MÜSLÜMAN VE SÜSLÜMAN

Cihangir YILDIZ

MÜSLÜMAN VE SÜSLÜMAN

 

Kendimi bildim bileli benim öğrendiğim İslam ile yüzyıllarca süregelen İslam dünya anlayışı üzerinde hep bir çakışma olduğunu düşünmüşümdür. Ben bir din adamı veya teolog değilim. Bu nedenle din hakkında çok keskin ifadeler kullanmak da haddime değildir ama gözle görülen bir gerçekliğe dikkatinizi çekmek isterim.

Mesela bir ev yapıyorsunuz ve müşteriniz bir Norveçli ya da Alman. Neye dikkat edersiniz? Tabi ki evin akıllıca kullanıma hazır olmasına ve olabildiğince sade olmasına özen gösterirsiniz. İç mimari tasarımın da aynı şekilde sade olmasına dikkat edersiniz. Zaten bu aşırı sade gösterişsiz yaşam tarzları yüzünden Less is More ( az çoktur gibi çevrilebilir sanırsam) diye sanat ve tasarım akımı ortaya çıkarmışlardır. Peki ya müşteriniz bir Arap ise neye dikkat edersiniz? Tek kelime ile özetleyecek olursak Şatafat. Bunu sadece Araplar için düşünmemek gerekli genel olarak Müslüman tüketiciler gösterişli ve pahalı şeyleri çok seviyorlar. Mesela onlar sabahları ekmeğin içine birazcık salam ve peynir ile sabah kahvaltısını yaparken, Türkiye’de onlarca farklı tadın olduğu serpme kahvaltı modası hızla yayılıyor. Bunu araba, kıyafet ve bütün tüketim alanlarında rahatlıkla gözlemleyebiliriz.  

Peki, neden Müslümanlar şatafata, lükse ve gösterişe bu kadar meraklı? Bunun sebebi İslam mı? Kesinlikle hayır. İslam en ufak bir israfı veya gereğinden fazla tüketimi ve hatta gösterişi kesinlikle yasaklamıştır. İslam Peygamber Hz. Muhammed ( S.A.V.) hiçbir lükse ve şatafata sahip değildi. Ana kaynak Kuran-ı Kerim’de lüks ve şatafat hoş karşılanan bir huy değildir. Peki, neden 1.5 milyardan fazla Müslümanın neredeyse tamamında bu SÜS hastalığı var?

Gerçek İslam’a inan ve ona gerçekten uyan kişiler MÜSLÜMAN ise, neredeyse İslam’ın tüm yasaklarına rağmen lüks ve süs düşkünü bu yüz milyonlarca insan nedir? Benim çok sevdiğim ve gerçekten Müslüman olmaya çalışan çok sevdiğim arkadaşlarıma bu halimiz nedir diye sorduğumda, hepsi İslam’ın aslında bu olmadığı konusunda hemfikir ama o zaman bu insanlara ne diyeceğiz? İslam dininde bir insana sen Müslüman değilsin veya cehennemliksin demek kesinlikle yasak? Bir insanın imanını ve geleceğini ancak ve ancak Allah (C.C.) bilir. Peki ya bu sarayları, pahalı şeyleri ve aşırı makyajı, pahalı kıyafetleri seven, evini zor bela geçindirirken kredi çekip pahalı telefon alan kişilere ne isim vermeli?

Çünkü gerçek İslam’ı yaşayan insanları veya İslam’ı anlatırken bu örnekler hep karşımızda duruyor? Dini olarak kimseye sen şusun, busun demek ahlaksızlıktır ama sosyolojik olarak ayırmak gerekirse ben kafamdaki sorunun cevabını buldum. Dünyada iki çeşit insan İslamiyet’e inanıyor. Birincisi çok küçük azınlık olan gerçek İslam’ı yaşayan MÜSLÜMANLAR, diğeri ise asıl çoğunluğu oluşturan lüks, şatafat ve gösterişi seven SÜSLÜMANLAR.

Süslüman kelimesini ben icat etmedim. Gerçekten İslamiyet’i yaşayan ve 6 yaşından beri 1 rekât dahi namazını kaçırmamış çok âlim bir MÜSLÜMAN arkadaşım dedi. Gülerek, onlar SÜSLÜMAN dedi. O bu kelimeyi kuruduğu an ben yıllardan beri kafamda olan bu sorunun anahtar kelimesini bulmuş oldum.

Ben bilimi, sanatı, felsefeyi, inancı ve insanlığı seven MÜSLÜMANLARIN sayısını artırırsak İslam dünyasının hak ettiği noktaya ulaşacağı kanaatindeyim. Yoksa bu yüz milyonlarca SÜSLÜMAN, İslam Uygarlığının sonunu getirecektir. Benden söylemesi.

14.01.2019 (Cihangir YILDIZ )

DİĞER YAZILAR

Kriz yok, çöküş varsa babana bile güvenme

İç Mihraklar