BU SKANDALA NEDEN SESSİZ KALINIYOR: 20 BİN ÇOCUĞUN KİŞİSEL VERİSİ NEDEN İZİNSİZ KOPYALANDI

Gaziantep Şahinbey Rehberlik Araştırma Merkezi'nde (RAM) , özel eğitime muhtaç 20 bin çocuğun kişisel verilerinin izinsiz olarak bir memur tarafından kopyalanmasının izini sürmeye devam ediyoruz. Cevap bekleyen sorular var...

BU SKANDALA NEDEN SESSİZ KALINIYOR: 20 BİN ÇOCUĞUN KİŞİSEL VERİSİ NEDEN İZİNSİZ KOPYALANDI

 

 

Gaziantep'te özel eğitime muhtaç çocukların sürekli "rant" ile anıldığı bir dönemi yaşıyoruz. Gerek raporlama, gerekse RAM'lar aracılığı ile bu çocukların özel eğitim kurumlarına yönlendirilmesi, özel eğitim kurumları ile RAM yöneticileri arasındaki tuhaf olduğu ileri sürülen ilişkilerin ayyuka çıkması, kurum içi tartışmalı bir takım işler gündeme çok gelmeyen RAM'ları çitflik haline getirmiş durumda.

Şahinbey Rehberlik ve Araştırma Merkezi'nde, 20 bin özel eğitime muhtaç çocuğun kişisel verileri ve mahrem sağlık bilgilerinin bir memur tarafından izinsiz olarak kişisel flash belleğine kaydedilmesi ile ilgili skandalı daha önce gündeme getirmiştik.

Ancak, bu konuda yetkili kişi ve kurumların kapı-duvar haline gelmesi ve olayın sümen altı edilmesi gibi bir tutum ile karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz!

20 bin çocuüun özel bilgilerini-kişisel verilerini sistemin verdiği yetki ile şahsi flash bellekte toplamak suçtur? Bu konuyla ilgili etkin bir soruşturma yapılması çocukların mahrem sağlık bilgilerinin de korunması açısından oldukça gereklidir.

O nedenle yurthaberleri.net olarak sorularımızı tekrarlıyoruz:

CEVABINI ARAYAN SORULAR

Olayın bu şekilde geçiştirilmesi akla şu soruları getirdi:

  • RAM’dan hizmet alan çocukların verileri neden yoğun bir şekilde tarandı?
  • Veriler Hatice Ş. tarafından neden kişisel flaş belleğinde depolandı?
  • Çocukların dataların özel rehabilitasyon merkezleri ile paylaşıldı mı?
  • Kişisel verilerin güveni suiistimal ederek flaş belleğe kopyalanması suç değil mi?
  • Özel eğitim ve ilgiye muhtaç çocukların kişisel verilerinin bu şekilde ele geçirilmesi, Kişisel Verilerin Korunması kapsamında neden değerlendirilmedi?
  • Verileri data haline getiren memurun bu işten menfaat elde edip etmediği yeterince sorgulandı mı?
  • Kurum yöneticileri neden savcılığa suç duyurusunda bulunmadı?
  • Verilen disiplin cezası yeterli mi?
  • Kurum veri güvenliği için bu olaydan sonra ne tür önlemler aldı?
  • Veri elde etme işinde başka görevliler var mı?

 

OLAYI HATIRLAYALIM

Gaziantep’te, Şahinbey Rehberlik ve Araştırma Merkezi’ne (RAM) kayıtlı  olarak hizmet verilen 20 bine yakın çocuğun kişisel verileri bir memur tarafından kendi hafıza kartına depolandı ve tek tek rapor ve engel durumları kontrol edildi.

BAKANLIK BİLGİ İŞLEMCİLERİ FARK ETTİ

RAM’dan hizmet alan çocukların kişisel verisi olan TC Kimlik Numaraları ile yapılan binlerce sorgulama sistemde  Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlemcilerinin dikkatini çekince durum kurum müdürüne bildirildi. Müdür bunun üzerine binlerce çocuğun RAM sistemindeki verilerini be bilgilerini sorgulayan Hatice Ş.’yi başka bir birimde görevlendirdi.

 İZİNSİZ ALDIĞI KİŞİSEL VERİLERLE TARAMAYA DEVAM ETTİ

Ancak Hatice Ş., çocukların flaş belleğine izinsiz olarak depoladığı bilgileri ile tarama yapmaya devam etti. Bunun da fark edilmesi üzerine durum Bakanlık müfettişlerine bildirildi. Gaziantep’e gelen ve verileri izinsiz Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na aykırı olarak depolayıp arşivi haline getiren Hatice Ş. İsimli memur müfettişler tarafından incelendi.

BASİT BİR CEZA İLE GEÇİŞTİRİLDİ

Şahinbey RAM’dan hizmet alan çocukların verilerini data haline getirerek; engel durumu, raporu, raporunun devam edip etmediği gibi bilgileri sorgulayan memur hakkında sadece maaş kesme gibi basit bir disiplin ceza verildi.

 

 

9.08.2021 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR