Kadınlar, Pınar için ses verdiler: Artık Yeter

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ile Demokratik Kadın Platformu Pınar Gültekin cinayetini lanetlediler ve "artık öldürülmek istemiyoruz" dediler.

Kadınlar, Pınar için ses verdiler: Artık Yeter

Gaziantep'te, bir süre önce Muğla'nın Ula ilçesinde kaybolan ve cesedi ormanlık alanda bulunan üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'in öldürülmesi protesto edildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Gaziantep Kadın Meclisleri öncülüğündeki bazı sivil toplum örgütü temsilcileri, Şehitkamil ilçesindeki 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda bir araya geldi.

Taşıdıkları döviz ve pankartlarla Pınar Gültekin'in öldürülmesine tepki gösteren grup üyesi kadınlar, sloganlar attı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Gaziantep Kadın Meclisleri Üyesi Fatoş Şahin Çetinkaya, kadın cinayetlerini kınadıklarını söyledi.

Yüzlerce kadının canlarının alındığını belirten Çetinkaya, şunları kaydetti:

"Artık yeter biz yaşamak istiyoruz. Hiçbir kadını nerede olduğuyla, ne giydiğiyle, ne içtiğiyle suçlamanıza izin vermeyeceğiz. Kadınları koruyun, kadınlar istedikleri gibi yaşayacak. Kadınlar özgürlüğü, eşitliği, yaşamlarını alana kadar durmayacak. Pınar Gültekin için ve öldürülen tüm kadınlar için hiç durmadan yaşam hakkımız için mücadele etmeye devam edeceğiz. Kadın cinayetlerini durduracağız."

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu adına, Eğitim Sen Gaziantep Şube Kadın Sekreteri Elif Söyleyici, "İktidar kadınların yaşam hakkına kasteden yasal düzenlemelerde ısrar ettikçe kadınlar her gün daha vahşi yöntemlerle katledilir" dedi.

Söyleyici, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Her gün sosyal medyada kaybolan bir kadının haberi daha yüreğimize o bildik ateşi düşürüyor. Cezasızlık politikasından ve iktidarın kadın düşmanlığından cesaret alan erkek failler her gün en az üç kadını katletmeye devam ediyorlar. İsimler değişse de hikayeler hiç değişmiyor.

”Seviyordum  öldürdüm, reddedildim öldürdüm, kıskandım öldürdüm….” gibi bahaneler en son tanık olduğumuz  Pınar Gültekin cinayetinde olduğu gibi henüz  27 yaşında gencecik bir üniversite öğrencisinin yaşamına kastedilmesine yol açabiliyor. Kadın cinayetlerinin medyada yer alış biçimi, eril yargı indirimleri, faili aklamaya dönük erkek egemen ahlak kodları ise katillerin imdadına yetişircesine seferber ediliyor her defasında. Pınar’ı vahşice katleden Cemal Metin Avcı da tıpkı diğer kadın katilleri gibi bu toplumdaki erkek egemen değerlerden, uygulanmayan tedbir ve önlemlerden, defalarca verilen haksız tahrik indirimlerinden medet umarak katletti Pınar’ı. Tıpkı Özgecan Aslan’ ı öldüren Ahmet Suphi Altındöken gibi, Şule Çet’i katleden Çağatay Aksu gibi, Gülistan Doku’yu kaybettiren Zainal Abarakov gibi,Fatma Altınmakas ı katleden Kazım Altınmakas gibi,Feray Şahini katleden Fatih Burak Aykul gibi iktidarın kadın düşmanı politikalarından cesaret alarak bu katliamı planladı.

Siyasal iktidarın bugünlerde çekilmeyi tartıştığı İstanbul Sözleşmesi’nin gereklikleri uygulanmış olsaydı Pınar ve Pınar gibi kaybettiğimiz binlerce kız kardeşimiz bugün hayatta olacaktı. Şiddeti önlemenin en önemli yolu önleyici politikaları hayata  geçirmektir. Ancak Aile Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı bu konudaki sorumluluğunu sadece başsağlığı mesajı yayınlamak ve davalara müdahil olmakla sınırlı tutmaktadır.Önleyici mekanizmalar oluşturmayı ,kadın erkek eşitliğini sağlayan politikalar üretmeyi  reddeden, toplumsal cinsiyet eşitliği kavramı yok edilirken en ufak bir itiraz geliştirmeyen bu bakanlığın biz kadınların yaşamını koruyamadığı bir kez daha açığa çıkmıştır.

Kadın katillerini engellemek için yasal gereklikleri yerine getirmeyen yetkililer, dün İzmir’de olduğu gibi şiddete karşı ses vermek için sokağa çıkan kadınları işkence uygulayarak engellemeye çalışıyorlar. Hiçbir baskı ve engelleme biz kadınları erkek-devlet şiddetine karşı bulunduğumuz her yerden isyanımızı ve sözümüzü büyütmeye engel olamayacak.

Demokratik Kadın Platformu olarak; yaşamlarımızdan ve haklarımızdan vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz. Eşit ve özgür bir yaşam için kadın dayanışmasından güç alarak örgütlü  mücadelemize ısrarla devam edeceğiz.Eşit ve özgür bir yaşamdan yana olan herkesi İstanbul Sözleşmesi’ni savunmaya, sözleşmenin  ve 6284 sayılı yasanın etkin bir şekilde uygulanması için mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz."

 

 

 

                       

                                      

 

 

24.07.2020 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR