Kadın Cinayetleri Haritası: İstanbul Zirvede!

Türkiye’de kadın cinayetlerinin yoğun olarak işlendiği iller ve bu cinayetlerin sayıları kamuoyuna açıklandı. Yayınlanan haritaya göre, İstanbul 53 kadın cinayetiyle birinci sırada yer alırken, İzmir ve Ankara 23 kadın cinayetiyle ikinci ve üçüncü sıraları paylaşıyor. Antalya 17 cinayetle dördüncü, Adana 16 cinayetle beşinci, Gaziantep 15 cinayetle altıncı, Mersin 14 cinayetle yedinci, Düzce 10 cinayetle sekizinci, Şanlıurfa ise 9 cinayetle dokuzuncu sırada bulunuyor. Son olarak Kocaeli ve Konya, aynı sayıda cinayetle sıralamada yer almaktadır.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü, dünya genelinde kadınlara yönelik şiddetle mücadele etmek amacıyla anılan bir gün olarak kabul edilmektedir. Birleşmiş Milletler’in 1999’da ilan ettiği bu gün, kadınların erkek şiddetine karşı insan hakları alanında toplumsal bilinç oluşturma çabalarını simgeliyor. Bu bağlamda, kadınların siyasi ve ekonomik başarılarının kutlandığı bir gün olması nedeniyle önem taşımaktadır.
25 Kasım tarihi, Dominik Cumhuriyeti’nde Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele eden Mirabel kardeşlerin acımasızca katledildiği gün olarak anılmaktadır. Bu gün, Mirabel kardeşlerin, diktatörlük askerleri tarafından tecavüz edildikten sonra öldürüldükleri tarih olup, aynı zamanda bir utanç günü olarak kabul edilmektedir. Kadına yönelik şiddeti protesto eden kadınların sesi, her yıl 25 Kasım’da dünya genelinde yükselmektedir.
1960 yılının 25 Kasımında, Mirabel kardeşlerin cesetleri Dominik Cumhuriyeti’nin kuzey bölgesinde bulunmuştur. İlk etapta bu olayın bir kaza sonucu gerçekleştiği iddia edilse de, aslında kardeşlerin diktatör Rafael Leonidas Trujillo’ya karşı mücadele ettikleri için öldürüldükleri anlaşılmıştır.
1981 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde yapılan Latin Amerika Kadın Kurultayı’nda, 25 Kasım tarihi “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü” olarak kabul edilmiştir. Ardından 1985 yılında, Birleşmiş Milletler tarafından Kadına Yönelik Şiddetin Yok Edilmesi İçin Uluslararası Mücadele Günü ilan edilmiştir.
1999 yılında, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla kabul edilmiştir. Bu gün, kadına yönelik şiddet konusunda toplumsal farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır.
İstanbul Sözleşmesi’nin önemi ise büyüktür. 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da düzenlenen Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu toplantısında imzaya açılan sözleşme, kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetle etkin bir mücadele sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Sözleşme, 2014 yılında yürürlüğe girmiştir. Ancak Türkiye, 20 Mart 2021’de Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmiştir.
İstanbul Sözleşmesi’nin amaçları arasında; kadınların güçlendirilmesi, kadın ve erkek arasındaki eşitliğin teşvik edilmesi, kadına yönelik şiddetle mücadele konusundaki bilinç düzeyinin artırılması, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğinin sağlanması, medya ve özel sektörün bu konu üzerindeki politikalarının geliştirilmesi ve şiddet mağdurlarına hukuki destek sağlanması bulunmaktadır.