Gaziantep’ten Suriye’ye Yeni Dönem Mesajı!

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, Suriye’deki son gelişmelere dair açıklamalarda bulundu. Ünverdi, “Suriye’deki gelişmeleri dikkatle takip ediyoruz ve bu açıdan bölgeye en yakın şehirlerden biriyiz. Devletimizin terör unsurlarının ortadan kaldırılması ve bölgenin istikrarı için verdiği mücadele takdire değer. Her zaman olduğu gibi devletimizin yanında yer alıyoruz. Gelecek sürecin, ülkemiz ve bölgemiz için hayırlı sonuçlar doğurmasını umuyoruz” şeklinde konuştu.
Başkan Ünverdi, Suriye’deki iç savaş nedeniyle Türkiye’ye ve Gaziantep’e sığınan insanlara ev sahipliği yapıldığını belirterek, “Bugün geldiğimiz noktada, 13 yıl sonra Suriye’de yeni bir dönem başlıyor. Gaziantep, resmi verilere göre 450 bin civarında Suriyeli ile en fazla Suriyeli nüfusuna sahip iller arasında yer almaktadır” ifadelerinde bulundu.
Gaziantep’in, sanayi ve ticaret hacmi ile göç edenlerin ilk durağı haline geldiğini dile getiren Ünverdi, sosyal barış ve ekonomik sürdürülebilirlik için önemli projelerin sürdürüldüğünü vurguladı. “Suriye’de bugün yeni bir sayfa açılmış durumda. Bu süreç kolay olmayacak; bölgenin sorunları ve dinamikleri dikkatlice incelenmeli. Suriye’nin geçmişteki acılardan ders alarak kalıcı bir istikrara kavuşması ve sınır güvenliğimizin sağlanması en büyük önceliklerimizdendir” dedi.
Ünverdi, Suriye’de yaşayan Suriyelilerde ülkelerine dönüş konusunda bir hareketlilik gözlemlendiğini belirtti. “Suriyelilerin kendi ülkelerine dönmeleriyle, sanayimiz ve üretimimiz yine devam edecektir. İş gücü alanında bazı kısa dönem zorluklar yaşanabilir fakat, bunu gençlerimizle ve çalışabilir durumda olan ama istihdam edilememiş kişilerle aşabileceğimizi düşünüyorum” dedi.
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı, göçle gelen insanların geri dönüşü ile Türkiye ve kentlerindeki sosyal ve ekonomik yükün azalacağına inandığını belirtti. “Beklentimiz olan normalleşme sürecinde, Suriye’nin yeniden inşasında ülkemizin, özellikle Gaziantep’in etkin bir rol üstleneceğidir” diyerek, Gaziantep’in altyapı ve üstyapı çalışmaları açısından üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu vurguladı.
Ünverdi, kasım ayı itibarıyla Gaziantep’ten gerçekleştirilen ihracatta Suriye’nin üçüncü sırada yer aldığını ifade ederek, “Suriye’deki durum düzeldikçe, artan ihtiyaç doğrultusunda ihracatımızın da artacağını ve ikili ticaretimizin gelişeceğini öngörüyorum. Zorluklara rağmen, 13 yıl içerisinde kurulan güçlü bağların gelecekte hayırlı sonuçlar doğurmasını diliyorum” şeklinde konuştu.