PANDEMİ BİTTİ KALP KRİZİ PATLADI

DR. Gönel uyardı: Covid-19 Pandemisi bitmesine rağmen pıhtılaşmaya eğilim ve emboli atmasına bağlı hastalıkların sıklığı artış gösterdi Özellikle kalp krizi vakaları ve inmeye bağlı felç hastaları daha genç yaşlara geriledi.

PANDEMİ BİTTİ KALP KRİZİ PATLADI

 

Gaziantep Medical Point Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Biyokimya Uzmanı Doç. Dr. Ataman Gönel’in, Covid-19 sonrası kandaki pıhtılaşmaya bağlı olarak genç yaşta kalp krizi ve  emboli atmasına bağlı olarak inme vakalarının arttığını söyledi.

PIHTI OLUŞUMU FARK EDİLMEZ

Gönel,  trombofili yani kanda pıhtılaşma eğiliminin artması ile karşı karşıya kalan bireylerde  zamanla damar içi kan pıhtılarının oluşma riskinin arttığını kaydetti. Bu pıhtıların damarları tıkayabildiğine ve kan akışını engelleyebildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Gönel özellikle derin ven trombozu (büyük damarların pıhtılaşması) veya pulmoner emboli (akciğerlerde pıhtı oluşumu) gibi ciddi durumlar gelişebildiğine dikkat çekti.

GENÇ YAŞTA KALP KRİZİ

Biyokimya Uzmanı Doç. Dr. Ataman,, özellikle pandeminin sona ermesinin ardından, inme ve kalp krizi vakalarının genç yaşlarda görülmeye başladığını ifade ederek, bunun için genetik test yaptırılmasının kaçınılmmaz olduğunu kaydetti.

GENETİK TEST YAPTIRMAK GEREKİYOR

Ataman, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

‘’Covid-19 Pandemisi bitmesine rağmen pıhtılaşmaya eğilim ve emboli atmasına bağlı hastalıkların sıklığı artış gösterdi. Özellikle kalp krizi vakaları ve inmeye bağlı felç hastaları daha genç yaşlarda görülür hale geldi Covid 19'un etkileri hala araştırılmakta olduğu için, neden bazı insanlarda pıhtı atma olaylarının sıklığının arttığı ve bazılarında artmadığı tam olarak anlaşılabilmiş değil. Fakat genetik mutasyonu olan ve bunun farkında olmayan bireyler hala artmış emboli risklerinin en muhtemel adaylarıdır. Kimse genetik test yaptırmadan bu mutasyonların kendinde olduğunu bilemeyeceği için bu kişiler normal bireylere göre sürekli emboli riski altında olacaktır. Trombofili paneli testi ile bunu tespit etmek mümkündür. Riskli bireylerde bu testin yaptırılması kan sulandırıcı (antikoagulan) başlanarak ileride pıhtı atma ihtimalini önlemede fayda sağlayabilir. Trombofili tedavisinde kan pıhtılarını önlemek veya tedavi etmek için kan sulandırıcı ilaçlar sıklıkla kullanılır. Bu ilaçlar, pıhtı oluşumunu engelleyerek veya var olan pıhtıların büyümesini ve yayılmasını önleyerek kanın normal akışını sağlamaya yardımcı olurlar. Trombofili durumu olan bireyler için tedavi yaklaşımı genellikle hastanın özel durumuna ve sağlık geçmişine göre şekillenir. Tedavinin amacı, pıhtıların oluşmasını engellemek ve olası komplikasyonları minimize etmektir.’’ diye konuştu.

 

 

23.08.2023 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR