EKONOMİ

Gaziantep’te Bağcılığa Yeni Proje ile Destek!

Gaziantep, bağcılık ve üzüm üretiminde önemli bir adım atıyor. 162 bin dekarlık bağ alanıyla Türkiye’nin önde gelen üzüm üreticisi konumundaki Gaziantep, pekmez ve pestil üretimiyle de dikkat çekiyor. Geleneksel üretim yöntemleri çiftçilere büyük iş yükü getirdiği için Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin desteğiyle “GAP Bölgesinde Bağcılığın Geliştirilmesi” projesi başlatıldı. Projenin toplam bütçesi 7 milyon TL olarak belirlendi.

GAP Bölgesinde Bağcılığın Geliştirilmesi Projesi Yürütülecek

Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, yaptığı açıklamada, “Bağlarda Verim, Pekmezde Hijyenik Üretim…” ifadelerini kullandı. Karayılan, “İlimiz yaklaşık 162 bin dekarlık bağ alanına sahiptir. Üzüm, ilimiz için en önemli ürünlerden biridir. Tarım alanlarımızın %8’inde bağcılık yapılmaktadır. 2023 TÜİK verilerine göre ilimiz, 151.728 ton üretim ile 5. sırada yer almaktadır.” dedi. İlgili açıklamada ayrıca, Hönüsü, Dökülgen, Dımışkı, Kilis Karası, Hatun Parmağı, Kabarcık ve Besni gibi çeşitlerin yoğun olarak yetiştirildiği belirtildi. Yetiştirilen üzümler, sofralık, kurutmalık ve şıralık olarak kullanılırken, meyve suyu, pekmez, sucuk, bastık ve pestil gibi ürünlerde de değerlendiriliyor. Üzüm üretimi, özellikle İslahiye ilçesinde yoğunlaşmakta, buna ek olarak Şahinbey, Şehitkamil ve Oğuzeli ilçelerinde de önemli ölçüde üretim yapılmaktadır.

Mevcut üretim yöntemlerine bakıldığında, pekmez ve pestil üretiminde çiftçilerin üzümleri el gücüyle işledikleri görülmektedir. Bu durum, üretim alanı fazla olan çiftçiler için önemli bir iş yükü oluşturmaktadır. El gücüyle yapılan pekmez ve pestil üretimine alternatif olarak önerilen üzüm sıkma makinesi, çiftçilere zaman ve emek tasarrufu sağlayacak bir çözüm sunmaktadır. Bakan İbrahim Yumaklı’nın talimatları ve Vali Kemal Çeber’in liderliğinde, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in destekleriyle Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi ortaklaşa olarak projeyi yürütmektedir. Proje kapsamında, %75 hibe ile %25 çiftçi katkı payı doğrultusunda üzüm sıkma makineleri, budama makasları ve motorlu sırt pülverizatörleri temin edilecektir.

Bu proje, GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin desteğiyle Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde yürütülecek. Toplam proje bütçesinin %25’i çiftçiler tarafından karşılanacak; geri kalan bütçe ise GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından finanse edilecektir. Proje süresince il müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi teknik personeli, üreticilere bağcılık konusunda eğitimler verecek. Bu doğrultuda, mevcut üretim modellerinin geliştirilerek teknolojik yaklaşımlarla üretimin artırılması hedeflenmektedir. Çiftçilerin tecrübeleri eğitimlerle desteklenecek, ekipmanlar sayesinde üretim daha verimli hale getirilecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu