PANDEMİ LOJİSTİK MALİYETLERİNİ ARTIRDI

Korona virüs sonrası ortaya çıkan pandemi yasakları ulusal ve uluslararası lojistik ve kargo taşımacılığında büyük değişimlere sebep oldu.

PANDEMİ LOJİSTİK MALİYETLERİNİ ARTIRDI

 

Ülkeler için lojistik stratejik bir sektör haline geldi. Uluslararası taşımacılığı elinde bulunduran ülkeler ticarete hâkim oluyor.

PANDEMİ LOSİSTİK MALİYETLERİNİ ARTIRDI

Ülkelerin gümrüklerde uyguladığı pandemi önlemleri sebebi lojistik sektöründe dengeler değişti. TLC Grup Lojistik yönetim kurulu başkanı Ali Tüylüce “Pandemi her sektör olduğu gibi lojistik ve taşımacılık sektörünü de etkiledi. Taşımacılığın içerisinde yeni sektörler türedi. İnsanlar internet üzerinden alış veriş yapmaya başlayınca lojistik sektörünün yükünü artırdı. Arz talep dengesi değişince maliyetler artı. Pandemi, makro dengeleri de değişirdi. Kara, deniz ve hava taşımacılığında ülkelerin gümrüklerinde aldığı önlemler sebebi ile ihracatta da kayıpları oluştu. Bir tır şoförü gittiği Avrupa ülkesin de 15 gün karantinaya girdi, dönüşte de 15 gün karantina altına alınınca bir tır 30 günde bir sefer yapar hale geldi. Bu sebeple karayolu maliyetleri arttı.” Dedi.

ABD-ÇİN TİCARET SAVAŞLARINDA KONTEYNER SORUNU YAŞANIYOR

TLC Grup Lojistik yönetim kurulu başkanı Ali Tüylüce Amerika ve Çin arasındaki ticari savaşlarda lojistikte maliyetleri artırdığını belirtti. Konteynerlerin ABD ve Çin’de birikmesi diğer ülkelere dağılmaması sebebi ile konteyner maliyetleri üç katına çıktığını söyledi. Deniz taşımacılığında ki sorun sebebi ile hava kargoda talep arttı. Bunlarda maliyetlerin yükselmesine sebep olduğunu belirtti.

ERKEN REZERVASYON YAPIN

Ali Tüylüce; kargo hizmetinden daha hızlı ve uygun fiyata taşımacılık yapmak için erken rezervasyonun çok önemli olduğunu üretim planı ile beraber taşımanın da planlanması gerektiğin belirtti.

İhracatı hızlandırmak için bazı büyük firmaların kendi taşımacılık firmasını kurmak zorunda kaldığını belirten Tüylüce “Devlet olarak Türkiye’nin ve armatörlerin yeni alternatif yöntemler oluşturması gerekiyor” dedi.

Lojistik sektöründeki bu krizin yılsonuna kadar devam edeceği tahmin ediliyor.

GİRİŞİMCİLERİN GÜMRÜKLEME SORUNUNA ÇÖZÜM

TLC Grup Lojistik; firması olmayan ihracat yapmak isteyen girişimcilere taşıma ile beraber gümrükleme işlemleri yapıyor.

TLC Grup Lojistik yönetim kurlu başkanı Ali Tüylüce,  pandemi ile beraber uluslararası taşımacılığın stratejik bir silah haline geldiğini, lojistiğe hâkim olanların ticarete hâkim olacağını Türkiye’nin İstanbul hava limanı ile lojistikte büyük avantaj elde ettiğini belirtti.

 

12.06.2021 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR