İKİ BELEDİYENİN YARDIMLARI SİYASETEN REKABET Mİ, YOKSA HALKA HİZMET Mİ?

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Şahinbey İlçe Belediyesi pandemi sürecinde yardım üzerine yardım açıklıyor. Ama rakamlar üzerinden yapılan algı çabalarına bakıldığında akla şu soru geliyor: NEDEN?

İKİ BELEDİYENİN YARDIMLARI SİYASETEN REKABET Mİ, YOKSA HALKA HİZMET Mİ?

 

 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi…

Gaziantep metropol ilçe Şahinbey Belediyesi

Pandemi ile başlayan kısıtlama, kapanma ve tam kapanma süreçlerinde her iki belediye de toplumun farklı kesimlerine yardım etmek için kesenin ağzını sonuna kadar açtı. Nakdi yardımdan gıda paketine, kira ve su indiriminden, sağlık ve hijyen malzemesine, tabletten ücretsiz internet erişimine kadar gibi birçok kaleme milyonlarca lira harcandı, harcanıyor...

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 2020 yılında tedbir amaçlı işyeri kapanan esnaflara 1500 TL nakdi yardım yaptı. Toplam rakamın ne kadar olduğu, kaç esnafın bu yardımlardan faydalandığı net olarak bilmiyoruz.

O dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin’in bu açıklamasının ardından hemen harekete geçen Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, kendilerinin de mağdur olan esnafa 1000’er lira nakdi destek sağlayacağını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Kabinesi tarafından alınan ve 17 Mayıs 2021 kadar sürecek olan tam kapanma dolayısı ile Gaziantep’te bu iki belediye yine hemen harekete geçti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin; çiçekçi, pazarcı, seyyar satıcı, temizlikçi kadınlar, düğün salonu bileşeni gibi kapanmadan etkilenen kesimlerin çalışanları için 10 milyon liralık nakdi yardım yapılacağını açıkladı.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’ndan karşılık gecikmedi. O da işyeri kapanan ve herhangi bir geliri olmayan esnafa 1500’er lira dağıtılacağını açıkladı. Pandeminin başından bu yana iş yapamayan esnaflara verilen para miktarının 4 bin TL olduğunu ifade etti. Başkan Tahmazoğlu, yardımlar ilgili son noktayı, “Bugüne kadar 103 milyon lira nakdi, 176 milyon lirası da ayni olmak üzere toplamda vatandaşlarımıza ve esnafımıza 279 milyon lira destek sağladık” diyerek koydu.

Daha önce uzaktan eğitime erişimi olmayan öğrencilere için 50 bin adet tablet bağışlayarak kendisini, 40 bin tablet bağışlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile kıyaslayan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun, 279 milyon lira olarak açıkladığı devasa yardım rakamı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin son açıkladığı 10 milyon liralık yardım rakamını adeta ezip geçiyor.

Kamuoyunda, Büyükşehir Belediyesi yardımlarının, küçük kardeşi Şahinbey Belediyesi’nin yardımları karşısında devede kulak olmadığı algısı oluşuyor.

Bu durum farklı versiyonları ve ihtimalleri ile açıklayacak olursak:

a-) Belediyeler pandeminin yaralarını sarmak için birbirleriyle yarışıyor.

b-) Şahinbey Belediyesi, yardımlar üzerinden PİAR ve algı yönetimini Büyükşehir’den  daha iyi yapıyor?

c-) Önümüzdeki belediye seçimleri için yardımlar bir ‘göze girme’ ve ‘aferin alma'’ çabasının ürünü.

d-) Aslında, Ak Partili belediyeler arasında adı konulmamış, üstü örtülü siyasi bir rekabet var.

e-) Rakamların cazibesi ile vatandaşı memnun edilmeye çalışılması ve itirazların yükselmesinin engellenmesi gayretleri bir bütün olarak ikbal ve istikbal odaklı.

f-) Vatandaş ve esnaf doysun ama reklamım da olsun piyasacılığı….

e-) Hepsi yada hiç biri

Yardımlar ve rakamlarla kurulmak istenen yerel üstünlüğün sonuçları konusunda çok net bir şey söylemek çok doğru olmaz ama ‘gizli’ olmayan yardımın da ibadetin de bir karşılık için yapıldığı ülkemizde ve kentimizde artık tecrübelerle sabit.

Burada esas özne vatandaş mıdır  yoksa aynı amaca farklı yöntemlerle yaklaşan iki başkanın kendisi midir?

Belki de üzerinde kafa yorulması gereken, güncel soru bu...

Bir soru da Şehitkamil Belediyesi'nin neden bu konularla hiç anılmadığı?

Bu da başlı başına bir yazı konusu.

Özetle, ben yapılan yardımların küçümsenmemesi gerektiğini, çok da faydalı olduğunu düşünüyorum. Konuya sadece başka bir pencereden bakmak istedim. Bu değerlendirmemin yanlış anlaşılmasını istemem. 

Netice itibariyle:

Takdir mi?

Tabi ki sizlerin!..

                                   Murat GÜREŞ/ yurthaberleri.net

 

 

 

 

7.05.2021 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR