Gaziantep'teki intiharlar Meclis'e taşındı...

  HDP Gaziantep Mv. TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Gaziantep'te son günlerde  artan intihar vakalarını Meclis gündemine taşıdı.

Gaziantep'teki intiharlar Meclis'e taşındı...

 Cevaplandırılması  talebiyle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bir soru önergesi sundu. Ayrıca, Meclis Başkanlığı’na Türkiye’de yaşanan intihar vakalarının nedenlerinin araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması için Meclis araştırılmasını talep etti…

Toğrul, önergesinde, şu bilgilere yer verdi:

İktidarın adaletsiz ve sosyal devlet anlayışından uzak inşa ettiği sistemden kaynaklı olarak yüksek işsizlik, hayat pahalılığı ve artan geçim sıkıntısı yurttaşların en büyük sorunu haline gelmiştir.   Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin derinleşmesiyle yoksulluk, geçim sıkıntısı işsizlik ve borçlardan kaynaklı intihar vakalarında ciddi bir artış meydana gelmektedir. Bunun bir sonucu olarak, intiharlar Türkiye'de artık sosyal bir sorun haline gelmiştir. Toplumsal bir travma haline gelmeye başlayan intihar vakaları, Türkiye'de yaşamını idame ettirmede çaresizliğe sürüklenen milyonlarca vatandaşımızın sosyal ve ekonomik koşullarının giderek kötüleştiğini göstermektedir. Başka bir deyişle, ülkenin sosyo-ekonomik olarak kötüye gitmesi yurttaşların hayatını olumsuz etkilemekte ve bu sorunlara kalıcı ve doğru çözümler üretilemediğinden dolayı yurttaşlar son çare olarak yaşamlarına son vermektedir.

Diğer yandan, korona virüs salgınında, var olan kaynakların toplumun refahına hizmet edecek şekilde kullanılmadığı aşikârdır. Bu durum, milyonlarca yurttaşın borçlanmasına neden olmuştur. İktidarın sosyal devlet politikalarını uygulamaması insanların geleceğe dair olan umutlarını yetirmesine ve bunun sonucu olarak intihar vakalarının artışına neden olmaktadır. Özellikle, Gaziantep'te intihar vakalarının son günlerde gittikçe arttığı kamuoyuna yansımıştır.

Bu bağlamda;

  1. Türkiye’nin son on yıldaki intihar oran ve sayıları kaçtır? Bu sayı ve oranın kaçı Gaziantep'te yaşanmıştır? Gaziantep’teki intihar edenlerin yaş, cinsiyet ve mesleki durumları nedir?
  2. Gaziantep'te ölümle sonuçlanan kaç intihar olayı yaşanmıştır? İntiharların kaçı işsizlik ve ekonomik nedenlerle ilgilidir?
  3. Gaziantep ilinde intihar vakalarının gerekçeleri araştırılmış mıdır? Araştırılmış ise nasıl bir sonuç elde edilmiştir.
  4. Gaziantep'te giderek artan intihar vakalarına karşı araştırma ve inceleme başlatacak mısınız?

     5- İntihar edenler arasında işsizlik, geçim sıkıntısı, borçlar nedeniyle  yaşamına son verenlerin sayısı ve yıllara göre dağılımı nedir?

6- Pandemi ile birlikte birçok yurttaş işini kaybetti. Bu durumu göz önünde bulundurarak, sosyal yardım sistemini yurttaşlar için daha erişilebilir olacak şekilde yeniden yapılandırmayı düşünüyor musunuz? Sosyal yardım başvurularının artırılması için ilgili bakanlıklarla birlikte çalışmalarınız olacak mıdır?

7- Gaziantep'te intihar vakalarının önüne geçmek için acil önlemlerin alınması gerekmektedir. Tarafınızca bu  intihar vakalarını önlemek için atılan adımlar var mıdır?

8- İntiharlara sebebiyet veren sorunların ortadan kaldırılması için herhangi bir girişiminiz var mıdır?

9-Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin toplumda yarattığı çaresizlik ve yurttaşların bundan dolayı intihara sürüklenmesine yönelik bir çözüm projeniz olacak mıdır? İntihar vakalarını önleme konusunda yapılan/yapılacak çalışmaların içeriği ne/nasıl olacak?

 

 

15.06.2020 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR