Coronavirüs mücadelesine Suriyeli doktorlardan katkı

100 Suriyeli doktor ile 650 gönüllü pandemi ile mücadelede Türk meslektaşlarına katkı sağlamak için Gaziantep’te  sokağa çıktı.

Coronavirüs mücadelesine Suriyeli doktorlardan katkı

 Ülkelerinden, iç savaş nedeniyle ayrılan ve yıllardır Gaziantep’te yaşayan 100’ün üzerinde Suriyeli doktor ve sağlık çalışanı ile 650’nin üzerinde gönüllü, Türk hekimlerin coronavirüs mücadelesi gönüllü katkı sağlamak için sahaya indi.

“VEFA BORCUMUZ VAR”

Dünyada coronavirüs salgını başlayıp ilk vaka Türkiye'de görülmeye başlayınca, Gaziantep'te yaşayan Suriyeli doktorlar bu sürece kayıtsız kalmama kararı aldı.  7 yıldır Türkiye'de yaşayan Dr. Mustafa Lölük, başkanlığında bir ekip kuran Suriyeli doktorlar, Gaziantep Valisi Davut Gül’den randevu alarak bu düşüncelerini hayata geçirmek istediklerini ilettiler. Vali Gül, yardımcısı Cengiz Ayhan’a talimat vererek koordinasyonu sağlamasını istedi. Tıp doktoru, diş hekimi, eczacı ve sağlık çalışanlarından oluşan Suriyelilere, halen tıp öğrencisi olanlar, ev kadınları, avukat, mühendis, esnaf ve coronavirüs dolayısı ile kapanan fabrikalarda çalışırken, ücretsiz izine gönderilen Suriyeli işçilerden oluşan 650 kişilik destek ekibi de katıldı.

GÜNDE 10 BİN KİŞİNİN ATEŞİ ÖLÇÜLÜYOR

Suriyeli sağlıkçılar ve gönüllüler çalışmaya ilk etapta şehrin 4 giriş-çıkış noktası ve şehirde insan yoğunluğunun en fazla olduğu 8 merkezde vatandaşların ateşlerini ölçüp, şüpheli vakaları 112’ye bildirerek başladılar. Bu kapsamda günde yaklaşık 10 bin kişinin ateşi ölçülüyor.Suriyeli sağlıkçıların çalışmalarını planlayan Dr. Mustafa Lölük, tüm sağlık çalışanı arkadaşları ve Gaziantep’te yaşayan Suriyelilerin, kendilerine kucak açarak savaştan çıkarıp alan, kucak açan Türkiye halkına vefa borçları  olduğundan yola çıktıklarını ifade ederek "Bizim, ‘Gaziantep'teki Suriyeli Doktorlar" ismi ile bir whatsapp iletişim gurubumuz var. Oradan, pandemi ile mücadelede Türk meslektaşlarımızın yanında olmamız gerektiği konusunda bir çağrıyı yaptık. Bir kaç saat içinde; tıp doktorları, diş hekimleri, eczacılar ve sağlık çalışanlarından oluşan 100'ün üzerinde Suriyeli hemen olumlu yanıt verdi. Bunun üzerine Gaziantep Valisi Davut ile ile görüştük. Sahada coronavirüsle mücadelesine katkı sağlama isteğimizi son derece olumlu karşıladı ve Vali Yardımcısı Cengiz Ayhan'ı bu işi koordine etmesi için görevlendirdi. Emniyet Müdürlüğü'ne bize yardımcı olmaları için talimat verdi” dedi.

NÖBET SİSTEMİ İLE ÇALIŞIYORLAR

Suriyeli sağlıkçıların hâlihazırda Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen Göçmen Sağlığı Merkezleri'nde, "Sıhhat Projesi" şeklinde bir çalışması olduğu için hemen mobilize olduklarını belirten Dr. Lölük,” Sadece doktorlar değil yılladır Gaziantep'te yaşayan; Suriyeli üniversite öğrencileri, ev kadınları, avukat, mühendis, esnaf gibi meslekleri olan ve coronadan dolayı kapanan fabrikalarda çalışıp da işe gidemeyen gençlerden bir gönüllü ordusu kuruldu. Suriyeli doktorlara destek veren sivil halkımızdan  gönüllü sayımız nerede ise 700 kişiye yaklaştı. İşe, önce çalışma mekânlarınız seçilmesi ve nöbet listesinin oluşturulması ile başladık. Gaziantep'in 4 giriş çıkış noktası ile şehir içinde halkın yoğun olduğu 8 merkez belirledik. Coronavirüs'ün en açık belirtisi olan ' yüksek ateşli insanları’ tespit etmek için ölçümlere başladık. Her ekibin başına sorumlu bir doktor verirken, gönüllüler ve sağlık çalışanlara coronavirüs belirtilerinin yer aldığı bilgilendirme formları dağıttık. Şehrin 4 giriş-çıkış noktası ile şehir merkezinde günlük 10 bin civarında insanın ateşini ölçtük. Şu ana kadar sadece 1 vakaya rastladık onun da polisin çağırdığı sağlık ekibi ile hastaneye nakledilmesini sağladık” diye konuştu.

DOKTORLARIN KRİZ DÖNEMLERİ TECRÜBESİ VAR

Dr. Lölük, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“Doktorlarımız önemli kısmı Suriye'deki savaştan dolayı kriz anlarında sağlık hizmeti konusunda deneyimliler. Göçmen Sağlığı Merkezimize 72 doktor görev yaparken bir o kadar doktor haftada 48 saatlik çalışma mesaisi üzerinden Fırat Kalkanı Bölgesi'nde yer alan Cerablus, El Bab, Azez, Mare, Afrin, Çobanbeyli'deki Türk hastanelerinde  olarak görev yapıyor. Bu doktorlarımızın hepsi Gaziantep'te yaşıyorlar. Bir kısım doktor arkadaşımız ise çeşitli fonlardan hibe alan derneklerde Suriyeli hastaları muayene ediyor. Benim Gaziantep'e gelelim 7 sene oldu. Suriye'de Aile Hekimi, ve sağlık merkezi müdürü idim. Şimdi işime burada devam ediyorum ve bir çok Türk arkadaşım var. Herkes beni arayarak coronavirüs mücadelesine verdiğimiz destek için tebrik ediyor. Türk halkı da çalışmamızı takdirle karşılıyor. Biz, içinde olduğumuz toplumun sağlığı için sonuna kadar görev yapmaya da hazırız.”

25.04.2020 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR