DR.SEMİH GİRAY, KENDİSİNİ 7 SENE, ‘PROFESÖRÜM’ DİYE YUTTURMUŞ

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı’nda görevli doktor Semih Giray’ın, Rektörlüğü yanıltıcı belgeler sunarak haksız yere profesör olduğu ve 7 sene boyunca bu unvanı kullanarak hasta muayene ettiği ortaya çıktı.

DR.SEMİH GİRAY, KENDİSİNİ 7 SENE, ‘PROFESÖRÜM’ DİYE YUTTURMUŞ

 

MURAT GÜREŞ-Disiplin soruşturması sonucu Dr. Giray’ın, şaibeli unvan sorunu Gaziantep Üniversitesi yönetim kurulu tarafından elinden alındı. Gaziantep Üniversitesi’nin 35 yıllık tarihinde ilk defa bir akademisyenin unvanı elinden alınırken, bu karar Türk nöroloji camiasında şok etkisi yarattı.

 “HAK ETMEDEN DEVLETTEN MAAŞ ALDI” İDDİALARI SORUŞTURULDU

Nöroloji Anabilim Dalında Profesör unvanı ile görevli Prof. Dr. Semih Giray’ın, 2015 yılında usulüne uygun olmadan atamasının yapıldığı, atama kriterlerini yerine getirmediği halde profesör kadrosuna atandığı, hak etmediği halde bu unvanı kullanarak devletten maaş aldığı" iddiaları üzerine Gaziantep Üniversitesi rektörlüğü tarafından bir inceleme başlatıldı.

DİSİPLİN SORUŞTURMASINDA HER ŞEY ORTAYA ÇIKTI

Kapsamlı bir araştırma sonucu, rektörlüğün görevlendirdiği incelemeci 24 Mart 2022 tarihinde hazırladığı raporunda, Gaziantep Üniversitesi Akademik Yükseltme ve Atanma Kriterleri yönetmeliğine göre Semih Giray’ın tıp fakültesinde ‘profesörlüğe’ atanmak için asgari koşulları sağlamadığı sonucuna vardı ve bu kez disiplin soruşturması mekanizması devreye girdi.

 SIRADAN BİR DERGİDE MAKALE YAYINLAMIŞ,YURTDIŞI TECRÜBESİ HİÇ OLMAMIŞ !..

Soruşturma sonucunda Semih Giray ile ilgili şu kanaate varıldı:

Gaziantep üniversitesi Akademik Yükseltme ve Atanma Kriterlerine göre ‘doçent’ unvanını aldıktan sonra kendi alanında önde gelen yurtdışı akademik kuruluşlardan birinde akademik ve mesleki bilgi, görgü ve tecrübesini artırmak amacıyla en az üç ay süreyle bulunmuş olması gerekir. Mazereti sebebiyle bu koşulu yerine getirmeyen adayların SCI ve ya SCIE kapsamında bulunan dergilerde yayınlanmak koşulu ile bir adet araştırma makalesinin olması gerekir. Gaziantep Üniversitesi Akademik Yükseltme ve Atanma Kriterlerine ise adayın ‘doçentlik’ unvanı aldıktan sonra başvurduğu anabilim dalında, saygın periyodik dergilerde yayınlanmış en az 4(dört) özgün yayınının bulunması gerekir."

PROFESÖRLÜK KOŞULLARINI TAŞIMAYAN SEMİH GİRAY, BELGE SUNAMADI

Soruşturulan Dr. Semih Giray’ın profesörlük dosyasının tetkikinde ise ilginç bilgiler ortaya çıktı.Giray, 2015 yılında idareye verdiği dilekçe ile Gaziantep Üniversitesi Akademik Yükseltilme ve Atanma Başvuru Asgari Şartlarına” haiz olduğunu beyan ederek  31.08.2015 tarihinde ilan edilen profesörlük kadrosuna başvurdu.

İDAREYİ YANILTTI

Ancak incelemecinin, “Doçent unvanlı bir akademisyenin profesörlük kadrosuna yükseltilmenin kriterlerini bilmemesi mümkün değil. Giray, idareyi yanıltıcı bir şekilde kadroya başvurmuş. Ayrıca açıkça atanma kriterlerini sağlayan çalışmalarının neler olduğu bu çalışmaların hangi kriterleri sağladığı talep edilmesine rağmen soruşturulan buna ilişkin bir bilgi ve belge de sunamamıştır. Giray’ın çalışmasın   gösterdiği derginin karnesinin tetkikinde bu derginin SCI-‘expanded’ olduğu SCI yerine geçmediği anlaşılmıştır. Prof. Dr. Semih Giray'ın profesörlük kadrosuna   gerçek dışı beyanı ile atandığı ve gerekli kriterlerini sağlamadığı belirlenmiştir” şeklinde yönetmeliklere, atanma kriterleri ve delillere dayalı raporu üzerine konu Üniversite Yönetim Kurulu’nda ele alındı.

KARAR OY ÇOKLUĞU İLE GEÇTİ

Kurul 12. 08.2022 tarih ve 16 nolu toplantısında alınan 18 nolu kararı ile Semih Giray’ın, ‘profesörlük’ kadrosuna atamasını iptal etti. Karar, 21 kabule karşın 1 karşı oya karşın, oy çokluğu ile geçti.  Rektörlüğün olurundan da geçen karar, gereğinin yapılması için YÖK Başkanlığı’na gönderildi.

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13.09.2022 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR