Eğitim Sen raporu: 2018'de eğitimde neler yaşandı?

Eğitim Sen 2018 yılında eğitimde alanında yaşananlara ilişkin rapor hazırladı: 2018'de eğitimde neler oldu?

Eğitim Sen raporu: 2018'de eğitimde neler yaşandı?

Eğitim Sen 2018 yılında eğitimde alanında yaşananlara ilişkin rapor hazırladı. Hazırlanan rapor Eğitim-Sen Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Gaziantep Şube Başkanı Ali Ersönmez, KESK'e bağlı şubeler ve Genel-İş Sendikası'nın katılfığı basın toplantısı ile duyuruldu.

YATIRIMLARIN YÜZDE 35’İ DİN EĞİTİMİNE AYRILDI’

Eğitim Sen’in raporunda paylaşılan istatistiklerde MEB’in 92 milyar TL’lik 2018 bütçesinden eğitim yatırımları için ayrılan bütçenin üçte biri din öğretimine ayrıldı. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün MEB bütçesi içindeki payı da yüzde 68 artırıldı. Bakanlık tarafından bütçenin yüzde 7’sine yakın kaynağın yüzde 96’sı imam hatip liseleri için ayrıldı.

2018 bütçesinden okul öncesi eğitimde öğrenci başına bin 673, ilköğretimde öğrenci başına 4 bin 326, genel ortaöğretimde öğrenci başına 6 bin 153 TL, mesleki ve teknik ortaöğretimde öğrenci başına 7 bin 504 TL ayrılırken, imam hatip liselerinde okuyan öğrenciler için bu rakam 12 bin 707 TL oldu.

‘4+4+4 ÖZEL OKUL ORANLARINI DEĞİŞTİRDİ’

2018’de özel okul sayısı 11 bin 694’e ulaştı. 2012-2013 eğitim-öğretim yılı itibariyle uygulanmaya başlanan 4+4+4 düzenlemesi öncesi Türkiye’deki özel okulların resmi okullara oranı yüzde 10 iken, bu oran 2018 itibariyle yüzde 20’ye çıktı.

‘DEĞİŞEN SINAV SİSTEMİ İLE ÇOCUKLAR YETERSİZ KALDI’

Raporun bir diğer başlığı sınav sisteminin değişiklerini içeriyor. Raporda, “Bugüne kadar, çeşitli adlar altında yapılan sınavlarda ortaya çıkan sonuçlar çocukların eleştirellikten uzak, yaratıcı düşünemeyen, matematik yapamayan, çevresindeki olayları algılamakta ve yorumlamakta bilimsel anlamda yetersiz kaldıklarını gösterirken, öğrencilerimiz bir kez daha iktidarın deneme tahtası olarak kullanıldı” ifadeleri vurgulandı.

‘OKULLAR DİNİ GRUPLARIN FAALİYET ALANLARI HALİNE GETİRİLDİ’

MEB 2018’de eğitimde, ‘Tek din, tek mezhep’ politikalarını sürdürdü. Raporda, “Diyanet İşleri Başkanlığı, yerellerde ise il müftülükleri başta olmak üzere, büyük çoğunluğu dini cemaatlerin uzantısı olan kimi vakıf ve derneklerle çeşitli konu başlıkları altında imzalanan işbirliği protokolleri, okullarımızın dini grupların temel faaliyet alanları haline getirilmesine neden oldu. Eğitim sistemi, eğitim biliminin en temel ilkelerinden, laik-bilimsel eğitim anlayışından hızla uzaklaşırken, okullarda dinselleşmeye ve inanç istismarına dayanan uygulama ve faaliyetler kaygı verici boyuta ulaştı. Türkiye, taraf olduğu Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne aykırı hareket ederken, AİHM’in özellikle zorunlu din dersleri ile ilgili verdiği kararlar yok sayıldı. 10 Eylül 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile MEB’e bağlı her kuruma mescit ve abdesthane açma zorunluluğu getirildi” dendi.

‘EĞİTİM VİZYON BELGESİ’

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, ‘2023 Eğitim Vizyonu Belgesi’ne değinen sendika, şunları kaydetti; “MEB, 2018 yılında Anadolu imam hatip lisesi öğrencilerine yönelik mesleki uygulama programlarının kapsamını genişletti. Önceki yıllarda, ‘müezzinlik, imamlık, vaizlik, Kuran öğreticiliği’ ve ‘manevi danışmanlık’ gibi hizmetleri kapsayan mesleki eğitim programlarına, ‘manevi rehberlik’ de eklendi. Bakanlık bu yolla imam hatip lisesi mezunlarının çalışabileceği, ‘manevi rehberlik’ isimli yeni bir iş kolu tanımlayarak, 2023 Vizyon Belgesi’nin ilk somut adımını attı.”

‘İŞE İADE BAŞVURULARI REDDEDİLDİ’

OHAL sürecinde ilan edilen 36 Kanun Hükmünde Kararname ile MEB’den 36 bin 393, yükseköğretim kurumlarından ise 7 bin 312 kişinin ihraç edildiğini hatırlatan sendika ihraçlara ilişkin, “KHK ihraçları ile ilgili olarak kurulan OHAL komisyonu, hukuken somut olmayan deliller üzerinden yapılan ‘işe iade’ başvuruların büyük bölümünü reddetti. Bugüne kadar haklarında soruşturma yürütülen ve savcılıklar tarafından takipsizlik kararı verilen, aralarında Eğitim Sen üyelerinde bulunduğu, binlerce eğitim emekçisinin görevlerine geri dönmeleri önünde herhangi bir yasal engel olmamasına rağmen, hukuksuz bir şekilde görevlerine başlatılmadılar” denildi.

YÜKSEKÖĞRETİMDE NELER YAŞANDI?

Eğitim Sen, ‘Barış Bildirisi’ imzacısı akademisyenler hakkında açılan davalarda duruşmaların görülmeye başlandığını ve cezalar verildiğini hatırlatarak 2018 yılında yükseköğretimde yaşananları şu maddeler altında sıraladı:

– Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 46 üniversitenin rektörünü doğrudan ataması için YÖK duyurular yayımladı.

– 29 Ekim 2016’da Resmi Gazete’de yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile rektörlük seçimleri kaldırılmıştı. 9 Temmuz tarihli 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile rektörlük için 3 yıllık profesörlük şartı kaldırıldı. 15 Temmuz’da yayınlanan 4 numaralı kararname ile tekrar getirilen 3 yıllık profesörlük şartı, 12 Eylül 2018 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile tekrar getirildi.

– Kişiye özel kararname yayınlandı. Yusuf Tekin 25 Temmuz’da Milli Eğitim Bakanlığı’nda yürüttüğü müsteşarlık görevinden ayrılarak , 17 Ağustos’ta profesör oldu. 13 Eylül 2018 tarihinde rektörlük için 3 yıllık profesörlük şartı kaldırıldı ve Tekin 15 Eylül’de Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ne rektör olarak atandı.

6 Mart 2018’de üniversitelere yönelik kapsamlı bir yasa çıkarıldı. “Yardımcı doçentlik” kadrosunun adı “doktor öğretim üyesi” olarak değiştirilirken, “okutman, uzman, çevirici, eğitim öğretim planlamacısı” gibi kadrolar kaldırılarak, “Öğretim Görevlisi” kadrosu altında birleştirildi. Doçentlik için gerekli olan yabancı dil puanı 55’e düşürüldü. Doçentlik Sözlü Sınavı temel koşul olmaktan çıkarıldı ve sadece isteyen yükseköğretim kurumlarının sözlü sınav şartı koyabilmesi sağlandı. Bunun yanında, üniversitelere norm kadro uygulaması getirildi. 02.11.2018 tarih 30583 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle norm kadro fazlası olacak öğretim elemanlarının sözleşmelerinin yenilenmemesi, doçent ve profesör kadrolarındaki bilim insanlarının rotasyon ya da geçici görevlendirme adı altında sürgün edilebilmesinin önü açıldı.

Eğitim Sen Raporu, “Eğitim sisteminde yıllardır yaşanan ve katlanarak artan sorunların 2018 yılında artarak devam ettiği ve eğitimde yaşanan yapısal sorunlar karşısında MEB’in somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirmek gibi bir amacının olmadığını görülmüştür. Okullarda yaşanan yoğun dinselleşme ve eğitimi ticarileştirme uygulamaları okullarımızı eğitim yuvası olmaktan hızla uzaklaştırmıştır. Ayrım yapmaksızın herkesin eğitimin hakkından, eşit koşullarda parasız olarak yararlanması için mücadele etmek, kamusal, bilimsel, demokratik, laik ve anadilinde eğitim hakkını reddeden her türlü adım ve uygulamaya karşı mücadele etmek 2019 yılında da önceliğimiz olacaktır.Eğitim Sen olarak ülkenin ve çocuklarının geleceğinden endişen eden herkesi kamusal, bilimsel, demokratik, laik ve anadilinde eğitim hakkı için birlikte mücadeleye çağırıyoruz” şeklinde sonlandı

3.01.2019 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR