DOP'U GEÇTİK, İMARA AÇTIĞI YERDEN BELEDİYE BAŞKANI NEDEN ARSA ALIR?

CHP İl Başkanı Yamaçtepe'deki imar olayının peşini bırakmıyor, meclis üyeleri konuyu önerge haline getirdi.

DOP'U GEÇTİK, İMARA AÇTIĞI YERDEN BELEDİYE BAŞKANI NEDEN ARSA ALIR?

 

CHP Gaziantep İl Başkanı Mehmet Neşet Uçar son günlerde Gaziantep gündeminde yer alan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ve AKP Milletvekili Mehmet Erdoğan’ın Yamaçtepe’deki arsaları hakkında açıklama yaptı.


Uçar açıklamasında Gaziantep kamuoyunun, hem belediye başkanı Mehmet Tahmazoğlu’na hem de Gaziantep milletvekili Mehmet Erdoğan’a sahibi oldukları arsaların imar uygulamalarıyla ilgili önemli sorular sorduğuna dikkat çekerek,bu sorular acilen yanıtlanmalıdır dedi.
CHP İl Başkanı Mehmet Neşet Uçar’ın açıklamaları şöyle;
“Şahinbey belediye başkanı Mehmet Tahmazoğlu ve Gaziantep milletvekili Mehmet Erdoğan’ın mülkiyetlerinde bulunan ve imar uygulamaları yakında tamamlanan Yamaçtepe’de yer alan arsalarla ilgili tartışmalar geçtiğimiz haftadan bu yana Gaziantep kamuoyunda sürmektedir.
İddialar son derece ciddi ve düşündürücüdür. Bilindiği üzere Yamaçtepe’de yapılan imar uygulamalarında ilgili mevzuatın 18.Maddesi’nin o tarihte öngördüğü %40’lık düzenleme ortaklık payı (DOP) kullanılmamış, mülk sahiplerinden alınan %55’lik ‘bağışlarla’ uygulama gerçekleştirilmiştir.
Yapılan incelemelerde Mehmet Tahmazoğlu’nun 7425 Ada 7 Parselde Mehmet Erdoğan’la birlikte hissedar bulunduğu adada, belediye başkanının herhangi bir DOP bağışında bulunmadan arazisini imar arsasına dönüştürdüğü yönünde bir kanaat oluşmuştur. Yaptığımız araştırmada Tahmazoğlu’nun %55’lik DOP bağışına tekabül eden bir başka araziyi Şahinbey Belediyesi’ne bağışladığı, yine kendisinin ukdesinde bulunan 800-850 m mesafedeki başka taşınmazlardan (7397 ve 7437 nolu adalar) bu değerli noktada yer alan arsaya yaklaşık 1300 m2’lik hisse taşındığı; bunun sonucunda da Mehmet Tahmazoğlu’nun bu adadaki hissesinin yaklaşık 4850 m2’ye ulaştığı görülmektedir.
Yine daha önce bir başka parselde mülkiyeti bulunan Mehmet Erdoğan’ın arsalarının da Mehmet Tahmazoğlu’nun arsasının bulunduğu adaya taşındığı, bu ikilinin parselleri olan 7425 Ada 1 ve 2 nolu Parsellerin tevhid işlemiyle birleştirilerek yaklaşık 9800 m2’lik bir adaya dönüştürüldüğü anlaşılmaktadır. Asıl ilginç olan kısım ise, belediye meclisinden sonraki bir tarihte geçen plan notunda “Yamaçtepe’nin ada nizamında bulunan kısımlarında 12 katlı yapılaşmaya izin verilmesi” yönünde hüküm eklenmesidir.
Yamaçtepe ve Cebeler genelinde yedi kat yüksekliğinde yapılaşmaya izin verilirken, belediye başkanı ve milletvekili hususi olarak hisselerini Yamaçtepe’nin avantajlı bir noktasında birleştirmiş ve imtiyazlı konumlarını yüksek yapılaşma hakkı kazanarak daha da ileri bir konuma taşımışlardır.

Gaziantep kamuoyu, hem belediye başkanı Mehmet Tahmazoğlu’na, hem de Gaziantep milletvekili Mehmet Erdoğan’a bu şaibeli imar uygulamalarıyla ilgili önemli sorular sormaktadır ve bu sorular acilen yanıtlanmalıdır.
1-) Mehmet Tahmazoğlu, Yamaçtepe ve Cebeler’de hangi tarihte arsa alımları gerçekleştirmiştir? Bu alımlar, belediye başkanlığı öncesi dönemde mi gerçekleştirilmiştir, yoksa sonra mı?
2-) Mehmet Tahmazoğlu’nun DOP bağışı olarak belediyeye bağışladığı arsa nerededir, en az 2- 3 kilometre mesafede olduğu söylenen bu taşınmaz Şahinbey Belediyesi tarafından nasıl kabul edilmiştir, aradaki değer farkı göz önünde bulundurulmuş mudur?
3-) Mehmet Tahmazoğlu’nun yaklaşık 1 km. mesafede bulunan 7397 ve 7437 adalardaki 1300 m2’ye yakın hissesi şu andaki alana nasıl ve neden taşınmıştır? Hiçbir yurttaşa tanınmayan bu ayrıcalık Mehmet Tahmazoğlu’na nasıl tanınmıştır?
4-) Mehmet Tahmazoğlu, Şahinbey Belediyesi’nin 7425 Adada bulunan hissesini hangi bedelle almıştır? Belirlenmiş bir ücret mi ödenmiştir, yoksa kendisine ait başka taşınmazları bağışlayarak mı belediyenin hisselerini almıştır? Eğer takas gerçekleştirildiyse, bu usul diğer hak sahipleri için de gerçekleştirilebiliyor mu?
5-) Mehmet Erdoğan, buradaki alımları ne zaman, kimlerden ve hangi bedellerle gerçekleştirmiştir? Kendisi dışında yakınlarına da buradan imtiyaz sağladığı iddiaları doğru

mudur? Her yurttaşın mülk edinme hakkı vardır, ancak milletvekillerinin, belediye başkanlarının, meclis üyelerinin ve kamu görevlilerinin mülk edinme konusunda şeffaf davranma ve gerektiğinde ayrıcalıklarını kötüye kullanmadıklarını ıspat etme zorunluluğu bulunmaktadır.
6-) Hisseleri daha önce 7408 Adada bulunan Mehmet Erdoğan’ın Mehmet Tahmazoğlu’nun bulunduğu 7425 Adaya taşınma gerekçesi nedir? Bu işlem hangi şartlar altında gerçekleşmiştir?

28.12.2021 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR