Gaziantep’te Kurban Bayramı’na aylara varmasına rağmen kurbanlık piyasasında hareketlilik gözlemleniyor. Pazarlarda henüz hareketlenmeler tam anlamıyla yaşanmadan, fiyatların dahi vatandaşların bütçelerini zorlayacak düzeylere ulaştığı bildiriliyor. Küçükbaş hayvanlara duyulan ilginin artması, fiyatların hızlı bir şekilde yükselmesine neden oldu.
Gaziantep genelinde besiciler, bu yıl ilk kez alışılmışın dışında bir durumla karşılaştıklarını belirtiyor. Geleneksel olarak bayramın yaklaşmasıyla satışların hız kazandığı dönemde, bu yıl erken bir satış döneminin başlamış olması dikkat çekmektedir.
Cemaat, fiyatların daha da yükselebileceği kaygısıyla şimdiden araştırmalar yapmaya başlamış durumda, bazı alıcıların da erken rezervasyon yaptırdığı ifade ediliyor.
Sektör temsilcilerine göre mevcut fiyat artışının tek bir sebebi yok; ancak en belirgin neden, yem maliyetlerindeki büyük artış. Besiciler, geçen yıla kıyasla yem maliyetlerinin neredeyse iki katına çıkmasının doğrudan satış fiyatlarına yansıdığını dile getiriyorlar.
Geçtiğimiz yıl Gaziantep’te hayvan satış fiyatları belirli bir seviyedeyken, bu yıl tahmin edilen rakamlar oldukça dikkat çekiyor.
Üreticiler, maliyetlerin artmaya devam ettiğini ve fiyatların bayram günleri yaklaştıkça daha da yükselebileceğini vurguluyor. Özellikle yem fiyatlarında yaşanan artış, sektörün en büyük sorunlarından biri olarak öne çıkıyor. Yaklaşık 10 bin TL civarında olan yem ton fiyatlarının bu yıl 20 bin TL seviyelerine ulaşması, üreticileri zor bir duruma sokuyor. Bu gelişmeler, doğal olarak kurbanlık fiyatlarına da yansımakta.

