BU BİR, AÇ GÖZLÜ PATRON, SAHİPSİZ İŞÇİ HABERİDİR...

 Gaziantep'te, bir ayakkabı ve terlik fabrikasında çalışan 100 işçi, pandemide işten çıkarmak yasaklanmasına rağmen gece yarısı patron tarafından aranılarak işten çıkardıkları söylendi.

BU BİR, AÇ GÖZLÜ PATRON, SAHİPSİZ İŞÇİ HABERİDİR...
 

Sabah Gazetesi Gaziantep Temsilcisi Mehmet Boncuk'un haberine göre, Gaziantep'te 200 kişinin çalıştığı ayakkabı fabrikasında işçilerin yarısı patron tarafından aranarak işe gelmemeleri istendi. Resmi olarak işten çıkarılmayan işçilere haklarını aramak için adalete başvurdu.

Gaziantep'in Şehitkâmil ilçesi Nizip Caddesi üzerinde faaliyet gösteren bir terlik üretim firmasında çalışan 200 işçinin yaklaşık yarısı 3 gün önce işveren tarafından aranılarak işten çıkarıldıkları ve işe gelmemeleri istendi. SGK'ya başvuran işçiler işten çıkışlarının da verilmediğini öğrenince işveren hakkında suç duyurusunda bulundu.

Geçmişte fabrikada yangın çıktığını, tüm işçilerin gecenin bir yarısı evlerinden gelip fabrikayı söndürmek için çabaladığını söyleyen işçiler, "Biz oraya ekmek teknemiz olarak bakıp sahip çıktık ama daha ucuza çalışacak adam bulunca bizi mağdur ettiler. Hem aniden işten çıkarıldık hem de sosyal haklarımızı alamadık. Devletimizden bu bayram vakti burada bulunan insanlar için hakkımızı istiyoruz hakkımızdan fazlasını istemiyoruz. Suçsuz yere işten çıkarıldık" dedi.

İŞVERENİN KURNAZLIĞINA BAK !

Toplu halde Gaziantep Adliyesine gelerek firma yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunan işçiler adına konuşan fabrikanın üretim sorumlusu Yakup Uzun, "2014 yılından beri bu iş yerinde çalışıyordum. Benden işçileri çıkarmamı istediler. İşçileri çıkartmak istemedim. Onlar da buna karşılık beni ve burada olan bütün çalışanları çıkardılar. Sigortalarımızı girdi çıktı olarak gösteriyorlardı. Fabrika içerisinde çalışması gerekenden fazla işçi çalıştırılıyordu. Sağlık Bakanlığından denetime geldiklerinde çalışanları gizleyip ortamı göstermiyorlardı. Fabrika sahipleriyle bizzat görüşüp işten çıkarılmamaları konusunda rica ettim, evlerine kadar gidip babalarıyla görüştüm ama çare olmadı. 'Bayramdan sonra çıkaralım Ramazan ayında işsiz kalmasınlar' dedim ama yine kabul etmediler. Gecenin saat 3'ünde arayıp işten çıkarıldığımızı söylediler. Resmi olarak çıkışımızı vermemişler ama işe gitmemizi istemediler. Sanırım bir iki gün sonra bizi işe gitmedi göstererek kendilerini haklı çıkaracak bir yöntem uyduracaklar ama adalete başvurduk, bu işin peşini bırakmayacağız" diye konuştu.

KADINLARI SİGORTASIZ ÇALIŞTIRMIŞLAR 

Fabrikada sigortasız çalıştığını söyleyen kadın işçilerden Elif Güneş ise, "Hakkımızı alamıyorduk, haftada 600 lira ücretle çalışıyoruz. Kadınlara sigorta yapmıyorlardı. Ayda 2400 lira eder. 8 saat çalışmamız gerekirken 12 saate kadar çalıştırıyorlardı. İşsiz kalmamak için kabul ediyorduk, yemek verilmiyordu. 200 kişinin çalıştığı bir işyerinde yemekhane olmamız mı? Biz kendi paramızla aldığımız yemeklerimizi ayaküstü, dürüm olarak yiyorduk" dedi.

İşveren temsilcileri ise işten çıkarmanın söz konusu olmadığını, işçilerin hatalı üretim yapmaları üzerin üretim sorumlusu Yakup Uzun'un uyarıldığını ancak bu durumun devam ettiğini, Uzun'un 3 gün önce de gece yarısı işçileri ikna ederek işe gelmediklerini iddia etti.

21.04.2021 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR