RIDVAN FADILOĞLU: KENTİMİZE HAKSIZLIK EDİYORUZ

Şehitkamil Belediye Başkanlığı koltuğunda oturan Rıdvan Fadıoğlu, yerel yönetimlerde kent demokrasisinin tüm kurum ve kuralları ile işletilmesinden yana…

RIDVAN FADILOĞLU: KENTİMİZE HAKSIZLIK EDİYORUZ

GÜNCEL ŞEHİR SOHBETLERİ: ŞEHİTKAMİL BELEDİYE BAŞKANI RIDVAN FADILOĞLU

İnsan eğitimine yapılan yatırımın, geleceğe yapılan en önemli yatırım olduğu temel ilke edinen ve üç dönemdir Şehitkamil Belediyesi Başkanlığı koltuğunda oturan Rıdvan Fadıoğlu, yerel yönetimlerde kent demokrasisinin tüm kurum ve kuralları ile işletilmesinden yana…

FARKLI BİR BAKIŞ AÇISI

Güncel Gazetesi ve yurthaberleri.net'in, kente dair yeni bir vizyon açmak için başlattığı Güncel Şehir Sohbetlerinin ikinci konuğu Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu oldu. Başkan Fadıloğlu, ilçe ve insan için yaptığı önemli yatırımları reklamdan uzak, mütevazi bir sürdürürken kent ve kent demokrasi olgusu adına farklı bir bakış açısına sahip.

“ŞEHRE HAKSIZLIK EDİYORUZ”

Öncelikle Gaziantep’in yapılaşma ile hem coğrafi hem de nüfus olarak bu denli gelişmesine, “şehre haksızlık ediyoruz” sözleri ile değerlendiren Fadıloğlu, bu konudaki düşüncelerini, sohbetimiz esnasında şu sözlerle dile getirdi.

“KÖYLÜ KÖYÜNDE KALMALI, GÖÇ ÖNLENMELİ”

 “Gaziantep kısa sürede demografik çeşitlilik ile 3 milyon nüfusa dayandı. Bu kadar hızlı gelişmesi farklı sorunları da beraberinde getirdi. Her yerde dile getiriyorum. İnsanların en temel hakkı; barınma, sağlık, eğitim, çalışma gibi temel haklardır.  Nüfusu bu hızda büyüyen ve dar bir alana sıkışan şehirde bunları yapmak hiç de kolay değil. Yıllar önce İstanbul’a pasaport ile girilmesi fikri ortaya atılmıştı. Evet katılıyorum. Şehirlerin kimliklerinin korunması için buna ihtiyaç var. Bunu köylerden, kentlere gelen göçü engelleyerek yapmak mümkün. Siz köye bir meslek lisesi, gereken sosyal donatı alanları, market, sağlık hizmeti gibi hayatı kolaylaştıracak başlıca ve hizmeti götürürseniz yerinde kalır. Toprağını işler, tarımsal üretim artar, yerinde kalır. Hem ülke ekonomisine hem de kendi ekonomisine katkı sağlar. Günümüzde kentlerin en temel sorununu budur. İnsanları köyden taşıyıp; izbe, sağlıksız, hizmete erişime uzak, Türk aile yapısına aykırı, gecekondulaşmış, şehirden kopmuş alanlara mecbur ederseniz gettolaşmanın önüne geçemezsiniz.

“İLÇE BELEDİYELERİNE GEREK YOK, ŞEHİR TEK MERKEZDEN YÖNETİLMELİ”

Gelişen ve dönüşen dünyaya ayak uydurmak için idari anlamda sistemi revize etmek gerekir diye düşünüyorum. Mesela ben ilçe belediyelerinin zaman ve kaynak kullanımı açısından olmaması gerektiğini savunuyorum. Bana kalsa Gaziantep’i; doğu, batı, kuzey, güney olarak 4 bölgeye ayırırım. Nizip ile Karkamış’ı, Nurdağı ile İslahiye’yi, Araban ile Yavuzeli’ni birleştirir, Oğuzeli’ni mahalle yaparım. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde her bölgede kuracağı makine parkı ile buraya götürülecek hizmeti koordine edecek bir genel sekreter yardımcısı ile daha mobilize hizmet sunabilirim. Belediye Meclislerini, eski il genel meclisi tarzında o yörenin ileri gelenlerinden oluşturursanız devasa bir tasarrufu, verimlilik ve kaynakların etkin kullanımını sağlarsınız. Bu aynı zamanda kent demokrasisini güçlü hale getirir. Ayrıca, İstanbul, Ankara örneklerinde olduğu gibi meclis farklı bir siyasi yapıda, başkan farklı bir siyasi yapıda hizmetlerin aksaması, sekteye uğraması gibi bir durumla karşı karşıya kalmazsınız. Kazanan ülke, şehir ve millet olur.

“BAŞARININ ÖLÇÜTÜ HALKIN MUTLULUĞUDUR”

Belediyecilik en basit tabiri ile insan hayatına dokunmak, insan hayatını kolaylaştıracak ve bireylerin en temel haklarının gerçekleştirecek hizmetleri hayata geçirmektir. Bu nedenle gerçekleştirilen hizmetlerin reklamın nesnesi haline getirilmesinin çok gerekli olmadığı kanaatini taşıyorum. Bunu takdir edecek olanlar, o hizmetten fayda sağlayan vatandaşlardır. Benim için başarının ölçütü, Şehitkamil ilçesinde yaşayan insanların mutluluğu ve hizmete erişimindeki kolaylıktır.

“KÜLTÜR-SANAT, EĞİTİM, BİLİM VE SPOR OLMAZ İSE OLMAZLARIMIZ”

Son dönemde; kültür, sanat, bilim ve spora çok fazla yatırım yaptık. Geleceğe yapılan en önemli yatırım çocuklarımızın ve gençlerimizin iyi eğitimli, nitelikli, donanımlı olmasıdır. Öte yandan bu alanlara yapılan yatırımlar kentin gelecek projeksiyonu açısından da önemli. Gaziantep’in 70 bin üniversite öğrencisi var. Düşünün: Genç bir öğrenci, Türkiye’nin bir kentinden, bir köyünden kalkmış öğretmen olmak için eğitim fakültesine kayıt yaptırmış. Eğer Gaziantep’te bir tiyatroya gitmemiş, bir resim sergisi gezmemiş, bir müzikal dinlememiş ise bu şehirden ne alıp götürecek, öğrencisine ne verebilecek? Bizim çocukluğumuzda okuldan gelirdik annem bizi alır sinemaya götürürdü. Her mahallede bir yazlık sinema vardı. 40 yıl öncesinin sosyal hayatı bundan daha dinamik idi. O nedenle klasik belediyecilik hizmetleri dışında kentin sosyalleşmesini sağlayan alanlara yatırım yaptık ve bundan büyük bir mutluluk duyuyorum.

“AKM’DEN SONRA EN MODERN KÜLTÜR SANAT MERKEZİNİ YAPIYORUZ”

Bugün dene-yap atölyelerimiz çocuklarımız için bilime ve teknolojiye açılan kapı durumunda. Kütüphanelerimiz ders çalışmak, ödev yapmak, sınavlara hazırlanmak için ev ortamından daha rahat koşullar sağlıyor. Durmadan sporcu yetiştiriyoruz. Sporun birçok branşında ulusal ve uluslararası ödüller getiren pırıl pırıl çocuklarımız/gençlerimiz var. Sanat merkezlerimiz parmakla gösteriliyor. Şu an inşaatı devam eden sanat merkezinin arazisini istesem 150 milyon liraya satardım. Satmadığımız gibi üzerine 150 milyon lira daha harcayarak kente değer katacak bir eser inşa etmeye başladık. Bakanlar düzeyinde ilçemize yapılan ziyaretlerde burasının İstanbul’daki Atatürk Kültür Merkezi’nden (AKM) sonra Türkiye’nin en estetik, modern ve çağdan merkez olduğunu ifade ediyorlar. Daha ne diyebilirim ki?

“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN PARASI İLE İŞÇİME KONUT YAPACAĞIM”

Belediye başkanlığım döneminde beni en çok yoran işlerden biri kentsel dönüşüm oldu. 10 yıl sadece bununla uğraştım. Eleştirecek hiçbir şeyimizi bulamayanlar, bizi kentsel dönüşüm ile vurmaya çalıştılar. Ama bu konuda son derece adaletli davrandığımı, kimseyi mağdur etmediğini, sizin aracılığınız ile kamuoyuna bir kez daha duyurmak isterim.

2023 YILINDA İNŞAAT YAPMAYACAĞIZ

Belediyede çalışan 400 işçimin ev sahibi olmasını sağlamıştım. Karşıyaka’daki kentsel dönüşümden elde ettiğim gelir ile 2500 işçimi daha başlarını sokacak bir eve kavuşturacağım. 2023 yılında artık inşaat ile değil sadece ve sadece insanı merkeze alan bir yönetim stratejisi ortaya koyacağım. Çünkü Şehitkamil Belediyesi sıfır borcu olan bir belediyedir. 2023 yılı bütçemizi de belirledik. Planladığımız hedefler doğrultusunda, kaynaklarımızı verimli kullanarak iş yapmaya devam edeceğiz.”

SON SÖZ

Özellikle ilçe belediyelerinin kapatılması, göçün önlenmesi, kırsal alana yatırım yapılması, kentsel dönüşüm, kente değer katan kültür-sanat, eğitim, bilim ve spor yatırımları konusunu bu şekilde değerlendiren Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Güncel Şehir Sohbetleri’nde düşüncelerini samimi olarak bu şekilde dile getirdi. Kendisine Güncel Gazetesi olarak teşekkür ediyoruz.

 

 

20.10.2022 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR