratacağı endişesini dile getirmektedir.