"Türkiye'de terör suçlaması ile tutuklu 10-12 Alman tutuklu"

Almanya Büyükelçiliği Hukuk ve Konsolosluk Bölüm Başkanı Ulric Meier-Tesch: Türkiye’de sayısı 50 olan Alman tutukludan, 10-12’si terör suçları nedeniyle cezaevinde tutuklu.

"Türkiye'de terör suçlaması ile tutuklu 10-12 Alman  tutuklu"

Federal Almanya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Hukuk ve Konsolosluk Bölüm Başkanı Ulric Meier-Tesch, Almanya’da özellikle adi suçlara karışmış olan 3 bin tutuklu Türk’ün hapishanelerde olduğunu, buna karşılık Türkiye’de ise sayısı 50 olan Alman tutukludan, 10-12’sinin terör suçları nedeniyle cezaevinde tutulduklarını söyledi.

Almanya Büyükelçiliği, “Açık Kapı Günleri” kapsamında gazetecilerle bir araya gelen Büyükelçilik Hukuk ve Konsolosluk Bölüm Başkanı Ulrice Meier-Tesch, Türkiye’de göreve başladığında tutuklu Alman vatandaşlarına destek vermek gibi bir görev yapacağını hayal bile etmediğini ancak gelinen noktada Türk hapishanelerindeki vatandaşlarının hukuki durumlarını izlediklerini söyledi.

Türkiye’de 10 ya da 12 Alman vatandaşının “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “terör örgütü propagandası yapmak”, “yardım ve yataklık etmek” gibi suçlardan yargılandığına işaret eden Meier-Tesch, “Bu örgütler arasında IŞİD, PKK-KCK, DHKP-C ve Fetullah Gülen Hareketi ile ilişkili oldukları söylenenler bulunuyor. Tutuklandıkları illere baktığımızda İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Gaziantep, Erzurum, Erzincan, İskenderun dikkati çekiyor. Hukuk Bölümü olarak bunların ilk davalarına giriyor, davanın gidişine göre durumlarını takip ediyoruz. Ayrıca avukatlarından da bilgi alıyoruz. Türkiye’de başları derde giren Alman vatandaşlarına hukuki destek vermek temel görevlerimiz arasında” dedi.

"ANLAYIŞ FARKI VAR"

Türk yargı sistemi ile ilgili bir soru karşısında Türkiye mahkemelerinin bir suçla ilgili yaptığı yargılama sonrası ceza vermesinin meşru olduğunu kaydeden Meier, “Ancak bunun doğru olup olmadığını bilemem. Ben Türkçe bilmeyen birisi olarak yargılamayı anlayamadan Alman mahkemeleri ile kıyaslamanın doğru olmadığını düşünüyorum. Ancak IŞİD, PKK gibi terör örgütleri ile ilişkilerinden dolayı örneğin Türk mahkemelerinden yargılanan Alman vatandaşları Almanya’da da yargılanır. Bununla birlikte FETÖ için kimi durumlarda bu sözkonusu değil. Mesela kişi Bank Asya’ya para yatırmış ve Türkiye’de bundan ceza almışsa aynı durum Almanya için geçerli değil” diye konuştu…

4.10.2018 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR