Dünya bir Ev ise Antep onun mutfağıdır

Dünya bir Ev ise Antep onun mutfağıdır

 

 

Hititler mi desem Persler mi? Yoksa Büyük İskender mi? Gaziantep, dünyada hâlâ yaşanılan en eski kentlerinden birisi... Uluslararası literatürde adı, Bakır Çağı'nın izlerinin görüldüğü Şam ile İran ile Lübnan ve Mısır ile birlikte anılıyor. Bu kadar tarihi zengin kent ise memleketimizin dört bir yanında mutfağıyla anılıyor. Şimdi ise GastroAntep projesiyle artık dünya da Gaziantep Mutfağı'nı en az tarihi kadar bilecek, benimseyecek ve takip edecek.

Bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararaı Gaziantep Gastronomi Festivali yani kısa adıyla GastroAntep, yalnızca kent için değil, farklı kentlerin mutfağı için de önemli bir fırsat sundu. Hatay'dan İç Anadolu'ya Doğu Anadolu'ya kadar pek çok kentin yemekleri, GastroAntep'e zenginlik kattı. Ayrıca bu durum, gelecek yıllarda gerçekleştirilecek olan GastroAntep Festivalleri için çevre illerden ünyaya açılmak isteyen pek çok girişimciye de ilhâm oldu. Artık Gaziantep, Hatay için Şanlıurfa için Diyarbakır için, Malatya için dünyaya açılmanın bir anahtarı konumunda...

GastroAntep için katkı sağlayan, böylesi bir uluslararası organizasyonun yükünü sırtlayan pek çok kişi ve kurum var. Özellikle Gaziantep Üniversitesi ve öğrencileri, dünyanın ilgisinin GastroAntep'e çekebilmek için yoğun bir gayret gösterdi. Sosyal medya hesaplarından bir Antepli gibi paylaşımlar yapan Gaziantepli öğrenciler, yurtdışında tanıdıklarını bu festivale davet etti. Yine Gaziantep'in bir çok yerlisi genç de festivalde kentin tanıtımı adına azami emek sarfetti. Yerli ve yabancı panelistlerin Gaziantep'i ve mutfağını bir sanatçı edâsıyla tanıtması, gençlerin ilgisinin bir an bile kaybolmadığı yarışma programları GastroAntep'in bu yılki görünümüne katma değer sağladı. Bu noktada özellikle dikkatimi çeken nokta ise Çocuk Atölyeleri oldu. GastroAntep'e aileleriyle birlikte geldikleri için iki kat mutluluk duyan ziyaretçiler, atölyelerde çocuklarının şen kahkahalarının keyfini sanırım uzun süre unutmayacaklardır. Diğer yandan GastroAntep'e Gaziantep dışından gelen çocuklar da gelecekte anılarının bir köşesine Gaziantep'i büyük harflerle yazacaktır.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, GastroAntep için maddi ve manevi büyük bir özveriyle katkı sağlarken, Belediye Başkanı Fatma Şahin'in kişisel gayretlerini gözardı etmemek gerekir. Kendisine yönelik övgüleri, "Büyükşehir Belediye Başkanı olmasına" bağlayanlar, şu an yanılıyorlar. Fatma Başkan'ın geçtiğimiz günlerde Sivas'ta katıldığı toplantıda da dile getirdiği gibi mevkiler de koltuklar da gelip geçici... Geçmişte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yaptığı günlerde de kendisinden beklenenin fazlasını veren Fatma Şahin, Belediye Başkanı olduktan sonra da bu unvanın gereğinin hep bir miktar fazlasını hedefliyor. Elbette TRT gibi Türk Hava Yolları gibi PTT gibi kurumlar, GastroAntep'e destek verdiğine pişman olmamış; karşılığını zaman içerisinde alacağından emin bir şekilde Gaziantep'ten ayrılmıştır. Ancak hepimiz kabul edelim ki, bu saydıklarım ve daha fazlasının GastroAntep'e destek vermesinde Belediye Başkanı Fatma Şahin'in çok önemli katkıları var. Gaziantep'in markasına önemli ölçüde katkı sağlayan GastroAntep, Başkan Fatma Şahin'in ülkedeki yansımasının büyük faydalarını gördü. Bu açıdan Başkan Fatma Şahin'in her şeyden öte GastroAntep'e bir "kadın eli" değdirmesi bile festivalle birlikte Gaziantep'in gelecek yıllardaki uluslararası konumunu da güçlendirmiştir.

Biz çoğu kez "sap ile samanı" birbirine karıştırmak konusunda bilinçli ya da bilinçsiz hatalara düşüyoruz. GastroAntep'in uluslararası bir festival olduğunu; kişilere, kurumlara ya da partilere değil; topyekün 2 milyonu aşkın nüfusuyla tüm Gaziantep'e katma değer sağlayacağını göremiyoruz ya da görmek istemiyoruz. GastroAntep ile tüm sıfat ve ideolojilerimizden bağımsız olarak gurur duymamız için engel olan nedir? GastroAntep, gelecek yıllarda 10. ve hatta 20. kez düzenlendiğinde, bugüne bakarak ilk adımlarını atmasında emekleri olana teşekkür edildiğinde hangimiz üzerine almayacak?

Sizi bilmem de ben şahsen teşekkürü hakdecek bir görev üstlenmemiş olsam da yaşamım elverirse kenardan bakıp gururlanacağım. GastroAntep, tüm unsurlarıyla bir uluslararası Festival olduğunu bu yıl ispat etmiştir. Gelecek yıl 3.'sü gerçekleştirilirken ise bu yılda gözlemlenen eksikler giderilecek, daha iyi plan-projelerle gururumuz olmayı sürdürecektir.

Çünkü Gaziantep, bunu haketmektedir.

Dünya bir ev ise bu evin mutfağı kesinlikle Gaziantep'tir. Balcan Kebabıyla, Dolamasıyla, Yuvalamasıyla, İçli Köftesiyle, Baklavası, Fıstığı, Salçası, Katmeriyle bu mutfak, eşsiz zenginliktedir. Bu nedenle de Çinlinin, Japonun, Meksikalının, Avustralyalının, Belçikalının, Amerikalının bu mutfağa girerek, kendi damak tadına uygun olan hangisiyse onu alıp, çevresine tanıtması gerekmektedir.

Fransızlar Antep'e işgâl etmek için değil yemek yemek için gelmeleri gerektiğini artık öğrenmelidir.

GastroAntep ise bizlere işte bu imkânı vermektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19.09.2019 (Ferdi GÜNGÖR )

DİĞER YAZILAR

Ferhat Göçer ile MSG'de ne değişecek?

Yavuz ile Tayfun: Yorum Farkı

Kaftancıoğlu görevden alınırsa...

Teknolojiyle Evlenenler

Levent ve İsmail: Ülkenin Yüzakı

Çocukluğuna İhanet Eden Biz Büyükler

Gerikafalılık ve Çağdaş Trol

Luppo yiyen işverenmiş

Budur Müslümanlık!