Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), hububat sektörüne yönelik düzenlediği teknik inceleme ve sektör değerlendirme programı kapsamında GTB üyeleri, Ankara, Polatlı ve Konya’da çeşitli temaslar gerçekleştirdi. Saha incelemeleri ve teknik değerlendirmelerle sektörle ilgili güncel gelişmeler yerinde incelendi.
Programda GTB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Alagöz, GTB Meclis Üyesi Hakkı Kılıç ve 11 No’lu Meslek Komitesi üyeleri, sektör temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantılarda lisanslı depoculuk sistemleri, elektronik satış salonları, ürün alım-satım süreçleri ve tarımsal ticaret altyapıları gibi konular ele alındı. Özellikle yaklaşan hasat sezonu öncesi hububat piyasasındaki durumu değerlendirme fırsatı buldular.
İlk olarak Ankara Ticaret Borsası (ATB) ziyaret edilerek Genel Sekreter Eyüp Şenol Ömeroğlu ile görüşmeler yapıldı. Görüşmeler, lisanslı depoculuk faaliyetleri, elektronik işlem sistemleri ve borsa altyapısına ilişkin bilgilerin paylaşıldığı bir platform oluşturdu. Ayrıca, sektörün mevcut yapısı ve geleceği hakkında da görüş alışverişinde bulunuldu.
ATB bünyesinde yürütülen çalışmalara dair bir bilgilendirme sunumu da yapıldı. Bu sunumda, lisanslı depoculuk sistemlerinin işleyişi, ürün muhafaza süreçleri ve tarımsal ticarette dijitalleşmenin avantajları üzerinde duruldu.
Programın ikinci ayağı olan Polatlı Ticaret Borsası’nda ise Elektronik Satış Salonu’nda ürün alım-satım süreçleri ve elektronik işlem altyapısı yerinde gözlemlendi. Polatlı Ticaret Borsası Genel Sekreteri Tugay Aydoğdu, sistemler ve uygulamaları hakkında teknik bilgiler sunarak katılımcılara detaylı bilgiler verdi. Polatlı Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Güven de GTB heyetine destek verdi.
Teknik inceleme gezisinin son durağı Konya Ticaret Borsası oldu. Burada Elektronik Satış Salonu’ndaki işlemler incelendi. Konya Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı Osman Eser tarafından sunum gerçekleştirildi. Elektronik satış sistemleri, ürün işlemleri ve piyasa işleyişine dair önemli bilgiler katılımcılarla paylaşıldı.
Program kapsamında bölgedeki hububat ekili tarım arazilerinde de saha incelemeleri yapıldı. Üreticiler, tüccarlar, sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelinerek yeni sezon öncesi üretim beklentileri, verimlilik öngörüleri, iklim şartlarının etkileri gibi konularda değerlendirmeler yapıldı.
GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, programın sektör açısından önemli kazanımlar sağladığını belirtti. Tarımsal üretim ve ticarette sahadan elde edilen verilerin kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Akıncı, “Tarım sektöründe doğru analiz yapmak ve sağlıklı piyasa öngörüsü oluşturmak için üretim alanlarını yerinde incelemek, sektör paydaşlarıyla doğrudan iletişim kurmak gereklidir” ifadelerini kullandı.
Ayrıca Akıncı, sürdürülebilir tarımsal üretim ve güçlü ticaret yapısının yalnızca ortak akıl ve iş birliğiyle mümkün olabileceğine dikkat çekti. Üretici, tüccar, sanayici ve borsalar arası koordinasyonun artırılmasının sektördeki rekabet gücüne katkı sağlayacağını da sözlerine ekledi.

