EKONOMİ

Kaçak Kiralamaya Cezalar Artıyor: Belge Zorunluluğu!

Turizm amaçlı konut kiralamalarına yönelik olarak yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeye göre, “Turizm Amaçlı Kiralama Belgesi” bulundurmayan ev sahipleri için yüksek cezalar uygulanacak.

Muğla’nın tatil merkezi Fethiye’de başlatılan denetimler, tüm Türkiye’ye yayılarak etkisini göstermeye başladı. Fethiye’de gerçekleştirilen son denetimlerde belgesiz kiralama yapan 42 villa tespit edildi. Bu villalar için toplam 6 milyon 45 bin 60 TL para cezası kesildi. Her bir kaçak kiralama için belirlenen ceza miktarı ise 143 bin 930 TL oldu. Bu durum, Türkiye’nin diğer turizm bölgelerinde, örneğin Gaziantep’teki ev sahiplerini de doğrudan etkilemekte.

Cezaların arttığına dair yetkililerin yaptığı açıklamalara göre, izinsiz kiralamalarda ilk tespit cezası 143 bin 930 TL olarak belirlenmiştir. İkinci tespitte bu miktar 719 bin 650 TL’ye, üçüncü tespitte ise 1 milyon 439 bin 300 TL’ye kadar çıkmaktadır. Yükselen ceza miktarları, turizm amaçlı ev kiralayanların mevzuata uymalarını sağlamak amacıyla uygulanmaktadır.

Denetim ekipleri, bazı ev sahiplerinin kaçak kiralamalardan kaçınmak amacıyla sahte uzun dönem kira sözleşmeleri düzenlediğini tespit etti. Günlük veya haftalık kiralama yaparak, “100 gün üzeri uzun dönem” kiralama gösterme yönteminin yanıltıcı olduğu belirlendi. Bu tür uygulamalara da 1 milyon 439 bin 300 TL ceza kesildi.

Gaziantep gibi büyük şehirlerde de benzer sıkı denetimlerin yaygınlaşması bekleniyor. Ev sahiplerinin, konut kiralamalarını yasal prosedürlere uygun bir şekilde gerçekleştirmemeleri durumunda ciddi para cezaları ile karşılaşabilecekleri vurgulanmaktadır. Belediye ve ilgili kurumlar, “Turizm Amaçlı Kiralama Belgesi” zorunluluğuna uymayanlar için caydırıcı tedbirlerin devam edeceğini bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu