27 MEGAVATLIK GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ İÇİN RESMİ İMZALAR ATILDI

27 Megavatlık Güneş Enerjisi Santrali Projesi için 17 milyon avroluk kredi ve hibe sözleşmesinin resmi imzaları atıldı.

27 MEGAVATLIK GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ İÇİN RESMİ İMZALAR ATILDI

 

 

 

 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) Yeşil Şehir programına dahil olmasıyla beraber 27 Megavatlık Güneş Enerjisi Santrali Projesi için 17 milyon avroluk kredi ve hibe sözleşmesinin resmi imzaları atıldı. Toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, iş birliğinin yeşil dünya kapsamında önemli bir adım olduğunu belirterek “Yeşil Dünya için Yeşil Gaziantep Hazır” mesajını verdi.   

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda EBRD’nin Yeşil Şehir Programı’na dahil edilen Gazi şehir, Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde ilk adımı attı. Büyükşehir tarafından kurulması planlanan 27 Megavatlık Güneş Enerjisi Santrali için 17 milyon avroluk kredi ve hibe anlaşmasının resmi imzaları yapılan çevrimiçi toplantıyla Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve EBRD Sürdürülebilir Altyapı Yönetici Direktörü Nandita Parshad tarafından imzalandı. 7 milyon avrosu hibe, 10 milyon avrosu kredi şeklinde finanse edilecek santralin, yıllık 48 milyon kilovat saat enerji üretim yapması bekleniyor. Başkan Şahin, EBRD ile yapılan iş birliğinin yeşil dünya için önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, “Yeşil Dünya için Yeşil Gaziantep Hazır” dedi.  

PROJE İLE BÜYÜKŞEHİR, TÜM ELEKTRİK TÜKETİMİNİ YENİLENEBİLİR ENERJİDEN KARŞILAYACAK

Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir Gaziantep bırakmak için ulusal ve uluslararası alanda kabul gören birçok projeye imza atan Büyükşehir Belediyesi, kurulacak santral ile birlikte tüm elektrik tüketimini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayan Türkiye’deki ilk ve tek kurum olacak.

ŞAHİN: İNANIYORUM Kİ BU ORTAKLIK BÜTÜN DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK, GAZİANTEP MODELİ SİZİNLE BİRLİKTE DÜNYA MODELİNE DÖNÜŞECEK

Projenin Gaziantep ayağında emeği geçen kurum çalışanlarını tanıtarak, “Biz enerji üretimimizi şirketleştirdik. Çünkü belediyede projelerimizi hızlandırmamız gerekiyor, güneş enerjisinde daha hızlı yol almamız gerekiyordu. Bizim bütün bakış açılarıyla çalışmamız, yeşil şehir olma konusunda hızlı yol kat etmemiz için çok önemli. 2014 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı olduğumda birçok soruna karşı kapsayıcı bir bakış açısı ile çalıştık. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ anlayışı bu şehirde ete kemiğe büründürdüğümüz bir yol oldu. Kapsayıcılık herkes ile birlikte yol gitme demek. Bugün, Cumhurbaşkanımızın ‘Yerel Yönetimler Manifestosu’ nda akıllı, yeşil, güvenli, sağlıklı, kapsayıcı, katılımcı şehir, dediği başlıkları ete kemiğe büründürdük ve taçlandırdığımız da yeşil şehir. Eğer şehir yeşilse, bu her başlıkta sizin bir başarı hikayeniz var. Yeşil Şehir bütün başlıkları kapsıyor. EBDR, uluslararası güvenilirliği, müthiş bir altyapısı olan bir kuruluş. Bu konuda sizi tebrik ediyor, sizinle paydaş olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. İnanıyorum ki bu iş birliği bütün dünyaya örnek olacak, Gaziantep Modeli dediğimiz model, sizinle birlikte dünya modeline dönüşecek. Bu imza ile insana ve doğaya saygılı, kalkınma modelini hayata geçireceğiz. Sanayi çok heyecanlı. Yeni proje ile su yönetimi için 55 kilometre öteden su getirecek. Sulanabilir arazi konusunda da projelerimizi ortak tamamlayacağız” diye konuştu.

PARSHAD: REKOR ZAMANDA BU İMZANIN ATILMASINI SAĞLANDI

Nandita Parshad ise imza töreninde Gaziantep ile böyle bir anlaşmayı imzalamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, “Daha 1 ay önce Yeşil Şehir ilanından sonra bu noktaya gelmek büyük bir başarı. Kentinizin yeşil anlamında gösterdiği sevgiyi çok büyük bir saygı ile karşılıyorum. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin önemli olan güneş enerjisi projelerinin bu şekilde kurulmuş olacak. Kentin Yeşil Şehir’i önceliklendirilmesi, bu anlamda gayretlerinizle çok uyuşuyor. Başkan Şahin’in gösterdiği liderliği burada taktir ediyoruz. 27MW’lık proje şehrin birçok tesisine ve kamu binasının elektrik ihtiyacını karşılayacak. Yine belediyenin üzerindeki elektrik yükünü azaltacak. Bizler sizlerle de Yeşil Şehir Eylem Planı’nın başlamasını merakla bekliyoruz. Hem belediye hem de kurumum çalışanlarına teşekkür ediyorum. Rekor zamanda bu imzanın atılmasını sağladılar” ifadelerini kullandı.

16.12.2021 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR