BARAK OVASI, KADERİNE TERK EDİLDİ 

TBMM Genel Kurulu’nda söz alan CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, Barak bölgesinin sulama sorununu ve fıstık üreticisinin yaşadığı mağduriyeti Meclis kürsüsünde dile getirdi.

 BARAK OVASI, KADERİNE TERK EDİLDİ 

 

Bölge açısından hayati bir öneme sahip olan Antep fıstığının üretim açısından dünyada 3’üncü sırada olduğunu ve en kaliteli fıstığın da Barak’ta yetiştiğini belirten CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, yaşanan kuraklıktan dolayı yetişen ürün sayısının azaldığını ve neredeyse sadece fıstık ve zeytinin yetişir hâle geldiğini söyledi.

Antep fıstığının ancak 18 sene sonra ürün verebildiğine ve Türkiye'de 18 senede ürün veren bir başka meyve ağacı olmadığını kaydeden Öztürkmen şu ifadeleri kullandı:

“Üretici buna, buna ilaçlıyor, her sene zamlanan mazotlara rağmen en az 5 defa sürüyor, ilaç yapıyor; hayvanlardan, yabani hayvanlardan veya yabanda otlanan hayvanlardan koruyor.Meyve alması 18 yıl sürüyor. Ama ne yazık ki bu ürünü satın alan TMO olmadığı gibi, Toprak Mahsulleri Ofisi bunu satın almadığı gibi, bunu satın alan Güneydoğubirlik de kapanmış olduğundan, üretici on sekiz sene umut bağladığı bu fıstığı tüccarın insafına bırakmak zorunda kalıyor.”

SULAMA PROJESİ YATIRIMDAN ÇIKARTILDI

Barak Ovası Sulama Projesi'nin 2019 senesinde yatırım planından çıkarıldığından dolayı yaşanan kuraklık sebebiyle fıstığın yetişmez hâle geldiğini söyleyen Öztürkmen, Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliğinin verilerini paylaştı. Öztürkmen, 2021 senesinde 20 bin ton fıstık ihracatı yapılmış  ve 208 milyon 372 bin dolar gelir getirmiş olmasına rağmen bu sene ilk altı ayda sadece 2 bin900 ton ihracat yapılabildiğine dikkat çekti.

REKOLTE AZALIYOR

CHP’li Öztürkmen konuşmasında, “Barak Ovası’nda artık fıstık da yetişmez hâle geldi, zeytin de yetişmez hâle geliyor. Çünkü giderek fıstığın hem rekoltesi azalıyor hem fıstığın iriliği azalıyor” dedi. Barak üreticisinin kurtulması için, Barak’ın geleceğinin kurtulması için Barak Sulama Projesi’nin yatırım planına alınması gerektiğini söyleyen Milletvekili Öztürkmen, önümüzdeki sene itibariyle Barak Ovası Sulama Projesi’nin yatırım programına alınması çağrısında bulundu.

14.07.2023 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR