GÜNCEL

Antepfıstığı Karagöz Kurdu İçin Etkili Mücadele Yöntemi

Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, antepfıstığı üreticilerini tehdit eden Kara Göz Kurdu (Hylesinus vestitus) zararlısına karşı etkili mücadele yöntemleri hakkında bilgilendirme yaptı.

Karagöz kurdu, iki şekilde zarar vermektedir: üreme ve beslenme. Üreme aşamasında larvalar ağaçlarda galeri açarak iletim kanallarını tahrip etmekte ve ağaçların kurumasına yol açmaktadır. Beslenme sırasında ise sürgün ve meyve gözleri diplerinde beslenerek, bu gözlerin kurumalarına ve dökülmelerine neden olmaktadır. Karagöz kurdu, normal ve bir yıl içinde ürün verebilecek sağlam gözleri tercih etmektedir. Bir ergin karagöz kurdu, 8-10 meyve gözünü veya birkaç sürgünü tahrip edebilir.

TUZAK DAL YÖNTEMİ

Karagöz kurdu zararlısına karşı en etkili ve ekonomik mücadele yöntemi, toplu halde yapılan TUZAK DAL YÖNTEMİdir. Zararlının üreme döneminin olduğu Şubat-Mart aylarında, budama artıkları demet yapılarak her 8-10 ağaçtan birinin altına ya da gövdesine tuzak olarak konulmalıdır. Şubat ayından itibaren Mart ayı ortalarına kadar karagöz kurdu erginleri bu dalların içine girerek yumurta bırakır. Mart ayı sonlarına doğru tuzak dallarda erginlerin ilk giriş deliğinde talaş çıkışı gözlemlendiğinde, tuzak dallar toplanarak yakılmalıdır. Ayrıca, köy içinde ve çevresinde bulunan budama artıklarının da yakılması büyük önem taşımaktadır. Önlemlerin yaygın ve bölgesel olarak uygulanması, tuzak dalların ve köydeki budama artıklarının yeni erginler çıkmadan toplanıp yakılması gerekmektedir.

25 Mart-25 Ekim tarihleri arasında, antepfıstığı budama artıklarını köy içinde, ev önlerinde, bahçe kenarlarında vs. bulunduranlara, Gaziantep Valiliği’nin 2021/1 sayılı genelgesi gereği idari para cezası uygulanacaktır. Para cezasına maruz kalmamak için antepfıstığı budama artıklarının yakılması önemle önerilmektedir.

ÖNEMLİ NOT: Antepfıstığı Karagöz Kurdu’na karşı kimyasal mücadelede kullanılacak ruhsatlı ilaç mevcut değildir. Bu nedenle kimyasal mücadele önerilmemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu