dokuz8 haber 5 yaşında

2014 yılında yayın hayatına başlayan ve yurttaş haberciliğinin dinamizmini gazeteciliğin dinamiğiyle birleştiren dokuz8HABER 5’inci yaşını İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu’nda gerçekleşen özel bir etkinlik serisiyle kutladı.

dokuz8 haber 5 yaşında

 

Türkiye’de yurttaş haberciliğin birikimini çok yönlü olarak gazeteciliğin birikimiyle buluşturan dokuz8HABER beşinci yılını bir dizi yenilikle kutladı. Hollanda Başkonsolosluğu’nda gerçekleşen ‘Medyanın Son, dokuz8HABER’in ilk 5 Yılı Medya Forumu’ ve ardından düzenlenen resepsiyona, siyaset, medya, iş, meslek örgütleri ve sivil toplum dünyasından birçok isim katıldı. Türkiye’de toplumun haber alma hakkını kullanmasının giderek zorlaştığı bir dönemde, medya okuryazarlığını artırma ve takipçilerini güvenilir habere kaynağından eriştirme misyonuyla 2014 Mart ayında yayın hayatına başlayan dokuz8HABER Türkiye genelinde 450’den fazla yurttaş habercisi ve ve onlarca yerel gazeteciyle güvenilir haberi kaynağından takipçilerine ulaştırıyor.

Köklü bir değişim süreci başladı

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Hollanda İstanbul Başkonsolosu Bart Van Bolhuis medyadaki gelişmeleri tüm dünyada dikkatle izlediklerini belirterek dokuz8HABER’in önemli bir boşluğu doldurduğunu ifade etti. Dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici ise yaptığı konuşmada Türkiye’nin bu 5.5 yıllık yakın tarihinin dünyadaki bir çok modern ulusun yaşamadığı kadar çok olay içerdiğini ve bu tarihsel hafızayı kaydetmekten gurur duyduklarını belirterek şöyle devam etti: “Bundan sonraki 3 yıl, çok köklü bir dönüşüm süreci içerisindeyiz, özellikle 2023 yılına kadar bu sürecin adım adım ilerleyişine tanıklık edeceğiz. 2023 yılında nasıl bir Türkiye olacağını meselesi dokuz8HABER’in de meselesi durumunda. Nasıl bir ülkede yaşayacağız, nasıl bir ülkede gazeteci olacağız bunlar çok önemli konular. Türkiye'de haberciliğin, gazeteciliğin, basın ve ifade özgürlüğü alanındaki çalışmaların kurumsal anayasal güvencelere ve özgürlük ortamına kavuşması bakımından köklü bir değişim ve dönüşüm şart.”

dokuz8HABER toplumsal bir ihtiyaca yanıt olarak doğdu

dokuz8'HABER’in bir ihtiyaca karşılık olarak doğduğunu kaydeden Biçici, “Bugün toplumda en kritik ihtiyaçlardan biri olan ‘objektif haber alma’ yani ajans haberciliği... Kitlesel fonlama kampanyamızı devreye soktuk, Patreon ve Kreosus hesaplarımız açıldı. Sizlerin daha aktif desteği ve varlığıyla bu süreçte devam ediyor olacağız. Bu beş buçuk yılın ardından, önümüzdeki iki yılda da yeni projelerimizle birlikte sizler için daha fazla çalışıyor olacağız” dedi. Konuşmasında Dokuz8HABER’in yeni dönem planlarından da bahseden Biçici, “Adana'da açtığımız Çukurova Bölge Temsilciliğiyle ilk adımımızı attık, bundan sonraki dönemde özellikle 2020 yılında önemli projeler gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Yurttaş Medya Merkezleri geliyor

Medya okuryazarlığının artırılmasının yalan haberle mücadelede kritik bir konu olduğunu kaydeden Biçici yeni dönemde bu alana odaklanmayı sürdüreceklerinin altını çizerek şöyle devam etti: “Yerel yönetimler ve Kent Konseyleri’yle işbirliği halinde Yurttaş Medya Merkezleri’nin kurulmasını çok önemsiyoruz, bu merkezler üzerinden yurttaşlara yönelik medya okuryazarlığı eğitimleri ve yerel medyanın altyapısını güçlendirme çalışmalarına öncelik edeceğiz. Hatta bunu bir adım ileri taşıyıp dokuz8 Medya Akademisinin de adımlarını atacağız. Öte yandan 2020’de Uluslararası Basın ve İfade Özgürlüğü Konferansı’nı İzmir’de gerçekleştirerek dünya basınına bir çağrı yapacağız. Tüm bunlar olurken dokuz8HABER’in yeni dijital haber formatları ile takipçilerimize daha zengin bir haber deneyimi yaşatmayı sürdüreceğiz” dedi.

Etkinlikte sosyal medya için hazırlanan yeni dijital haber formatları da gösterildi.

Dokuz8HABER medyanın dijital dönüşümünde kritik bir oyuncu

Yurttaş haberciliğinin dinamiklerini Türkiye’ye taşımasının yanı sıra, alana yönelik sistematik eğitimler, araştırmalar, çalıştaylar, konferanslar düzenleyen dokuz8HABER yurttaşlar arasında medya okuryazarlığının artırılması ve yerel basının medyanın dijital dönüşüm sürecine adapte olması ve kendi içinde bir ağ oluşturması için de önemli çalışmalar yürütüyor. dokuz8HABER kuruluşundan itibaren düzenlenen sekiz seçimin her birinde yurttaş haber takip ağları kurdu ve bu ağlar sayesinde bugünkü yaygınlığına ulaştı ve 2018 yılından itibaren de veri haberciliği, mobil odaklı video habercilik, araştırmacı yurttaş habercilik, öğrenci staj eğitim programlarıyla çalışmalarını kapsamını daha da geliştirdi.

 

Etkinlik videosu --> https://www.youtube.com/watch?v=VPRDPFrtZUM&t=24s

 

dokuz8HABER hakkında

2014 yılında yayın hayatına başlayan dokuz8HABER yurttaş haberciliğin dinamizmini profesyonel gazeteciliğin deneyimiyle buluşturan yeni bir medya mecrasıdır. Sosyal-ilk (social first) prensibine dayalı habercilik anlayışı ile gücünü vatandaşların haber alma hakkına sahip çıkmasından alan ve twitter merkezli anlık haber akışıyla öne çıkan dokuz8HABER’in Türkiye genelinde 450’den fazla gönüllü muhabiri bulunuyor. dokuz8HABER, medya alanında eğitimler düzenleyerek Türkiye’de medya okuryazarlığı ve medya kalitesinin kapasitesini artırmak, haberleşme ve habercilik alanında teknoloji geliştirmek ve uyarlamak, ayrıca medya erişimi kısıtlı olan sivil toplum ve demokratik hareketlere dair haberlerin medya görünürlüğünü artırabilmesini sağlayacak şekilde medya stratejileri ve mecraları geliştirmeyi hedefler. Bugüne dek ülke genelinde ‘Alternatif Medya ve Yurttaş Habercilik Eğitim Programı’ adı altında düzenlenen 51 farklı eğitime 72 şehirden 1.400 kişi katıldı. dokuz8HABER, yurttaş haberciliğin yansıra, yerel medya ile ilişkiler yürütür, dijital odaklı nitelikli habercilik çalışmaları kapsamında veri haberciliği ve mobil (video) habercilik çalışmaları hayata geçirir. dokuz8HABER şu ana kadar kendi alanında iki önemli saha araştırması hayata geçirmiştir. Bizi takip edin

 https://dokuz8haber.net

 

 

 

13.11.2019 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR