Gaziantep ve çevresindeki Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, şalvara olan talebi artırdı. Bu duruma yanıt veren terziler, siparişlere yetişebilmek amacıyla üretimlerini hızlandırdı ve yoğun mesai harcadı. Yıllardır şalvar diken terziler, yaz aylarında satışların belirgin şekilde arttığını belirtirken, şalvarın serin tutma ve rahat kullanım özellikleri nedeniyle her yaştan vatandaş tarafından tercih edildiğini vurguladı.
Yaz aylarının etkisiyle şalvara artan ilgi
Yaz aylarının etkisinin hissedildiği bu günlerde şalvarın ilgi gördüğünü kaydeden Terzi Ökkeş Kaya, “Şalvar, asırlardır tercih edilen geleneksel bir kıyafet. Orta Asya kökenli olan bu giyimler zaman içinde farklılık göstermiştir. Özellikle yazlık ve kışlık olarak ikiye ayrılan şalvar, bayram ziyaretlerinde, tarla işlerinde ve günlük yaşamda hem kadınlar hem de erkekler tarafından kullanılmaktadır. Bu kıyafetler, yaşanılan mekâna ve zamana uygun olarak giyilmektedir. Bu sıcak aylarda şalvara olan ilgi artmıştır. Şalvarı ilk kez gören bazı vatandaşlar yadırgasa da, kültürü tanıttığımızda ve şalvarı denediklerinde büyük bir beğeni ile karşılıyorlar” şeklinde konuştu.
Yarım asırlık terzi tecrübesi
Kaya, uzun yıllardır terzilik yaptığını ve çok sayıda eleman yetiştirdiğini ancak son dönemde çırak bulmakta zorlandıklarını ifade etti. “Gaziantep Bedesteni’nde 64 yıldır bu mesleği sürdürüyorum. Önceden çok sayıda eleman yetiştirdim ama artık çalıştıracak çırak bulmakta güçlük çekiyoruz. Bulduğumuz çırakların bile ücretlerini karşılayabilecek satışlarımız olmadığından, gençler bu mesleğe yönelmek istemiyor” dedi.

