AİHM'den sokağa çıkma yasağı başvurusuna ret kararı

AİHM'den sokağa çıkma yasağı başvurusuna ret kararı

 

AİHM, 2015-2016'daki sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili kararını verdi.

 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 2015-2016'da Cizre, Silopi ve Sur'daki sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili Türkiye aleyhine yapılan 32 başvuruyu reddetti.

AİHM, yaşam hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı, özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiğinin ileri sürüldüğü 34 başvuru arasından daha önce 2 başvuruyu duruşmalı olarak incelemeye karar vermişti. 13 Kasım 2018'de Strazburg'da görülen duruşmanın ardından AİHM, 29 Ocak 2019 tarihinde açıkladığı kararlarla söz konusu 2 başvuruyu kabul edilemez bulmuştu.

Kararda AİHM yetkisinin ikincilliğine atıf yapılarak başvurucuların, AİHM'den önce şikâyetlerini Türkiye mahkemeleri önünde dile getirmeleri gerektiği belirtilmişti. Bu kapsamda özellikle başvuranlar tarafından Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvurularla ilgili incelemenin henüz sürdüğüne işaret edilmişti. Kararda, Anayasa Mahkemesi'nin tüketilmesi gereken ve etkili iç hukuk yolu olduğu vurgulanmıştı.

AİHM 4 Nisan 2019 tarihinde verdiği kararlarla, daha önce vermiş olduğu Tunç ve Elçi kararlarına da atıf yaparak başvuranların Anayasa Mahkemesi önündeki başvurularının henüz inceleme aşamasında olduğunu, bu nedenle etkili iç hukuk yollarının tüketilmediğini belirtmişti.

4.04.2019 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR