BİLİMDE BÖYLE, BENCİLLİK, BÖYLE AŞIRMA GÖRÜLMEDİ

Gaziantep Üniversitesi'nde mobinge maruz kaldığını iddia eden, Doç. Dr. Sedat Işıkay'ın, adını verdiği hastalığın bulunmasında 72 kişinin birlikte çalıştığı ortaya çıktı.

BİLİMDE BÖYLE, BENCİLLİK, BÖYLE AŞIRMA GÖRÜLMEDİ

 

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın ile Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Balat tarafından mobbinge maruz kaldığı iddia edilen Doç. Dr. Sedat Işıkay’ın isminin verildiği Işıkay sendromunun keşfinde 72 bilim insanının emeğini gasp ettiği ileri sürüldü

Doğum sonrası bebeklerde genel gelişim geriliği, ilerleyici kafa küçüklüğü, yapısal beyin anormallikleri ve otoinflamasyon ile karakterize bir hastalık olan Elbracht- Işıkay Sendromu hastalığını keşfeden doktor olarak kamuoyunda tanıtılan Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Nöroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Işıkay’ın hastalığın keşfini tek başına yapmadığı 72 bilim insanıyla birlikte yaptığı ortaya çıktı.

KAN ALDIĞI HASTALARIN HABERİ YOKMUŞ
Kendisini sosyal üzerinden “Dünyaca ünlü bilim insanı” olarak tanıtan Işıkay’ın 72 bilim insanının emeğini çaldığı iddia edildi. Hastalardan aldığı kanlar üzerinden genetik çalışma yapan Işıkay’ın bu çalışmayı hastalardan onay formu almadan yaptığı ileri sürüldü. 

ARAŞTIRMADA 60. SIRADA
Genetik çalışma için kan alınan Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Etik Kurul Onayı olmadan çalışma yürüttüğü öğrenilen Işıkay’ın kendi buluşu diye ortaya attığı çalışmada 72 bilim insanıyla birlikte çalıştığı öğrenildi. 72 bilim insanı içerisinde Işıkay’ın 60’ncı sırada yer aldığı aktarılırken Işıkay’ın çalışmaya katkısının sadece birkaç vakaya ait kanı göndermek olduğu kaydedildi. 

PROFESÖRLİK İÇİN YETERLİ KRİTERLER OLUŞMAMIŞ
Asıl DNA’yı izole eden ve geni bulanların diğer merkezlerdeki araştırmacılar olduğu ileri sürülürken profesörlük kadrosunun verilmediğini iddia eden Işıkay’ın, profesörlüğe atanma için yeterli kriterleri sağlamadığı öğrenildi.

 

 

.

 

8.01.2022 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR