MÜFETTİŞLER, SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA NEDEN KAMP KURDU? CEVAP ARAYAN SORULAR VAR!

Sosyal medya hesabımdan Gaziantep Sosyal Güvenlik (SGK) Kurumu İl Müdürlüğü’nde, Bakanlık müfettişlerinin ucu bucağı belli olmayan devasa boyuttaki usulsüzleri mercek altına aldığını kamuoyu ile paylaşmıştım. Kurum ve yöneticileri merkez olmak üzere bir yanı ile korunan-kollanan mükelleflere bir yanı işveren servisine, bir yanı icra servisine, diğer ucu Gaziantep Üniversitesi’ne dayanan usulsüzlükler zincirinin aydınlatılması ve müfettişlere yardımcı olunmasının kamusal görev olduğunu düşünüyorum.Bu kapsamda Gaziantep SGK İl Müdürü Mehmet Uzun’un yanıtlaması için bazı sorular yönelteceğim. Ama işin kolayına kaçmadan net yanıtlar vermesini bekliyorum.İşte sorular, süre başladı:
1-Şimdi Sn. Uzun, kentimizde faaliyet gösteren ve SGK eski yöneticileri ile dolaylı bağlantısı olan G.M.’nin Gaziantep SGK ile tam ilişkisi nedir? Neden SGK denince, herkesin aklına G.M. firması geliyor? 2-Bana ilginç gelen şu olayı gerçekten açıklamanızı çok isterim: SGK’da çalışan Y.K. isimli personeli ücretsiz izne gönderdiniz. Bu arkadaş G.M.’de 7 ay 10 gün 2 saat çalıştıktan sonra devreye girdiniz ve İşveren Servisinde tekrar işe başlattınız! Neden?
3-Yukarıdaki soruyla ilişkili olarak: Tazminat ödenerek işten çıkarılan bir başka kişiyi neden ve hangi gerekçe ile işe yeniden aldınız? Bu kişi ile bir yakınlığınız var mı? Yakınlık derken kurumda kaç tane akrabanız çalışıyor?
4-Orada uzun zamandır yıldızı (par)layan bir arkadaşınız var. Anlatılanlara ve anladıklarıma bakacak olursak müfettişlerin ilk tespitlerine göre boyutu 2 milyar lirayı bulan ve usulsüz olduğu üzerinde çalışılan mevzuların büyük çoğunluğu onun döneminde vuku bulmuş. Ortada devasa bir kamu zararı olduğunu siz hiç fark etmediniz mi? Basiretiniz mi bağlandı, gözleriniz mi kapandı?
5-Şimdi Balkanlar’a uzanalım, Karadağ’a gidelim. Buraya kaçan Ş.E.’yi mutlaka biliyorsunuzdur. Sade bir kurum çalışanı iken aniden sırra kadem bastı.İnsanlar bir baktı ki Ş.E. Karadağ’da 40-50 lüks araçtan oluşan bir araç kiralama filosu kurmuş! Siz, müdür, ben de şüpheci bir gazeteci olduğum için soruyorum. Bu servetin kaynağı ile o dönem icra servisinde usulsüz silinen borçlar arasında bir ilişkisi olabilir mi?
6-Bu kadar dedikodunun döndüğü kurumunuzdaki dosyaları hangi denetmenler üzerinden inceletiyorsunuz? Sonuçları nasıl değerlendiriyorsunuz diye de sormak şart oldu hani?
7- H.Ö.’yü hayalinizde canlandırabildiniz mi? Bu iki harf bana EYT kapsamında geriye dönük iş ve işlemler ile Bağkur ve SGK girişi yapılarak hak etmeden emekli edilen kişileri hatırlatıyor. Bu konunun aslı nedir? Var ise oluşan kamu zararı hakkında fikriniz var mı? Bu meseleyi inceleme yapan müfettişlere ilettiniz mi?
8- Kimi çetrefilli işlerde tarafsız davranabiliyormusunuz, bunu örnekleri ile açıklayabilir misiniz? Yoksa size yardımcı olmak babında birkaç örneği benim vermemi ister misiniz?
9- Gaziantep Üniversitesi’nde S.G. diye bir doktor var. Kamu kurumundan dolandırıcılık ve evrakta sahtecilikten ağır cezada yargılanıyor. Kurumunuzu on milyonlarca lira zarara uğrattığı gerekçesiyle hakkında açılan davaya neden müdahil olmuyorsunuz. Oysa A.P. bu hekim hakkında bir akademisyenin yaptığı şikayetin hemen ardından Rektörlüğü ziyaret etmişti.Neredeyse 2 seneden fazla oldu.Devlet zarara uğradı ise neden süreç bu kadar uzatıldı?
10- Bu kadar ciddiyetten sonra biraz da magazin yapalım ki asıldığın- düşündüğüm yüzleriniz gülsün. Sadece kişisel meraktan soruyorum: Kaçınızın evinde para kasası var?Bu sorulara yanıt vermeyeceğiniz ihtimali ile bürokrasi diline uygun bir şekilde revize ettikten sonra 4982 Sayılı Bilgi Edinme Kanunu Kapsamı’nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na da yönelteceğimi bilmenizi ister, en derin ve uzun uzun saygılarımı sunarım