BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAYIŞTAY RAPORUNA TAKILDI

Belediyelerin 2020 yılı faaliyetlerini denetleyen Sayıştay, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin bazı uygulamalarını ilişkin tespitlerini rapor haline getirdi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAYIŞTAY RAPORUNA TAKILDI

 

Birgün Gazetesi'nden Hüseyin Şimşek'in haberine göre  Gaziantep’te, Büyükşehir Belediyesi belediyeye ait bahçeye restoran kurduğu, tarlayı tıbbi atık deposu haline getirdiği, belediye şirketlerini ihalesiz olarak kalkındırdı.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BU TESPİTLERE BİR CEVAP VERECEK Mİ?

Sayıştay Gaziantep Büyükşehir Belediyesi 2020 Denetim Raporu’nda öne çıkan ilk tespit, belediye arsalarının kullanımındaki usulsüzlükler oldu. Belediyeye ait taşınmazların mevcut kullanım şekilleri ile tapuda yer alan bilgilerin farklı olduğunu kaydeden Sayıştay, tarlalardan birine çöp depolama tesisi, diğerine de kafeterya inşa edildiğini bildirdi. Rapora göre ayrıca iki ayrı bahçeye restoran, bir bağa tenis kortu, bir diğer bağa da arıtma tesisi inşa edildi ancak bu alanların eski statüsü aynen korundu.
Rapora göre ayrıca Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan çok sayıda taşınmaz, işletme hakkı ile birlikte ihalesiz olarak Gazibel A.Ş, Gazi Ulaş A.Ş, Gazi Danışmanlık A.Ş, Gazi Ağaç A.Ş. ve Gazi Konut A.Ş’ şirketlerine devredildi. Sayıştay, mevzuatlara aykırı bu uygulamanın sonlandırılarak ihale yapılması gerektiğini vurguladı.

İHALESİZ KİRALAMALAR

Öte yandan Sayıştay'a göre ihalesiz kiralama işlemleri de son yıllarda hız kazandı. Belediyeye ait taşınmazların 3 yıla kadar belediye encümeni kararıyla ve ihale yapılarak kiraya verilmesinin mümkün olduğunu bildiren Sayıştay, Antep’te bu hükme aykırı uygulamayı şöyle raporlaştırdı:

“Kira süresi biten taşınmazlar için yeniden kiralama ihalesine çıkılması gerekmektedir. Ancak ihaleye çıkılmadan encümen kararı ve süre uzatımı yoluyla kiralama sürdürülürse azami süre 10 yıldır. Bu süre bittiğinde kira sözleşmesi feshedilerek yeniden ihaleye çıkılmalıdır. İdarenin taşınmaz işlemlerinin incelenmesi neticesinde, 19 adet taşınmazın, 3 yıldan daha az süre için encümen kararıyla kiraya verildiği, kira sözleşmesinde süre bir yıl olmasına rağmen yine encümen kararıyla her yıl kira süresinin uzatıldığı, belirsiz kira sözleşmesine dönüşen söz konusu kontratların tümünde 10 yıllık sürenin aşıldığı tespit edilmiştir.”

6.12.2021 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR