Karkamış'ta kamyon azaldı, asker çoğaldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın savaş seçeneğini ısrarla vurguladığı bölgede fırtına öncesi sessizlik hakim...

Karkamış'ta kamyon azaldı, asker çoğaldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın savaş seçeneğini ısrarla vurguladığı bölgede fırtına öncesi sessizlik hakim...

 

TİCARET AZALDI, ASKER VE NÖBET ÇOĞALDI

Fırat'ın Doğusu'na askeri operasyon yapılacağı endişesi Suriye'nin Cerablus kentinin karşısında bulunan Gaziantep'in Karkamış Sınır Kapısı'nda ticareti olumsuz etkiledi. Suriye'ye bu kapıdan giren kamyon sayısı gözle görülür derece azaldı. Ayrıca, Cerablus'un Fırat nehri ile ayrılan kısmı PYD kontrolünde olması nedeniyle sınır nöbeti tutan ve devriye görevi yapan asker sayısı arttırıldı...

 

 FIRAT KALKANI KARKAMIŞ'TAN BAŞLAMIŞTI

 Suriye'ye yönelik ilk askeri operasyon olan ve Gaziantep'in Karkamış ilçesinin hemen karşısında bulunan Cerablus kentinin IŞİD'den temizlenmesini hedefleyen Fırat Kalkanı harekatının merkezi olan bölge bir kez daha Fırat'ın doğusuna gerçekleştirilmesi düşünülen eskeri operasyonu ile önem kazandı. Hatırlanacağı gibi Fırat Kalkanı operasyonu ilçeye bağlı Kıvırcık Köyü'nden başlamış, Türk askerinin desteklediği ÖSO buradan Cerablus'a girerek IŞİD'in bölgeden çekilmesini sağlamıştı. Cerablus'ın Fırat'ın batısında kalan ve PYD kontrolünde olan Münbiç'e sınır olması, gözleri bir kez daha buraya çevirdi.

 

HEDEFTE MÜNBİÇ VAR

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sık sık Münbiç'in yüzde 90'ının Arap olmasına rağmen Kürtlerin elinde olduğuna dikkat çekerek, PYD'nin Fırat'ın doğusuna gönderilemesi konusunda kararlı olunduğu yolundaki açıklamaları bölgede de dikkatle izleniyor.

 

 

 PYD'LİLER YER YER HENDEK KAZMIŞ DURUMDA

Cerablus'u ikiye ayıran Fırat Nehri'nin hemen kıyısındaki Zor Mağara Bölgesi'nin karşısını elinde bulunduran PYD'nin, Karkamış ilçesinde hakim bir tepede bulunan askeri karakol tarafından 24 saat gözetlenen kısmına çıplak gözle bakıldığında yer yer savunma amaçlı hendek kazdığını gözlemek mümkün.

 

ASKER SAYISI ARTTIRILDI

Bununla birlikte , Cerablus'un merkezi ve köylerinde görev yapan TSK unsurlarının, operasyonun gündeme getirilmesi ile birlikte teyakkuzda olduğu, PYD sınırındaki nöbetin ve devriye görevi yapan asker sayısının artırıldığı ifade ediliyor. OPERASYON OLURSA KAPI KAPANIR Fırat'ın doğusuna olası bir askeri operasyonun Karkamış Sınır Kapısı'nın da kapanmasına yol açacağı konusunda büyük endişe var. Bu kapıdan Suriye'ye ağırlıklı olarak başta çimento olmak üzere inşaat malzemesi, meyve-sebze, kuru gıda, araç, tarım makinaları taşıyan kamyoncular askeri operasyonla birlikte kapının kapanacağını belirtiyorlar.

 

 

 KAMYONCULAR ÖSO'YA ZORUNLU  ÖDEME

 Halihazırda Cerablus'u yönetin ve farklı gurupların önde gelen isimlerinden oluşan Yerel Meclis'in, kamyonlara taşıdıkları yükün mahyetine göre ton başına 20 ile 50 lira arasında gümrük harcı uyguladığını, bir kamyoncunun taşıdığı mala göre 500 TL'ye varan harç ödediğini kaydeden kamyoncular, kapının kapanması ile işlerin tamamen durmasından endişe ediyorlar. Günde 100-150 kamyonun girdiği Cerablus'ta kamyonculardan alınan bu paraların Ziraat Bankası'na yatırıldığı, Türk tarafının bu meblağ ile ÖSO mensupları ile yerel polisin maaşlarını ödediği iddia ediliyor.

16.12.2018 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR