HALK DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN UMURUNDA DEĞİL

Elektrik ve doğal gaz zamlarına tepkiler sürüyor...

HALK DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN UMURUNDA DEĞİL

Türkiye'de 1 Ocak'tan itibaren uygulanmaya başlanan elektrik ve doğalgaz zamları ülke genelinde tepki görmeye devam ederken, Makine Mühendisi Ali Peri, elektrik ve doğalgazda fahiş zamların geri çekilmesini, 2021 yılının tarifelerine geri dönülmesini, KDV ve ÖTV’nin en azından kış aylarında sıfırlanması gerektiğini söyledi.

"ÖDENEBİLİR Bİ RÜCRET DEĞİL"
Ali Peri, Elektrik ve doğalgaz fiyatlarının ulaşılabilir ve insani yaşam koşullarında ödenebilir bir ücreti olması gerektiğini belirterek,” Yüksek elektrik, doğal gaz, akaryakıt zamlarıyla vatandaş sıkıntılı günler yaşıyor, Vatandaş, soğukta ve karanlıkta yaşamaya mahkûm ediliyor. Elektrik ve doğalgazda fahiş zamlar derhal geri çekilmeli, 2021 yılının tarifelerine geri dönülmelidir. KDV ve ÖTV hiç değilse kış aylarında sıfırlanmalıdır” dedi.

HALK, ŞİRKETLERİN UMURUNDA DEĞİL
Makine Mühendisi Ali Peri, Türkiye'de elektrik üretiminin yüzde 80'i, dağıtımın ise yüzde 100'ünün özel sektörün elinde olduğunu, şirketlerin amaçlarının kar etmek olduğundan hemdoğalgaz hem de elektrik fiyatlarının vatandaşı mağdur edecek düzeyde yükseltildiğini ifade ederek şöyle konuştu:

“Halkın insanca yaşam hakkı olan ucuz elektrik, ucuz doğal gaz ve ucuz akaryakıta erişim hakkı yüksek enerji zamlarıyla ayaklar altına alınmıştır. Bu nedenle, mağduriyetin bitirilmesi için enerji şirketleri zaman kaybetmeden kamulaştırılmalı. Elektrik ve doğalgazda yüzde 18 olan KDV oranı yüzde1'e indirilmeli. Doğal gazdan alınan ÖTV ile elektrikten alınan enerji fonu kaldırılmalı, ithalata dayalı enerji politikasına son verilmeli, güneş ve rüzgar enerjilerine ağırlık verilmeli. Yüksek enerji zamları ile elektrikteki kademe sınırı zaman kaybetmeden iptal edilmeli, tüketicilerin rahat nefes alması sağlanmalıdır.
Yoksulluk sınırının altında yaşayan ve hiç geliri olmayanlardan elektrik ve doğal gaz ücreti alınmamalı,yoksul hanelerin enerji ihtiyaçlarının tamamı ise ücretsiz karşılanmalıdır”

13.02.2022 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR