Hızlı Tren, Mayıs 2020'de tamamlanacak

Sivas Kongresi'nin 100. Yıl Etkinlikleri kapsamında düzenlenen Orta Anadolu Ekonomi Forumu Sivas Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde başlarken, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bir sunum gerçekleştirdi.

Hızlı Tren, Mayıs 2020'de tamamlanacak

Orta Anadolu Ekonomik Forumu'nda ilk gün Konuşmacıları arasında yer alan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, konuşmasına "Artık dünya tek bir şehir oldu, sınırlar kalktı. Ne yapmamız gerekiyor? En kaliteli malı, en uygun fiyata üretmemiz gerekiyor" sözleriyle başladı. Gaziantep'te göreve geldiği günden itibaren, özellikle ulaşım alanında ilerleme kaydetmede zorluklar yaşadığına dikkat çeken Başkan Şahin, Belediye Başkanlarının kendilerinden sonra gelecek olan Başkanlara kolaylık sağlamak için ulaşımı imar ile birlikte ele alarak, doğru planlama yapmaları gerektiğine dikkat çekti. Başkan Fatma Şahin şunları söyledi:

150 bina yıkmak zorunda kaldık!

"Bizim 'İmar Master' ve 'Ulaşım Master' planlarını birlikte entegre etmemiz lazım. Maalesef bunları ayrı ayrı ele aldığınızda verim elde edemiyorsunuz. Yol açmak için bina yıkmak zorunda kalınan bir şehirden geliyorum. Şahinbey'de ulaşım projesinde Jandarma'dan yol açmak zorunda kaldık. Eski Türkiye'de Jandarma'dan yol açma fikrini aklımıza bile getirmek çok zordu. Ama şimdi artık Yeni Türkiye'de bunları konuşabiliyoruz ve çözüm odaklı gidebiliyoruz. Biz bu yolu açabilmek için tam 150 bina yıkmak zorunda kaldık. İşte bizden sonraki Belediye Başkanları bu sorunları yaşamasın istiyorak, baştan bu işi sağlam tutmamız gerekiyor. Ulaşım Master Planı çerçevesinde kara ve hava hattımızın geleceğini bugünden planlamamız gerekiyor.

Gaziantep'te 500 bin mülteci var. Başka bir ülkenin başka bir şehrine bu kadar mülteci gelse, sistemi tamamen çökerdi. Bizler, metrekareye düşen insan sayısında Moskova ile yarışıyoruz. Biz bu sorun için Ulaşım Master Planını bilimsel veriler etrafında oluşturarak, Ulaştırma Bakanlığı'na onaylattık. Burada ise mutlak surette yeraltına inmemiz gerektiğini gördük. Abdülhamid Han bunu yüzyıllar önce yapmış. Avrupa'ya gidiyoruz, gelişmişliğin ölçüsü olarak 'ne kadar raylı sisteme sahip olunduğu' gerçeğiyle karşı karşıya geliyoruz. Bizim bir an önce aradaki farkı kapatmamız gerekiyor. Biz iki hattı çalıştık: Bu 15 kilometrelik metro hattının birini İspanyollarla, birini İtalyanlarla çalıştık. Master Planını onaylattık ancak metro işi korkunç bir yatırım istiyor. Bundan dolayı da bizim bütçeyi doğru ve iyi yönetmemiz gerekiyor."

Gaziantep'te Küçük Sanayi Sitesi ile Gaziantep Organiza Sanayi Bölgesi arasında projelendirilen 25 kilometrelik Hızlı Tren Hattı'nın 2020 yılı Mayıs ayı sonunda tamamlanacağını açıklayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, projenin işçi verimliliğini artıracağını, işveren maliyetlerini ise düşüreceğini söyledi. Başkan Fatma Şahin sözlerine şöyle devam etti:

Metruk Kara Treni, Hızlı Trene dönüştürdük

"Bizim bir 'Kara Tren Hattımız' vardı ve Gaziantep'in ortasında tam bir metruk olarak duruyordu. Şehrin ortasında 'Kara Tren Gelmez Mola" türküsünü söylüyorduk; Kara Tren de gelmiyordu. O yüzden hızlı bir şekilde bunu 'Hızlı Tren'e çevirme projesi haline getirdik. Küçük Sanayi ve Organize Sanayi Bölgesi arasında 25 kilometre uzunluğunda bu hattımız. Bizler bugün burada ekonomiyi konuşuyoruz: İşte ekonomi budur! Küçük Sanayi ve OSB arasındaki 25 kilometrelik Kara Tren Hattı'nı Hızlı Tren'e çevirdiğinizde, işverenin üzerindeki maliyeti düşürüyorsunuz. İşçi verimliliğini artırıyorsunuz. Biz her iki taraftan da 10 kilometre ilerledik. Şehrin merkezinde kalan 5 kilometrelik hattı da yerin altına aldık. Bu hafta ihaleyi tamamladık ve yaklaşık 8 ay sonra, Küçük Sanayi ve OSB arasındaki 25 kilometrelik hattı tamamlamış olacağız. Her iş çok önemli ama bu çok büyük bir iş. Dönemimiz bittiği zaman, ömür bittiği zaman, makam bittiği zaman, hayat bittiği zaman 'Kimin döneminde ne yapıldı?' diye sorulduğunda, geriye bunlar kalacak. O yüzden Allah'a hamd ediyorum ki, bize bunları yapabilme gücü verdi.

Hep söylüyorum, ülkede işverenlerin üzerindeki en büyük maliyet: Enerji... 2002 yılında Sanayi Komisyonu'na geldiğimiz zaman MAden Yasası yoktu. Altmış yıl önce çıkmıştı Maden Yasası ve taşocakları bile tanımlı değildi. Şimdi hamdolsun, yenilebilir enerji var. Su akmış, yıllarca biz bakmışız. Güneş ülkesinde olmamıza rağmen Almanya Güneş Enerjisi'ni kullanıyor ve bize satıyordu. Rüzgar esiyordu; biz bunu enerjiye dönüştürememiştik. İşte bakın, jeotermal... Yüce Mevlâm bu topraklara vermesi gereken her şeyi vermiş ama bir şey de söylemiş: "Akletmez misiniz? Aklınızı kullanın!" demiş. Dolayısıyla bizim Enerji Master Planını da derhal hayata geçirmemiz lazım. Büyük fıratlar var, büyük imkânlar var. Bunları çok iyi kullanmamız lazım. Biz göreve gelir gelmez, hemen Güneş Enerjisi Santrallerini yapmaya başladık. Yine Gaziantep'te büyükbaş hayvancılık büyüdü ve 'biyogaz' ortaya çıktı. Sıvı ve katı atıklardan artık enerji üretiyoruz. Bakın, bu sistemde şu an çalışıyor: Hayvan atıkları enerjiye dönüşmüş durumda... Bir de sıvı gübre var; onu da alıyor, park ve bahçelerimizde kullanıyoruz. Kalkınma Ajansı'ndan fonladık ve yaklaşık 15 milyon liralık bir yatırımla, biyogaz tesisimizi kurduk; bunu da tamamlamış olduk. Rüzgâr Enerjisiyle ilgili de yaklaşık 30 MegaWatt gücündeki Santralimizin projesini hazırladık; Enerji Bakanlığımızla yoğun bir şekilde mesai harcayarak, sonuçlanması için çalışıyoruz. Yine GASKİ'nin otoparkının üzerinde inşa ettiğimiz Solar Otopark, yaklaşık 120 KiloWatt güce sahip ve 4 yıldır sorunsuz bir şekilde çalışıyor."

Yurthaberleri.net / Özel Haber

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.09.2019 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR