DEPREM KAYIPLARI İÇİN ÖNERGE

Aralarında Gaziantep Milletvekilleri Melih Meriç ve Hasan Öztürkmen'in de bulunduğu deprem bölgesi milletvekilleri TBMM'ye önemli bir önerge sundu.

DEPREM KAYIPLARI İÇİN ÖNERGE

CHP’nin 6 Şubat depreminin etkilediği 11 ildeki 16 milletvekili, “deprem bölgesindeki kayıp vakalarının detaylıca araştırılması, ailelere kayıpları hakkında bilgi verilmesi ve aradan geçen süreye rağmen mağduriyeti giderilemeyen ve kayıplarını bulmaya çalışan ailelere yardımcı olabilmek amacıyla” Meclis’te Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

Araştırma önergesi CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Hatay Milletvekilleri Nermin Yıldırım Kara, Servet Muallaoğlu, Mehmet Güzelmansur, Gaziantep Milletvekilleri Melih Meriç, Hasan Öztürkmen, Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Adana Milletvekilleri Ayhan Barut, Burhanettin Bulut, Orhan Sümer, Müzeyyen Şevkin, Osmaniye Milletvekili Asu Kaya ve Diyarbakır Milletevkili Sezgin Tanrıkulu imzasıyla Meclis Başkanlığına sunuldu.

Önergenin gerekçesinde, 11 ilde 13.5 milyon vatandaşı etkileyen 6 Şubat depremlerinde kaybolan birçok vatandaş bulunduğuna dikkat çekilerek şunlar ifade edildi:

“Resmi rakamlara göre 18 bin 373 kişinin hayatını kaybettiği 1999 Marmara depreminde 5 bin 840 kişi de kaybolduğu düşünülürse, etki alanı çok daha geniş olan Kahramanmaraş Depremlerinde kayıtlara girmeyen ve sayılara yansıtılmayan kaybolan kişi sayısının çok daha fazla olacağını öngörmek çok da yanlış bir hüküm olmayacaktır. Özellikle refakatsiz çocuklar için basında çıkan (tarikat ve cemaatlerin ve organ tacirlerinin çocukları kaçırdığı) iddiaları üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kayıplar için ALO 183 hattını açmış; ancak, başvuran yurttaşların birçoğu sonuç alamamıştır. CHP, Depremde Kayıp Olan ve Refakatsiz Kalan Çocukların Takibi Komisyonu’nu kurmuş ve çalışmalarını sürdürmüştür. Yine 9 Mart 2023 tarihinde CHP grubunun, depremde kaybolan insanlar ve refakatsiz kalan çocukların sorunlarının araştırılması için verdiği önerge, Adalet ve Kalkınma Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi oylarıyla reddedilmiştir. Bunun sonucunda kayıplarını bulmak isteyen ailelerin umutlarına bir darbede iktidar tarafından indirilmiştir. Deprem Mağdurları ve Kayıp Yakınlarıyla Dayanışma Derneği deprem bölgesinde 1000’in üzerinde kişinin kayıp olduğunu söylemektedir.”

Depremin üzerinden 1 yıl geçmiş olmasına rağmen birçok ailenin kayıp olan yakınlarına ulaşamadığı belirtilen gerekçede, bu vatandaşların psikolojik olarak da günden güne daha çok zarar gördüğü belirtildi.

Kayıp ailelerinin, “ölüsüne veya dirisine ulaşamadığımız yakınlarımız nerede?” sorusuna yanıt verilmezken, bir yılın ardından gaip sayılacağına dikkat çekilen önergede, “Kaybolan şahısların bulunması, ailelerine iadelerinin sağlanması ve yaşamını yitirenler için yeniden DNA eşleştirmeleri yapılmalıdır. Tüm bu gerekçeler göz önünde bulundurularak, aradan geçen süreye rağmen mağduriyeti giderilemeyen ve kayıplarını bulmaya çalışan ailelere yardımcı olabilmek ve araştırmaları derinleştirebilmek adına meclis araştırması komisyonu kurulması gerekmektedir” denildi.

 
18.02.2024 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR