KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ 3 AY UZATILDI İŞTE DETAYLAR...

Haziran 2021'e kadar uzatılan Kısa Çalışma Ödeneği'nden faydalanmak için ne yapmalı? İşverene düşen yükümlülükler nelerdir? Mart ayında yapılan başvurular geçerli mi?

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ 3 AY UZATILDI İŞTE DETAYLAR...

 

 

  • 22/4/2021 tarihli ve 3910 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 31/1/2021 tarihine kadar (bu tarih dahil) Covid-19 gerekçesiyle kısa çalışma başvurusunda bulunmuş olan tüm sektörlerdeki işyerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresi 30/6/2021 tarihine kadar uzatıldı.
  • Uzatma 1/4/2021-30/6/2021 tarihlerini kapsamaktadır.
  • Uzatılan sürede kısa çalışmadan yararlanabilmek için yeni bir uygunluk tespiti yapılmayacaktır.
  • 31/1/2021 tarihine kadar (bu tarih dahil) işverenleri tarafından kısa çalışma başvurusunda bulunulmuş ve daha önce kısa çalışmadan yararlanan işçiler için, azami olarak uygunluk tespitinde belirlenen çalışılmayan süreler kadar bu haktan yararlanılabilir.
  • 3 aylık uzatma için işverenlerden e-Devlet aracılığıyla yeni bir talep alınmayacaktır. 2021 Mart ayında uzatma kapsamında kısa çalışma uygulamasından yararlanan işyerlerinde çalışan işçiler için haftalık çalıştırılmayacak saat bilgisi “0” olarak İŞKUR tarafından otomatik uzatma yapılacaktır. İŞKUR birimleri tarafından işverenlerle en seri şekilde irtibata geçilerek ilgili dönemlere ilişkin fiilen çalışılmayan sürelere ilişkin bilgiler talep edilecektir.
  • Covid-19 sebebiyle daha önce işyerinde kısa çalışma uygulayan ancak 2021 Mart ayında kısa çalışma uygulamasından yararlanmayan işverenlerin İŞKUR birimleri ile irtibata geçerek gerekli bilgileri vermesi gerekmektedir.
  • Yine normal faaliyetine başladığı için uzatmadan faydalanmak istemeyen veya daha önce uygulanan çalışılmayan süreleri azaltmak isteyen işverenlerimizin bu durumu İŞKUR birimlerine bildirmeleri gerekmektedir. Aksi halde yapılacak yersiz ödemeler yasal faizi ile birlikte geri alınacaktır.
  • Aynı dönem için hem kısa çalışma ödeneği hem de nakdi ücret desteğinden yararlanılma imkanı bulunmamaktadır. Bu sebeple Nisan ayı için nakdi ücret desteğine başvurmakla birlikte, kısa çalışma ödeneğinin süresinin uzatılması sebebiyle kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak isteyen işverenlerin nakdi ücret desteği başvurularını iptal etmeleri gerekmektedir.

 

23.04.2021 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR