DÜNYA MUCİZE SURİYELİ BEBEK DALAL'İ KONUŞUYOR..

Onu tedavi eden Türk doktorlar ona "mucize bebek" diyorlar. Sadece bir Suriyeli çocuk mültecinin muazzam zorluklara rağmen hayatta kalması tüm dünyadaki sağlık görevlilerini hayrete düşürdü.

DÜNYA MUCİZE SURİYELİ BEBEK DALAL'İ KONUŞUYOR..

Sky News'ten Alex Crawford'un  haberine göre  Suriye'nin 'mucize bebeği' birkaç kez ölüme kafa tuttu ve dünyanın her yerinden insanları bir araya getirdi Mersin Şehir Hastanesi'ndeki doktorlarından Dr. Çağatay Demirci Sky News'e "Ölümü en az üç kez aldattı" dedi. " Geçirdiği o zamanların her birine bir mucize denilebilir."

ÇADIR ATEŞ TOPUNA DÖNÜŞTÜ

Halen henüz 18 aylık olan Dalal, yılın başında Suriye'nin İdlib vilayetinden Türkiye'ye adeta bir hayata tutunma mücadelesi verdi. Dalal, beş kardeşi ve ailesiyle birlikte İdlib'deki çadırlarında uyurken  ısınmak için kullandıkları sobadan dolayı korkunç bir yangın çıktı.10 Ocak'ta yaşanan olayın cep telefonu fotoğrafları, insanların çocukları güvenli bir yere çekmek için mücadele ettiği büyük bir yangını gösteriyor. DalaL bebek yangın söndürüldüğünde öylesine kadar fena yanmıştı ki, onu ilk gören sağlık görevlileri, onun için yapabilecekleri hiçbir şey olmadığı sonucuna vardı.

GECEYİ GEÇİREMEZ DENİLDİ

Dr. Çağatay Demirci, "Derisi birçok yerde kömür gibi siyahtı" dedi. "Ölmüştü." Ancak Dalal ilk defa sağlık görevlilerinin yanıldığını kanıtladı.Dr. Demirci, "Ekibimiz onun üzerinde çalışmaya gitti ve elimizden geleni yaptı ama o gece onun geceyi geçemeyeceğini düşünerek ayrıldık. Ama sabah geri döndüğümüzde hala buradaydı, hala hayattaydı. Ve biz de tamam diye düşündük, bu bebek yaşamak istiyordu" dedi..

KARDEŞİ YASMİN OLAY YERİNDE HAYATINI KAYBETTİ

Dalal'ın 10 yaşındaki ablası Yasmin en kötü etkilenen kişiydi ve anında öldü, ancak daha sonra sadece 18 aylık olan Dalal, kötü bir şekilde yanmasına rağmen nabzı atıyordu.Vücudunun şaşırtıcı bir miktarı (tahminen% 90'ı) yanmıştı ve çok fazla yakıcı sıcak havayı solumuş ve akciğerlerinde ve soluk borusunda endişe verici hasara neden olmuştu.

AİLE DALAL'I TÜRKİYE'YE GETİRDİ

Ancak yaşı ve ailesi Türkiye sınırına yakın bir kampta olduğu için acil bir vaka olarak kabul edildi ve aceleyle karşıya geçti. Yangından saatler sonra Türkiye'ye tek başına geldi ve sabah 6'da Mersin Hastanesi'nde bir doktor ekibi bebeğin hayatını kurtarmak için uzun bir mücadeleye başladı.

Delal şimdi üç aydan fazla bir süredir devam eden tedavisin sonra, bir hayatta kalma sembolü olduğunu kanıtladı ve dünyanın her yerinden davasıyla ilgilenen doktorları şaşkına çevirdi. 

Dr. Çağatay, "Hiçbir doktor bunu özellikle bir bebekte yapmaktan hoşlanmaz" dedi. "Ama önceliğimiz onu hayatta tutmaktı. Göz kapakları, kulakları, dudakları, saçları ve kafatasındaki derisi ateşte erimişti. Ekip cilt aşılamak için saatler harcadı. Ve bir şekilde hayatta kaldı. Hala kulakları yok ve yüzünün kapsamlı bir şekilde yeniden yapılandırılması gerekiyor. Doktorlar muhtemelen 10 yıl daha plastik cerrahiye ihtiyaç duyacağını tahmin ediyor. Önünde hâlâ fiziksel ve duygusal zorluklarla dolu bir dağ var ama doktorlar şimdi çok daha olumlu.

"MUCİZE BEBEK SENSİN"

Direkt olarak Dalal'la konuşan Dr. Çağatay, "SENİ yeniden adlandırmalıyız. Mucize bebek sensin!" dedi. Dalal, hastane odasına girer girmez doktorun sesine cevap verdi.Onu dikkatle dinledi. Dalal'daki operasyonlarından bazılarını ve ameliyat sonrası bakımını üstlenen, Dr. Çağatay'ın sürekli Dalal ile konuştuğu görüldü. Zayıf görüşüne rağmen, Dalal onu tanıyor gibiydi ve ikisi arasında bariz bir bağ vardı.

Mart ayı başında, Dalal'ın babası, ağır yaralı kızını görmek için Türkiye'ye girme izni almayı başardı. O zamandan beri başucunda. Dalal hala nefes almasına yardımcı olan bir trakeotomi geçiriyor, bu da konuşamayacağı anlamına geliyor. Baba ve kız şimdi klik sesleriyle iletişim kuruyorlar - ve Dalal'ın babasının "öpücük" çağrılarına geri tıklayarak tepki veriyor.

Elinden kalanları kaldırdı, böylece ona öpücükler ekebilirdi ve onu da öpebilmesi için ayağını kaldırarak takip etti.

AİLEYE İZİN VERİLMESİ GEREKİYOR

Türk yetkililer, Dalal ve babasına, yalnızca tıbbi prosedürleri sırasında ülkede kalmalarına izin veren bir "geçici koruma emri" verdi, ancak ailenin geri kalanı bu izne sahip değil. Annesi ve kardeşlerinin geri kalanı hala İdlib şehrinin kuzeyindeki Tal al Karamah'ta bir çadırda ve ailesi umutsuzca Türkiye'de onlara katılmak için izin almaya çalışıyor. Şimdiye kadar Türk makamları hayat kurtaran tıbbi tedaviyi ücretsiz olarak sağladı ancak rekonstrüktif cerrahi masraflar karşılanmayacak.

Doktorları, Dalal'ın iyileşmesi için ailesiyle yeniden bir araya gelmenin en iyisi olduğuna inanıyor, ki bu kesinlikle yakın bir yerde değil.

İlk raporu gören Sky izleyicileri sayesinde , Surrey'deki Lisa Cavey adlı genç, bekar bir anne tarafından düzenlenen bağışlar kampanyası ile  bir miktar para toplandı.

"MÜLTECİLER ÇADIRDA YAŞAMAMALI"

"Raporu ilk gördüğümde ağladım. Dalal ile neredeyse aynı yaşta iki yaşında bir çocuğum var. Ve anne olarak bunun farklı koşullarda kızım olabileceğini düşündüm. Bunun çok yanlış olduğunu hissettim ve aile kendi hataları olmadan bu durumda idi. Sadece harekete geçmem gerekiyordu. Mülteci krizi kalbimi kırdı ve insanların çadırlarda yaşamamaları gerektiğine kuvvetle inanıyorum" dedi.

Bu para hastanenin yakınındaki bir dairenin kirasını ödemeye yardım etmek için kullanıyor.

Dalal muhtemelen önümüzdeki birkaç hafta içinde hastaneden taburcu edilecek ve daha sonra üstesinden gelmesi gereken başka bir zorluk daha olacak - cildi yıllarca ihtiyaç duyacağı rekonstrüktif cerrahi için yeterince iyileşirken enfeksiyondan kaçınmak.

Aynı zamanda Dalal'ın sağlık ekibinin bir parçası olan Dr. Aydın Yücel, "Dalal'ın Suriye'deki bir çadıra geri gönderilmesi iyi olmaz. Hastalığa yakalanmaması için hijyenik bir yere ihtiyacı var" diyerek hayati bir duruma dikkat çekiyor.

Dr. Çağatay, "Günde yaklaşık sekiz ameliyat yapıyoruz, bunlardan her gün yaklaşık beşi savaş nedeniyle yaralanan Suriyelilerdir." derken aslında  Türk cerrahi yanıkları ekibini dünyanın en deneyimli uzman sağlık görevlileri olduğunu ortaya koyuyor.

Amerikalı ve İngiliz doktorların Türk sağlık ekibiyle bağlantı kurmasının hemen ardından dünyanın bir çok ülkesinden doktor da bu sürece dahil oldu.

Şimdi, Dr Çağatay ve Mersin Hastanesi tarafından yönetilen WhatsApp iletişim grubunun bir parçası olan dünyanın dört bir yanından yüzden fazla sağlık ekibi var.Düzenli olarak Dalal'ın videolarını paylaşıyorlar, tavsiye, rehberlik ve cerrahi teknik bilgi mesajlarını değiş tokuş ediyorlar ve dayanıklılığı karşısında şaşkına dönüyorlar.

Dr Çağatay, "Hepsi Dalal'ı tanıdıklarını düşünüyor" diyor.

Nijerya, Gana, Etiyopya, Kenya, Tanzanya, Fas, Pakistan, Afganistan, Filistin, İsrail, Butan, Nepal, Hindistan, Endonezya, Avustralya, Singapur, Çin, Bangladeş, Gürcistan, Meksika, Belçika, İtalya, Romanya ve Mozambik.

Şaşırtıcı bir kadro ve işbirliği - hepsi de durumu gerçekten dikkat çeken küçük bir kız tarafından bir araya getirildi.

 

 

24.04.2021 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR