GAÜN'DEKİ ATATÜRK ANITI'NIN DEĞİŞTİRİLMEK İSTENMESİNE TEPKİ VAR...

Heykeli yapan sanatçı Settar Birecikligil, Change.org'da imza kampanyası başlattı. İmzacılar heykelin en kısa zamanda onarılmasını ve eski halinin korunmasını istiyor....

GAÜN'DEKİ ATATÜRK ANITI'NIN DEĞİŞTİRİLMEK İSTENMESİNE TEPKİ VAR...

 

Gaziantep Üniversitesi'nin hakim tepesi olan Seyirtepe'de bulunan ve kentin bir çok yerinden görülen ışıklı Atatürk heykeli, bir ay önce meydana gelen bir fırtınada hasar görmüştü. Aradan geçen bunca zamanda heykel onarılmadığı gibi üzerinde bir takım değişikliklerin yapılacağı iddiası müellifin tepkisini çekti.

Change.org'da bir imza kampanyası başlatan heykeli yapan Gaziantepli sanatçı Settar Birecikligil, fırtına sonrası oluşan hasar konusunda üniversite yönetimi ile görüştüğünü ifade ederek 12.5 metre yüksekliğindeki anıtın kaldırılarak yerine başka bir temanın konulacak olmasına tepki gösterdi.

Settar Birecilkigil, bu konudaki düşüncelerini imza kapmaynası başlatttığı Change.org'da şu şekilde paylaştı:

"2006 yılında Gaziantep Üniversitesi'ne  bir Atatürk Anıtı yaptım. Anlatım dili özgün ve farklı olan bu sanat eseri 15 yıl sonra bakımının hiç yapılmamasından kaynaklanan nedenle şiddetli bir fırtına sonrası bağlantı yerlerinden kopmuş olup onarıma muhtaç hale gelmiştir .Sanatçısı olmam nedeniyle muhatabım olan Üniversite yönetimine çözüm konusunda açıklamalarda bulundum. Gaziantep kamuoyunun yıllarca üniversite ile birlikte algıladığı bu 12.5 metre yüksekliğinde anıt maalesef  ortadan kaldırılıp yerine yeni bir şey yapılmak istenmektedir. Sanatçısı olduğum için çözümü üstlenme teklifinde bulundum. Altındaki imzanın devamlılığın sağlanması için gerekli masrafların dışında parasal talebim olmadı. Bu eser benimle anılmaktadır. Benim gururumdur ve benden sonra devam etmesi bir sanatçı olarak hakkımdır.

Anıt:Çevresiyle,kaidesiyle,gece  ışıklandırması ve bulunduğu ortama uygunluğu bir bütün olarak düşünülür.Bunların tamamı yapımına başlandığında hesap edildi.Şimdi üniversite yönetimi benim yaptığım kaideye başka bir iş monte edecekmiş.

Bu olmaz.Eklektik iş olmaz. Yanlıştır.Ayrıca bana yapılan haksızlıktır."

 

28.04.2021 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR